Ogledano: Dekle v pajkovi mreži (2018)
Metacritic.com4.4
Imdb.com6
Rottentomatoes.com4.3
Filmstart.si3.7
Pozitivno
  • Lisbeth Salander v ospredju
Negativno
  • ignoriranje dveh vmesnih delov oziroma nadaljevanje prvega filma s četrtim
  • zgodba je polna klišejev in naključij
  • medla igralska predstava
4.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
4.0

Naslov: Dekle v pajkovi mreži (The Girl in the Spider’s Web)
Premiera: 8. november 2018
Žanr: kriminalka, drama, triler
Država: Kanada, Nemčija, Švedska, VB, ZDA
Igrajo: Claire Foy, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield
Režija: Fede Alvarez


OPIS:

Hekerko Lisbeth Salander (Claire Foy) najame znanstvenik Frans Balder (Stephen Merchant), da bi zanj ukradla nevaren računalniški program. Za petami so ji ameriški posebni agent Edwin Needham (Lakeith Sranfield) in kriminalna organizacija Pajki, ki jo vodi Lisbethina sestra Camille (Sylvia Hoeks). Ko se začne zadeva usodno zapletati, Lisbeth za pomoč prosi Mikaela Blomkvista (Sverrir Gudnason) in skupaj morata zaščititi Balderjevega sina Augusta (Christopher Convery), ki ima edini dostop do uničujočega programa.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mikael Blomkvist in Lisbeth Salander sta zdaj že kultna lika trilogije Millenium, ki jo je ustvaril švedski pisatelj Stieg Larsson. Še preden bi knjige uspel objaviti, ga je leta 2004 doletela prezgodnja smrt, njegovo delo pa na nezadovoljstvo Larssonove partnerke Eve Gabrielsson nadaljuje švedski pisatelj David Lagercrantz, ki je do zdaj izdal že dve nadaljevanji (Dekle v pajkovi mreži in Dekle, ki je iskalo pravico). Čeprav gre za iste like in tematike, je Lagercrantzov slog uboren, njegovo pripovedništvo pa je zabasano s klišeji in razvlečenimi zgodbenimi linijami. Že zato pričakovanja ob novem filmu (vsaj za bralce) niso bila visoka. Millenium je sicer na platnu zaživel že dvakrat – leta 2009 so v švedski produkciji izšli vsi trije deli izvirne trilogije z Michaelom Nyqvistom in Noomi Rapace v glavnih vlogah, leta 2011 pa se je ekranizacije prve knjige lotil velikan David Fincher, ki je za Lisbeth in Mikaela izbral  Daniela Craiga in  Rooney Maro. Obe priredbi, čeprav med seboj zelo drugačni, sta zadeli v polno, ker pa je bil izkupiček ameriške produkcije nezadovoljiv, nismo nikoli dočakali naslednjih delov.

Projekt je letos oživil režiser Fede Alvarez (najbolj znan po grozljivki Don’t Breathe, 2016), ki si je za »nov začetek« omislil popolnoma svežo ekipo. Bizarna odločitev, da se drugo in tretjo knjigo preskoči, je kriva za to, da je zgodba kar naenkrat zelo poenostavljena, saj manjka ogromno materiala. Dober primer je Lisbetih oče, ki ga hekerka v nekem trenutku preprosto okliče za psihopata, ki je tako ali tako že umrl, in to naj bi nam bilo dovolj. Dekle v pajkovi mreži je torej kvazi nadaljevanje Dekleta z zmajskim tatujem (2011), ki pa ne uspe ujeti pravega vzdušja in je nasploh podobno skropucalo kot njena knjižna predloga. Lisbeth se je vmes prelevila v maščevalko pretepenih in mučenih žensk (njen pravičniški pohod spominja na nizkoproračunskega Batmana), Mikael pa je brez nje izgubil svoj preiskovalni zanos. Na srečo se pojavi znanstvenikov sin August, ki potrebuje njuno zaščito. Edini pozna šifro za odklepanje smrtonosnega računalniškega programa, kar liki ugotovijo samo zato, ker so očitno dobro prebrali scenarij – August nikoli ne pokaže kakih posebnih sposobnosti (v knjigi naj bi bil celo savant!), ne reši nobenega zapletenega zaporedja ali kar koli »filmski avtisti« že počnejo. Vse, kar dobimo, je nekaj počečkanih listov v mimobežnem kadru.

Tudi sicer je scenarij grozljivo natrpan z naključji, ki edina poganjajo zgodbo, v čimer zelo spominja na lanskega Snežaka. Ameriški posebni agent Edwin Needham (Lakeith Stanfield) se na primer takoj po prihodu na Švedsko odpravi v Lisbethino stavbo, kjer mu prvi trije najdeni papirji priskrbijo vse potrebne sledi – kako prikladno, da ravno te tri stvari sredi uničujočega požara, ki je povzročil eksplozijo ogromne stavbe, niso zgorele. Tudi kasneje se situacija ne izboljša, ampak celo poslabša, zapleti in razpleti so odvisni le od tega, kje se nekdo v določenem trenutku znajde, kam usmeri pogled … Poleg tega in klišejev je film tudi bogat z nebulozami v slogu »ZDA niso nikoli zamudile nobene vojne, Švedska pa ni nikoli šla v nobeno« in s poceni dialogi, v katerih se replike včasih sploh ne nanašajo ena na drugo.

Razumljivo iz tega materiala tudi igralsko ni bilo mogoče narediti čudeža. Mikael nima nobene prave vloge, tudi če bi bil v filmu čisto odsoten, se ne bi nič bistvenega spremenilo. Prav tako za preiskovalnega novinarja opravi bore malo preiskovanja in je nasploh odveč, kar je velika škoda. Tudi Stanfield ne dobi prave priložnosti, najhujša pa je Erika (Vicky Krieps), ki je uvela in brez karizme. Lisbethina sestra Camille (Sylvia Hoeks) izstopa samo vizualno, ko njen rdeč kostim prebada zasneženo pokrajino, njena jokavost pa ne uspe vzbuditi niti kančka sočutja. Da bi ustvarili bolj avtentičen občutek švedskega okolja, pa tudi angleško govoreči igralci uporabljajo polomljen naglas (»švedski«!), kar izpade moteče.

Nazadnje pa še k Lisbeth. Pohvalno je, da je njen lik v ospredju, saj je s svojo brezkompromisnostjo in skrivnostnostjo navdušila tako bralce kot gledalce, vendar je Claire Foy kot Lisbeth medla in je ne uspe narediti za svojo. Bolj kot to je po obnašanju in reakcijah bleda kopija ameriške Lisbeth (vključno z majico z napisom, »fuck you you fucking fuck« se tokrat spremeni v »give me head until I’m dead«). Zaradi tega samo še bolj pogrešamo pravo Lisbeth, sploh ker jo je bila Mara pripravljena upodobiti ponovno. Po drugi strani pa se je s tem vsaj rešila lepljive pajkove mreže, kjer v zadnjih življenjskih izdihljajih trza obljubljena epskost Dekleta v pajkovi mreži.

 

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x