Ogledano: Dobri časi (2017)
Metacritic.com8
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si8
Pozitivno
  • igralska predstava Roberta Pattinsona
  • slog režiserjev
  • realizem
Negativno
  • neenakomeren tempo
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Dobri časi (Good Time)
Premiera: 10 11. 2017 (Liffe)
Žanr: kriminalka, triler
Država: ZDA
Igrajo: Robert Pattinson, Ben Safdie, Jennifer Jason Leigh, Buddy Duress
Režija: Josh in Ben Safdie


OPIS:

Connie Nikas (Robert Pattinson) je nepomemben zločinec, ki se na umazanih newyorških ulicah preživlja z majhnimi kriminalnimi podvigi. Njegovo edino bogastvo je umsko zaostali brat Nick (Ben Safdie), s katerim je odraščal v težavnem okrožju družine grških priseljencev. Brata se v enem od svojih podvigov lotita ropa banke, a se njun poskus izjalovi. Medtem ko Connieju uspe pobegniti, Nicka pahnejo v ječo in Connie ga poskuša rešiti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Brata Joshua in Benny Safdie sta mlada indie režiserja, ki sta v svoji karieri posnela že kopico kratkih filmov in tudi dva celovečerca. Toda širšo prepoznavnost jima je prinesel njun zadnji izdelek kriminalni triler Dobri časi (Good Time), s katerim sta se predstavila tudi na najslavnejšem svetovnem filmskemu festivalu v Cannesu. Na njegovo veliko prigovarjanje sta glavno vlogo v filmu podelila hollywoodskemu zvezdniku Robertu Pattinsonu, ki se zadnja leta, podobno kot njegova stanovska kolegica iz Somraka (Twilight, 2008) Kristen Stewart, poskuša distancirati od omenjene franšize in vzpostaviti veliko bolj spoštljivo kariero. Rezultat je tako staromodni krimalni triler, ki v mnogih elementih spominja na sodelovanja velikega Al Pacina s Sidneyjem Lumetom v sedemdesetih letih.

Zgodba namreč spremlja malopridna brata, ki jima spodleti pri ropu banke in premisa kaj hitro spomni na Pasje popoldne (Dog Day Afternoon, 1975), prej omenjenega pokojnega režiserja. Starejši Connie je tisti iznajdljivejši in manipulativni, medtem ko je Nikas mentalno limitiran in že od prvega prizora je jasno, da je njegova situacija le posledica okolja v katerem odrašča. Dvojcu rop spodleti in Nicka ujame policija, zato se Connie poda na misijo osvoboditve svojega brata, ki zajema tako legalne kot tudi kriminalne prijeme.

Mnogi kriminalni trilerji v eni noči izvrstno ujamejo okolje v katerem se dogajajo. Lep primer je Stranski učinki (Collateral, 2004), tisti film kjer Tom Cruise igra poklicnega morilca. Michael Mann je s svojimi snemalnimi tehnikami in podajanjem zgodbe odlično ujel občutke Los Angelesa ponoči in nekaj podobnega uspe tudi bratoma Safdie, ki prikažeta vso bedo New Yorka. Skorajda dokumentaristični pristop in scenarij, kjer so liki okleščeni vseh klišejev in hollywoodskih prijemov, nas popeljeta na ulice ameriške metropole, kjer gledalec skorajda začuti umazanijo, s katero se srečuje v dobri uri in pol. Connie na svoji poti stopa iz slabe situacije v slabšo in ob begu roku pravice  počne grozne stvari.

Pattinson blesti v vlogi omenjenega lika in to je z lahkoto njegova najboljša igralska predstava. Pridružujemo se odzivom, ki menijo, da spominja na mladega Al Pacina in res je fascinantno, da tekom filma kaj hitro pozabimo, da gre pravzaprav (ne)slavnega hollywoodskega zvezdnika. Njegov lik je izjemno nesimpatičen, toda Pattinson se je dodobra vživel v vlogo in bi povsem zasluženo lahko bil nominiran za oskarja prihodnje leto. Dobro se odreže tudi stranska zasedba. Tu velja omeniti predvsem režiserja Bennyja Safdieja, ki je igra Conniejevega brata, svoj vtis pa pusti tudi Jennifer Jason Leigh (Podlih osem), ki pa ima v filmu vsega nekaj prizorov.

Realistični, toda nesimpatični liki terjajo davek pri tem, da v filmu pravzaprav za nikogar ne navijaš. Pattinsonov lik ima edino dobro lastnost v tem, da ima rad svojega brata (kljub temu, da ga izkorišča). Okrcati velja tudi tempo v drugi polovici filma, ki pade v primerjavi s prvo. V tem pogledu veliko bolje opravi nalogo film Victoria (2015), ki mu je precej podoben, a se za razliko od Dobrih časov prične veliko počasneje, toda odlično stopnjuje tempo.

Novi film bratov Safdie je tako dobra adrenalinska izkušnja in ena bolj realističnih kriminalk zadnjih nekaj let. Eden vrhuncev je zagotovo igralska predstava Roberta Pattinsona, a tudi celokupna izkušnja bo zagotovo dobra odskočna deska tako za določene igralce kot tudi režiserja.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
filmoljub
3 leta nazaj

Pattinson (me) je prijetno presenetil že v odličnem The Rover (2014), mulec je nadvse obetaven, če ravno ne igra emo vampirja.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x