Ogledano: Devs (1. sezona, 2020)
Metacritic.com7
IMDB.com7.8
Rottentomatoes.com8.1
Filmstart.si7.2
Pozitivno
  • vizualni elementi
  • kompleksna, a navdušujoča zgodba
Negativno
  • medla igralska predstava
  • razvlečenost
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Devs
Premiera: 5. marec 2020 (Hulu)
Žanr: drama, znanstvena fantastika
Država: ZDA, Velika Britanija
Igrajo: Sonoya Mizuno, Nick Offerman, Alison Pill
Režija: Alex Garland


OPIS: 

Programerka Lily (Sonoya Mizuno) je zaposlena v vizionarskem tehnološkem podjetju Amaya, ki ga vodi ekscentrični mogotec Forest (Nick Offerman). Del podjetja je tudi Devs, kamor se je izjemno težko prebiti, a to uspe Lilyjinemu partnerju Sergeju, ki pa po prvem delovnem dnevu izgine. Njegovo zoglenelo truplo najdejo dan kasneje, posnetki nadzornih kamer pa kažejo, da je šlo za samomor. A Lily tega ne verjame, zato se loti raziskovanja Devsa, v vrtinec dogajanja pa potegne tudi nekdanjega partnerja Jamieja.


FILMSTART. RECENZIJA: 

Alex Garland je eden izmed najboljših sodobnih režiserjev znanstvene fantastike, a ima žal nesrečo z distribucijo obeh svojih filmov, Ex Machino (2014) in Uničenjem (2018). Že iz intervjujev je razvidno njegovo razočaranje nad odnosom distributerjev do filmov, zato je za projekt Devs iskal nekoga, ki ga ne bo v nobenem aspektu omejeval, in se preselil v svet serij, natančneje k platformi Hulu. Čeprav malo stvari zveni bolje od »miniserije v osmih epizodah, ki jo je režiral Alex Garland«, je jasno, da serijskega formata še ni usvojil – probleme ima s tempom, razvlečenostjo in celo z igralsko zasedbo, kar je zanj netipično. A vse to odtehta vsebina, ki je spet usidrana v odnos med človekom in tehnologijo in nas odpelje v čisto nepričakovane smeri.

Naslov serije, ki je enak skrivnemu projektu podjetja Amaya, naj bi bil sicer okrajšava za »devepolers«, a vsakomur, ki je vsaj povohal latinščino, bo takoj jasno, da se v njem skriva bog oziroma deus. Že zato, ker Garland to »veliko razkritje« božanskega pomena prihrani skoraj do konca serije, je jasno, da to ni čisto pravi format zanj, vseeno pa zgodba kot taka ni predvidljiva – daleč od tega. Čeprav na neki točki postane jasno, da bo preigraval determinizem, kot to počnejo mnoge serije in filmi, med njimi kultni Donnie Darko, skriti dragulj Predestination, hollywoodski Looper in megauspešna Netflixova serija Dark, je zgodba polna preobratov, šokov in nenadnih sprememb fokusa – Devs je tako rekoč prava telovadba za možgane.

V ospredju serije pa ni tehnologija kot taka, ampak kult osebnosti, ki ga je Garland zasledoval že v Ex Machini (zelo povedno se v deus ex machina povežeta tudi oba naslova). Lily Foresta v nekem trenutku okliče celo za lažnega preroka, omenja pa se tudi božji kompleks tehnoloških genijev, ki so v svojih obsedenostih prej tragični kot veličastni – Forest hoče namreč na vsak način dokazati deterministično vesolje, saj bi se s tem opral krivde, a se tako osredotoča nase, da vidi le lasten ego in nikogar drugega (v tej navezavi je zanimivo tudi njegovo ime, Forest, ki spomni na pregovor, da zaradi gozda ne vidiš dreves). Njegova hladnost je v povezavi s splošno nerazgledanostjo prav strašljiva. Veliko je tudi religioznih vsebin, na trenutke skoraj preveč, da se zdi, da se je Garland ujel v lastno past, a konec koncev ostane serija vsebinsko dovolj odprta. Sami znanstveni principi, ki jih je v seriji malo morje, so sicer precej razumljivo razloženi, za nekatere koncepte pa bi si vseeno lahko vzeli več časa.

Glede na močne igralske predstave njegovih prejšnjih protagonistk (Alicia Vikander in Natalie Portman) bi v Devsu pričakovali prav tako sugestivno igralko, a dobimo bledo, skoraj prosojno Sonoyo Mizuno. Tudi od lika nerodne introvertirane programerke bi človek pričakoval vsaj malo mimike in širši čustveni razpon. Škoda je tudi, da ni nikoli jasno, kako vrhunska je Lily v svojem poklicu, saj se za pomoč zateče k nekdanjemu fantu Jamieju, o njenih sposobnostih pa samo slišimo, kot da se je v vlogi »izbranke« znašla kar tako, brez razloga. Zaradi njene medlosti pa je do nje težko vzpostaviti tudi kakršenkoli sočuten odnos. Morda je vse to nalašč, a je pretirano in bi morda zdržalo v dvournem filmu, vsekakor pa ne deluje v osemurni seriji. Tudi ostali so precej leseni, na njihovem čelu je Alison Pill, ki nas je s svojo anemičnostjo mučila že v Ameriški grozljivki: Kult. Offerman sicer pokaže, da je kos tudi resnejši vlogi, a se zateče k precej dolgočasnemu recitiranju, še najbolj sveža je Cailee Spaeny kot programer Lyndon. Kar je še posebej zaskrbljujoče, je to, da si želi Garland z isto ekipo posneti še en projekt, upamo lahko samo, da bo zamenjal protagonistko z igralko, ki je zgodbo res sposobna nositi na svojih ramenih.

Vizualno pa gre spet za presežek, bolje skoraj ne gre. Stavba Devsa je visokotehnološka kocka, ki je postavljena na sredo idilične gozdne jase, pred vhodom vanjo so razpostavljeni oglati zlati stebri, ki sekajo mehkobo narave. Ogromen kip Amaye, Forestove pokojne hčere, zaradi katere se je vse skupaj začelo, se pne nad celotnim kompleksom in ustvarja grozeče vzdušje, na poti do Devsa pa so okrog drevesnih debel pozicionirani svetleči krogi, ki v nekem trenutku ustvarijo svetniški sij nad Forestovo glavo. Že brez zgodbe je jasno, da se Garland ukvarja s kontrastom med naravo in znanostjo, ki jo prekinja, izkorišča, uničuje, z njo manipulira. S tem je povezano tudi vprašanje človeške morale, ki je temelj celotne serije. Čeprav je ritem razsekan in serija postreže s kar nekaj res napetimi, tudi brutalnimi scenami, je zgodbe za tako dolgo serijo preprosto premalo in celotna zadeva deluje razvlečeno, kar je škoda, saj je Devs vreden ogleda že zaradi svoje vsebine. Ambiciozen Garlandov eksperiment je soliden poskus prehoda v televizijski format, a na izdelek, ki bi pariral Ex Machini, bo treba očitno še malo počakati.

O avtorju

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x