Ogledano: Denarne igre (2016)
Metacritic.com5.4
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com5.5
Filmstart.si4.6
Pozitivno
  • George Clooney in Julia Roberts
  • zanimiva ideja
Negativno
  • izredno slaba zadnja tretjina
  • simplističen razplet
  • mešanje drame in humorja
5.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


Denarne-igre
Naslov:
Denarne igre (Money Monster) 
Premiera:
 1. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 kriminalka, drama, triler
Država:
ZDA
Igrajo: 
George Clooney, Jack O’Connell, Julia Roberts, Dominic West
Režija: 
Jodie Foster


OPIS:

Lee Gates je samovšečni voditelj televizijske oddaje z naslovom Denarne igre, v kateri običajnim gledalcem deli borzniške nasvete. Nekega dne se med oddajo v studio prikrade mladi Kyle Budwell (Jack O’Connell), ki Gatesu umeri pištolo v obraz in grozi, da bo razstrelil studio. Producentka Patty (Julia Roberts) poskuša obvladati stresno situacijo in obenem pomagati priti do dna razlogom, zaradi katerih je Kyle sploh prikorakal v studio.


FILMSTART. RECENZIJA:

Leto 2016. V kinu film z Georgeom Clooneyem in Julio Roberts v glavnih vlogah. Nekaj, kar bi bilo ob prelomu tisočletja zagotovo eden večjih hitov v kinematografih. V bistvu smo ga takrat dejansko imeli v obliki Ocean’s Eleven oz. Igraj svojo igro, kakor se glasi odličen slovenski prevod. Časi, ko so ljudje v kinodvorane drveli zaradi igralcev, so mimo, medtem ko so režiserji še vedno močan faktor obiska. Denarne igre je režirala Jodie Foster, sicer odlična igralka, ki pa se zadnja leta bolj posveča delu za kamero. Glede na to, da je pri svojem zadnjem filmu Bober (Beaver) glavno vlogo namenila Melu Gibsonu, gre za ustvarjalko, ki rada tvega in ob zanimivi premisi so Denarne igre vzbudile zanimanje.

Film najbolje deluje med dogajanjem v televizijskem studiu. Sicer napovednik obeta klasično “pogajalsko” dramo v slogu Pasjega popoldneva (Dog Day Afternoon), toda film zanimivo ubere bolj lahkotno in humorno pot, ki nekajkrat zelo dobro deluje, medtem ko drugič precej manj. Tu velja pohvaliti Fosterjevo, saj je zopet dokazala, da ima pogum iti iz ustaljenih okvirjev in gledalcem ponuditi nekaj drugačnega. Zgodba gledalca v prvih dveh tretjinah dovolj pritegne in glede na postavljeno formo tudi več kot solidno deluje.

George Clooney

K temu veliko pripomore George Clooney v vlogi glavnega igralca. Sicer zvezdnik ne ponudi kakšnih igralskih presežkov, toda s svojo prisotnostjo in karizmo zgradi lik, ki je za gledalca zanimiv kljub temu, da mu manjka večplastnosti. Če smo se mu lani nasmejali ob letenju z “raketnim nahrtbnikom” v Deželi jutrišnjega dne (Tomorrowland), potem je v Denarnih igrah njegovo poplesavanje ob hip-hop ritmih prava paša za oči. Julia Roberts je tudi več kot solidna v vlogi producentke oddaje in osebe, ki miri celotno situacijo. Na drugi strani je Jack O’Connell (Neuklonljiv) v vlogi ugrabitelja malce premalo konstanten. Igralec pretirava s kričanjem in tudi njegov naglas ni vedno prisoten. Kljub temu svoje delo opravi solidno, toda v spominu nam, tako kot njegova soigralca, zaradi tega filma ne bo ostal prav dolgo.

Po obetavnih prvih dveh tretjinah Denarne igre v zaključku žal povsem iztirijo. Razplet filma je simplističen in se v realnem svetu ne bi zgodil pod nobenim pogojem. Nekateri liki storijo dejanja, ki so povsem izven okvirov, v katerih so bili predstavljeni tekom filma, in milo rečeno neumna.  Humoren ton, ki je imel svoje trenutke v prvi polovici, v mnogih situacijah ni na mestu in skupaj z razvojem dogajanja filmu odvzame kredibilnost, napetost in čustveni naboj.  Za podrobnejši opis bi bilo potrebno iti v “kvarilnike”, toda lahko le rečemo, da so te težave še veliko bolj očitne kot pri lanskem Marsovcu (The Martian). Obenem film poskuša podati družbeno kritiko, ki pa ob vseh teh dejstvih ne izpade nič kaj poglobljeno in prebrisano, kot smo temu lahko bili priča v lanski Veliki potezi (The Big Short), ki se je ekonomskih težav ravno tako lotila s humornim pristopom.

Denarne igre so tako film, ki bi deloval veliko bolje, če bi izšel pred kakimi dvajsetimi leti. Dolgo časa ga nad gladino držijo glavni igralci in tudi režiserka z zanimivimi obrati poskrbi za zanimanje gledalcev. Toda žal se njene poteze v grobem ne izidejo najbolje in tako humorna nota v ključnih trenutkih povsem pade v izvedbi. Brez težkega premisleka lahko rečemo, da zgodba o človeku, ki pride v stavbo in začne streljati ter ima obenem pri sebi ogromno razstreliva, ni ravno recept, v katerega bi dodajali lahkoten ton. Ob veliko boljši zadnji tretjini bi film dejansko lahko deloval, tako pa se nerodno sesede in izpade naivno.

Julia Roberts

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x