Ogledano: Druga stran vsega (2017)
Imdb.com8.5
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • Srbijanka Turajlić
  • scenarij
  • režija
Negativno
  • predolg
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Druga stran vsega (Druga strana svega)
Rezultat iskanja slik za druga strana svegaPremiera: 13. marec 2018 (FDF)
Žanr: dokumentarni film
Država: Srbija, Francija
Igrajo: Srbijanka Turajlić, Mila Turajlić
Režija: Mila Turajlić


OPIS:

V stanovanju družine Turajlić so vrata, ki jih sedanja lastnica stanovanja Srbijanka ni odprla 70 let. Druga stran vsega raziskuje preteklost družine Turajlić in se še posebej osredotoča na politični aktivizem Srbinke Turajlić v 90. letih minulega stoletja, nesrečnih letih srbske demokracije po razpadu Jugoslavije. Ali bo poseg v preteklost družine sprožil v Srbijanki dovolj poguma, da odpre zaklenjena vrata?


FILMSTART. RECENZIJA:

Ali je Druga stran vsega političen film? Odvisno od tega, kako definiramo političnost. Po eni strani je precej pristranski ‒ gre za vidik beograjske družine, ki pripada višjemu razredu v Srbiji. Srbijanka Turajlić, protagonistka filma in mati režiserke, vseskozi ponavlja, da ne razume ljudi, ki so volili Slobodana Miloševića in poslej tudi Aleksandra Vučića, sedanjega srbskega predsednika in nekdanjega Miloševićevega ministra. Ne razume jih tudi zato, ker niso zastopani v filmu ‒ ta skupina neizobraženih revežev, ki so iskali tolažbo v trdi moči srbskega imperializma, je neobstoječa v intimnem svetu Mile Turajlić. »Kmečka« Srbija je daleč od knjižnih polic in baročnih lestencev Srbijanke Turajlić in če to v filmu o »nenormalni« deželi Srbiji ni prikazano, gre za politično dejanje. Ampak to velja le v primeru, če se odločimo za definicijo političnega filma kot filma o politiki.

Rezultat iskanja slik za druga strana svega

Politična korektnost bi rada tako spremenila svet, da bi bila vsa mnenja enako zastopana. Marsikaj lahko označujemo za politično mnenje, je pa veliko manj korektnih mnenj, ki so pravilno argumentirana. Zato v filmu Mile Turajlić ne gre za drugo stran politične vsebine, ki danes dominira v srbski medijski govorici, ampak za resnico o nesrečnih letih srbske demokracije, izključno iz perspektive odgovorne državljanke in politične aktivistke Srbijanke Turajlić. Tako lahko sklepamo, da film ni političen, je le politično nekorekten do ljudi, ki si ne priznavajo določenih dejstev, kot je recimo to, da je Milošević provociral svetovne sile, ki so potlej bombardirale Srbijo. Turajlić je po filmu povedala anekdoto, da generacija, ki je rojena v letu bombardiranja, danes pogosto verjame, da se je Milošević prvi uprl ameriškemu imperializmu, kar je perverzija poražene resnice.

Rezultat iskanja slik za druga strana svega

Torej druga stran vsega ni politična opozicija, ampak nekaj bolj intimnega, je resnična vrednost filma. Če se popolnoma izognemo politiki, ki pravzaprav štrli iz filma, je tema Druge strani vsega odnos med materjo in hčerko. Srbijanka Turajlić, mati, je glasna in zgovorna ženska, ki zlahka privabi množice na svojo stran in je v svojem življenju večkrat zagovarjala svoje ideale pred očmi tisočih ljudi. Mila Turajlić je, po drugi strani, vedno za kamero, nikoli v centru pozornosti, tu pa tam sramežljivo nastopa v lastnem filmu kot stranska junakinja in le pred impozantno prezenco svoje matere. Druga stran je dejansko njena stran, stran hčerke, mlajše generacije, ki še išče svojo pot in katere ideali so pod vplivom političnega pesimizma sodobne Srbije.

druga strana svega (3)

Še eno zanimivo nasprotje v filmu je kontrast med pragmatičnostjo, politiko, ki jo predstavlja mati, in umetnostjo, ki jo zastopa hčerka. Mati je ostra in odločna, sleherna njena odločitev je skrbno argumentirana, medtem ko so motivi hčerke nejasni in mejijo na nemoč ter izčrpanost. Mogoče je najbolj prepričljiva scena v filmu dialog med njima, ko hčerka sprašuje mater, ali ji je oprostila, ker ne živi politično angažiranega življenja, kakor ga je ona. Hčerka otožno zatrjuje, da v njej ni energije, kakršno ima njena mati, le-ta pa ji pove, da človek nikoli ne ve, česa je zmožen, dokler se ne znajde v takšnih okoliščinah, kjer nima izbire. Meja med umetnostjo in politiko je pazljivo začrtana ‒ umetnost je zagledana v preteklost, politika pa načrtuje prihodnost.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me