Ogledano: Everest (2015)
Metacritic.com6.4
Imdb.com7.3
Rottentomatoes.com7.2
Filmstart.si7.7
Pozitivno
  • Izjemna scenografija
  • Realističen pogled na alpinizem
Negativno
  • Prevelika igralska zasedba
  • Slabše tempiranje zgodbe
7.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Everest
Naslov:
Everest
Premiera:
23.9.2015 (Cineplexx, Kino Bežigrad, Kolosej)
Žanr:
Drama, biografija, pustolovski
Država: 
Velika Britanija, ZDA, Islandija
Igrajo:
Jason Clarke, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, John Hawkes, Michael Kelly
Režija: Baltasar Kormákur


OPIS:

Leta 1996 sta se komercialni odpravi alpinistov Roba Halla (Jason Clarke) in Scotta Fischerja (Jake Gyllenhaal) odpravili na vrh Everesta. Toda človeške napake, nepredvidljivo vreme, pomanjkanje kisika in mogočna gora so postavili alpiniste pred skorajda nemogoče pogoje ledenega mraza, uničujočega vetra ter izzvali veliko bitko med življenjem in smrtjo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Slovenci smo že od nekdaj vsaj malo povezani z alpinizmom. Vsak pozna Vikija Grošlja, malo mlajši pa smo veliko slišali tudi o Tomažu Humarju, ki je svojo strast do vzpenjanja po nevarnih gorskih stenah plačal z življenjem. Kar se tiče tovrstnih filmov, je povprečnemu Slovencu verjetno najbolj znana Vertikala smrti (Vertical Limit), ki jo mnogokrat vidimo na naših televizijskih zaslonih, morda pa tudi izdelek iz začetka devetdesetih, K2. Sedaj je tu naslednji v vrsti visokoproračunskih gorskih filmov, ki se osredotoča na resnično zgodbo plezalcev iz leta 1996.

JASON CLARKE

Foto: Karantanija Cinemas

Največji adut Everesta je zagotovo neverjetna scenografija, ki nam jo je s svojimi sodelavci uspel pripraviti režiser Baltasar Kormákur (2 na muhi). Izredno dobri računalniški efekti, podkrepljeni z ogromno snemanja na podobnih lokacijah, dajejo gledalcu neizmeren občutek realnosti. Film nam postreže z ravno prav velikim številom panoramskih posnetkov in bohotenjem 3D tehnologije, v kateri je bil tudi posnet. Tako lahko Everest, kar se tiče vizualno impresivnih izdelkov letošnjega leta, zlahka uvrstimo ob bok Pobesnelemu Maxu in Škrlatnemu vrhu.

Sama igralska zasedba, glede na scenarij, ki ga je bila deležna, zelo dobro opravi svoje delo. Kot je bil maja 1996 Everest prenatrpan z plezalci, ki so se želeli povzpeti na vrh, je tudi zasedba primerno prevelika in lahko slabšo razvitost likov pripišemo ravno temu. Sestavlja jo kar pet nominirancev za oskarja in tudi nekaj znanih obrazov, kot recimo Sam Worthington (Avatar, Terminator: Odrešitev). Največji vtis pusti Avstralec Jason Clarke (Terminator Genisys), ki se zelo dobro obnese v vlogi požrtvovalnega Roba. Slabše izkoriščeni so Jake Gyllenhaal (lani je bil naravnost izvrsten v Nightcrawlerju), ki ima premalo igralnega časa, in predvsem ženski del zasedbe v obliki Keire Knightley (franšiza Pirati s Karibov) ter Robin Wright (Hiša iz kart), kateri bi lahko nadomestili povsem neznani igralki. Sicer so bili glavni igralci izbrani zelo dobro, saj niso prevelike zvezde in je tako gledalcu, ki ne ve popolnoma nič o resničnem dogodku, težko predvideti, kateri od njih utegne umreti.

JAKE GYLLENHAAL, MICHAEL KELLY in JOSH BROLIN

Foto: Karantanija Cinemas

Resda ima film nekaj problemov s samim tempiranjem zgodbe, kar daje občutek, da je igralni čas daljši od dejanskega, in predvsem prva polovica se zdi kar malce repetitivna, toda vso pojasnevanje načina, kako se bodo alpinisti povzpeli na goro, je zelo zanimivo in marsikaj nauči povsem neveščega gledalca. Zgodba je prikazana kar se da realistično in predvsem v trenutkih ob pričetku katastrofe se filmu uspe izjemno dobro ogniti tipičnim hollywoodskim klišejem, kot so počasne in filmsko junaške smrti ter prekomerna romantika. Dogajanje v zadnji tretjini se odvija v hudem snežnem metežu in nekoliko težje je razločiti like med seboj, toda z nekaj triki je ekipi uspelo obdržati zadeve pod nadzorom. Nekateri prizori so zelo težki za gledalca in mnogo je trenutkov, ko je najbolje le zmajevati z glavo nad dogodki, ki se nam dogajajo pred očmi. Sicer bi predvsem konec lahko bil izpeljan bolje, saj je vnešeno nekaj nepotrebne akcije, in tudi preskakovanje  k domovom žena alpinistov je malce moteče, toda po javnosti znanih podatkih se je vse to dejansko zgodilo, tako da je zadevo malce težje očitati filmu, ki nam pripoveduje resnično zgodbo.

Čeprav vidimo glavne like plezati v višave letov Boeinga 747, je Everest zelo prizemljen film. Resda čustvno in karakterno malce slabše razvit, vendar ima za razliko od nekaterih drugih vizualno fantastičnih filmov povedati izjemno zgodbo, o kateri sem po ogledu tudi sam malce pobrskal na svetovnem spletu. In ravno to so tiste zgodbe, ki ji piše človek in katere je vredno prenesti na filmsko platno.

TIM DANTAY kot John Taske in MARK DERWIN kot Lou Kasischke

Foto: Karantanija Cinemas

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ogledano: Everest (2015) […]

trackback

[…] Ogledano: Everest (2015) […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x