Ogledano: Doktor Strange (2016)
Metacritic.com7.2
Imdb.com8
Rottentomatoes.com9.2
FIlmstart.si7.5
Pozitivno
  • Benedict Cumberbatch kot doktor Strange
  • dobre predstave stranskih igralcev
  • odlični vizualni učinki
Negativno
  • zelo slabo spisan antagonist
  • preveč formulaična zgodba, videna že v prejšnjih filmih
  • nekatere šale ne izpadejo tako dobro
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
8.5

doctor strange, doktor strange, marvel, sherlock, 2016, benedict cumberbatch, mads mikkelsen, tilda swinton, chiwetel ejiofor, rachel mcadams, fantazija, strip, superjunakNaslov: Doktor Strange
Premiera: 3. 11. 2016 (Slovenija)
Žanr: superherojski, akcijski
Država: ZDA
Igrajo: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen
Režija: Scott Derrickson


OPIS:

Izjemno uspešen vendar aroganten nevrokirurg doktor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) nekega dne doživi prometno nesrečo, med katero si poškoduje obe roki. Ker ni več zmožen opravljati svojega poklica, se odpravi na Himalajo, kjer poišče pomoč Starodavne (Tilda Swinton). Namesto zdravljenja najde svet misticizma in urokov, ki nasprotuje vsemu znanju, ki ga je pridobil med življenjem.


FILMSTART. RECENZIJA:

Doktor Strange je najnovejši film studia Marvel, ki sledi kritično in finančno uspešnemu filmu Stotnik Amerika: Državljanska vojna. V Marvelovem filmskem svetu predstavlja prvi veliki korak v svet čarovnije. Popolnoma soliden izdelek Marvelove produkcije pa ima pomankljivosti, ki so čedalje bolj opazne in jih ne more, vključno z menoj, prezreti niti najbolj goreč oboževalec žanra.

Če ste oboževalci angleške kriminalne serije Sherlock in hkrati tudi stripovskih filmov, ste zagotovo skakali do stropa od veselja, ko ste zvedeli, da bo zvezdnik Benedict Cumberbatch nastopil v vlogi arogantnega nevrokirurga Stephena Strangea. Vloga arogantnega genija angleškemu igralcu ni tuja, zato ni presenetljivo, da je najnovejšemu stripovskemu filmu oddal zelo dobro predstavo. Tako kot je Robert Downey Jr. lik Tonya Starka naredil za svojega, lahko isto rečemo za Benedicta Cumberbatcha. Če že moramo biti malenkostni glede njegove predstave, pa nas je malo zmotil njegov ameriški naglas.

doctor strange, doktor strange, marvel, sherlock, 2016, benedict cumberbatch, mads mikkelsen, tilda swinton, chiwetel ejiofor, rachel mcadams, fantazija, strip, superjunak

Cumberbatch pa ni edini talentirani igralec v zasedbi. Tilda Swinton se je izkazala kot odlična izbira za vlogo Starodavne, kljub kritikam, da za to vlogo niso izbrali igralca z azijskim poreklom. Tudi Chiwetel Ejiofor je kot čarodej Mordo pripravil solidno predstavo. Za Doktorjem dobi Ejioforov lik največ razvoja proti koncu filma in zanimivo bo videti, kako se bo ta razpletel v neizbežnem nadaljevanju. Benedict Wong igra malo bolj klišejsko vlogo knjižničarja Wonga, vendar filmu doda dobro mero humorja, kljub temu, da včasih nekatere šale ne izpadejo tako dobro (npr. šala na Beyonce in Eminema). Tudi Rachel McAdams v vlogi Strangeovega ljubezenskega interesa solidna, vendar nima veliko materiala, s katerim bi lahko postala bolj zapomnljiv lik. Vseeno pa je viden ogromen napredek od Pepper Potts iz filmov o  Iron Manu.

doctor strange, doktor strange, marvel, sherlock, 2016, benedict cumberbatch, mads mikkelsen, tilda swinton, chiwetel ejiofor, rachel mcadams, fantazija, strip, superjunak

Velik minus filma je ponovno antagonist, ki ga tokrat igra zelo talentirani danski igralec Mads Mikkelsen. Na Filmstartu smo veliki oboževalci Mikkelsena in žalostno je, da scenarij ni vključeval dobro spisanega antagonista, ki bi bil vreden igralca njegovega kalibra. Mikkelsen igra zlobnega čarodeja Kaeciliusa, ki ima v našo dimenzijo namen pripeljati skrivnostno čarobno bitje.  Kaeciliusa bi lahko igral katerikoli igralec, zato je toliko huje, da ga je igral Mikkelsen, ki bi pod drugačnim scenarijem lahko postal najboljši Marvelov filmski antagonist do sedaj. S Cumberbatchem sta si izmenjala nekaj dobrih stavkov, vendar je to edina dobra stvar, ki jo imamo za povedati o antagonistu.

doctor strange, doktor strange, marvel, sherlock, 2016, benedict cumberbatch, mads mikkelsen, tilda swinton, chiwetel ejiofor, rachel mcadams, fantazija, strip, superjunak

Ena izmed največjih pohval, ki jo filmu trenutno namenjajo kritiki, so posebni učinki. Pohvale so tokrat povsem zaslužene in z lahkoto lahko rečemo, da posebni učinki presežejo vse ostale stripovske filme. Prizori z ukrivljanjem resničnosti močno spominja na Nolanov film Izvor, odlično posneti pa so tudi spopadi med čarodeji. Doktor Strange je postavil nov mejnik za posebne učinke v stripovskih filmih, zato vsekakor priporočamo ogled 3D različice.

Med ogledom pa se žal ne moremo izogniti občutku, da smo tak film že gledali. Z lahkoto najdemo vzporednice s filmi, kot sta Iron Man in Thor, kjer mora arogantni glavni junak čez težko osebno preizkušnjo, s končnim namenom sprejeti usodo superjunaka. Tudi če ste največji oboževalec Marvelovih filmov, boste imeli pred seboj težko delo, ako boste poskušali braniti izvirnost filma. Razumemo, da je zgodba o izvoru Strangeovega lika v filmu taka kot v stripih, vendar ima Marvel priložnost narediti svojo adaptacijo zgodbe, tako kot je to storil z Državljansko vojno, ki je začasno utišal kritike, ki padajo na Marvelovo formulo. Zgodba je daleč od tega, da bi bila slaba, vendar ima studio več kot dovolj sredstev, da malo tvega z zgradbo filma.

doctor strange, doktor strange, marvel, sherlock, 2016, benedict cumberbatch, mads mikkelsen, tilda swinton, chiwetel ejiofor, rachel mcadams, fantazija, strip, superjunak

Doktor Strange je kljub omenjenim kritikam zelo zabaven in kakovostno narejen film. Benedict Cumberbatch je odličen v vlogi glavnega junaka, in če se govorica, da bo Strange od Irona Mana prevzel vlogo zaščitnika Marvelovega filmskega sveta izkaže za resnico, je angleški igralec več kot dovolj primeren za to čast. Stranski igralci se v filmu tudi odlično izkažejo in še posebej se veselimo Ejioforove vloge v prihajajočem nadaljevanju. Kot je v navadi za Marvelove filme, tudi tokrat priporočamo, da ostanete pozorni do konca celotnega filma, saj vas čakata še dva dodatna prizora, ki sta vsekakor vredna ogleda.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x