Ogledano: Enola Holmes (2020)
Metacritic.com6.8
Imdb.com6.7
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si6.9
Pozitivno
  • svež pogled v Sherlockovem svetu
Negativno
  • brez zapomnljivih presežkov
7.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
5.6

Enola Holmes posterPremiera: 23. 9. 2020
Žanr: avantura, kriminalka, drama
Država: Velika Britanija
Nastopajo: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Louis Partridge
Režija: Harry Bradbeer


OPIS:

Enolina mama ob njenem 16. rojstnem dnevu izgine in v njeno življenje se nenadoma vrneta brata Sherlock in Mycroft. Vendar pa je niti tako pretanjena uma ne uspeta zadržati, da se ne bi sama podala na pot iskanja svoje mame, pri čemer se na tej poti prav po Holmesovsko zaplete v precej nepričakovane spletke.


FILMSTART. RECENZIJA:

Zgodbe o svetu Sherlocka Holmesa, najbolj znanega detektiva na svetu, že od pozne druge polovice 19. stoletja razveseljujejo njegove navdušence. Od knjižnih izvirnikov, besedilnih predelav pa vse do filmskih in televizijskih adaptacij. Na razpolago so tako Sherlockove pripetije v modernejših časih (televizijska serija z Benedictom Cumberbachom v vlogi Sherlocka in Martinom Freemanom v vlogi Watsona), kot tudi malce skorajda fantazijske prigode v filmskih adaptacijah, kjer pod Sherlockovo čepico stopi Robert Downey Jr. Ne manjka pa tudi bolj butičnih verzij, kot je na primer Gospod Holmes (Mr. Holmes, 2015), kjer dobimo na vpogled Sherlocka v visoki starosti. Tokratna inkarnacija Enola Holmes v tem pogledu zadeve postavi precej na glavo in nam ponudi, da Sherlocka spremljamo samo kot stranski lik in njegov svet spoznamo še skozi pripoved njegove bistroumne mlajše sestre Enole.

Sherlock Holmes Enola Holmes Mycroft Holmes Henry Cavil

Zgodba se odvija v viktorijanski dobi, ravno pred glasovanjem o zakonodajnem dokumentu, ki naj bi ob sprejetju pomembno vplival na položaj žensk v družbi. Z izbiro spremljevalnega dogajanja, stranskih likov (Lestrade in Edith), kot tudi glavnega lika, Netflix pridno jaha na valu trenutnih trendov v filmski industriji, ki se v zadnjih letih želi dokazati kot zelo nediskriminatorna in raznovrstnost spodbujajoča industrijska panoga. Prav tako niso skoparili pri izbiri igralcev, saj v glavni vlogi spremljamo Millie Bobby Brown, ki nas že zadnjih 5 let navdušuje v Stranger Things, Sherlocka igra kdo drug kot aktualni Superman in Witcher – Henry Cavil, njuni revolucionarno naravnani mami pa obraz posodi Helena Bonham Carter. V vlogi neizprosne učiteljice, ki ji Mycroft podeli nalogo, da spravi v okvire za takratno družbo sprejemljivih ženskih navad našo glavno junakinjo, pa se pojavi Fiona Shaw, ki se je bo, če ne iz drugje, večina zagotovo spomnila iz filmov o Harryju Potterju, kjer je odigrala vlogo njegove tete Petunje.

Lestrade Mycroft Holmes Enola Holmes

Enolino protiutež v zgodbi predstavlja mladi Tewkesbury, novopečeni lord in s tem tudi član volilnega britanskega telesa v tistem času, ki bo odločalo o sprejemu prej omenjenega zgodovinskega dokumenta. Lika sta lepo uravnotežena in igralca opravita svoje delo zelo prepričljivo, zato lika na ekranu zaživita v povsem verodostojni obliki. Kar pa na žalost malce težje rečemo za večino ostalih. Sherlock ne zadosti povsem pričakovanjem o svojem nabrušenem umu s sposobnostmi dedukcije in duhovitih pripomb, prav tako se materina zgodba izkaže za malce luknjasto in ne povsem izpiljeno. Zna biti, da so bili prizori sicer predvideni in morebiti celo posneti, pa so morali na koncu zaradi takšnih ali drugačnih razlogov in želja zadevo obrezati, saj že tako z dvema urama malce presega časovni okvir povprečnega celovečerca.

Celotna zadeva je izpeljana po vseh obrtniških pričakovanjih filmske produkcije in na nobenem področju ne napravi kakšnih posebnih slabosti ali napak, vendar pa po drugi strani tudi ne ponudi nobenih presežkov in intrig, ki bi zares poskrbeli, da bi film gledalcem ostal v premišljevanje po ogledu za dalj časa. Je pa zadeva z mladima glavnima likoma in prikladnimi nastavki za zanimivo prihodnost večine likov primerno pripravljena za razvoj v obsežnejšo franšizo, ki s Holmesovsko popotnico v žepu gotovo ne bo mogla razočarati investitorjev.

Millie Bobby Brown Louis Partridge Enola Holmes

 

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
mama koklja
mama koklja
9 meseci nazaj
Ocena novice :
     

Fino bi bilo omeniti tudi dejstvo, da je film o odraščajočem dekletu namenjen predvsem mlajši publiki, in menim, da se je v tem oziru kar dobro odrezal. Mladim dekletom predstavlja lep in bister lik, ki se išče in je na dobri poti da se najde. V poplavi socialnih omrežij in vplivnih kokošk, katere so danes nemalokrat na žalost vzor, si želim, da bi za mlade bilo takšnih zgodb več.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x