Ogledano: Dekle na vlaku (2016)
Metacritic.com4.8
Imdb.com6.7
Rottentomatoes.com4.4
Filmstart.si5
Pozitivno
  • Emily Blunt
Negativno
  • konfuzno pripovedovanje zgodbe
  • razplet razočara
  • režija
5.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
7.3

dekle
Naslov:
 Dekle na vlaku (The Girl on the Train)
Premiera: 7. 10. 2016 (Slovenija)
Žanr: triler, drama
Država: ZDA
Igrajo: Emily Blunt, Halley Bennett, Rebecca Ferguson, Justin Theroux, Luke Evans
Režija: Tate Taylor


OPIS:

Rachel (Emily Blunt) se po težki ločitvi zateka k alkoholizmu in živi v svojem svetu. Med vsakodnevno vožnjo z vlakom opazuje navidez idealno življenje Megan (Halley Bennett), toda nekega dne slednja nepojasnjeno izgine.


FILMSTART. RECENZIJA:

Adaptacije knjižnih uspešnic niso prav nič neobičajne, saj smo bili v zadnjih dveh letih priča nekaj izredno uspešnim izdelkom kot so Ni je več (Gone Girl), Soba (Room) in Marsovec (The Martian). Dekle na vlaku si še največ DNK-ja deli s prvo, saj gre ravno tako za preiskovanje skrivnostnega izginotja v navidez idealnem življenju pripadnikov višjega srednjega sloja ameriških predmestij. Na kratko povedano: film ima vse sestavine za več kot soliden uspeh. Privlačna igralska zasedba, zaplet, izid v najkvalitetnejšem filmskem letnem času, priznan režiser in še kaj, obetajo veliko.

Morda je že kar klišejsko, da se Dekle na vlaku takoj primerja z Ni je več (tudi kombinacija originalnih naslovov ponudita malce humorno idejo: “Gone Girl on the Train”) in tudi sama filma imata mnoge vzporednice, ampak kakovost zagotovo ni ena izmed njih. Če je Fincherjev film spretno obrnil nekatere značilnosti tega žanra, je Dekle na vlaku povsem konvencionalen triler, ki ga lahko ujamete na sporedu televizijskih programov na deževen dan in ga nato že nekaj ur po ogledu povsem pozabite.

57fe7ddc21125-image

Tanka je linija med počasnim tempom in dolgočasnostjo. Režiser Tate Taylor se je žal nagnil bolj na stran slednje, saj je film neverjetno razvlečen in po eni uri igralnega časa sploh še ni mogoče zaslediti zapleta, tako da je v tem primeru ogled napovednika pred samim filmom toplo priporočljiv. K temu ne pripomore niti izredno konfuzno pripovedovanje zgodbe, ki nespretno skače med določenimi časovnimi okvirji in tremi glavnimi liki ter daje občutek kot da so prizori dobesedno odtrgani iz knjige in zelo nespretno preneseni na veliko platno. Kljub zmedenemu začetku bi lahko razplet odrešil celoten film, toda kaj ko je končni preobrat dokaj očiten in po tem, ko že izvemo kdo je storilec, se film še kar nadaljuje in nadaljuje, če pa vklopimo še malce večji delež naših možganov, se mnoga dejstva ne zdijo prav smiselna.

Velika težava je tudi v tem, da nihče izmed likov ni prav simpatičen, pri čemer največ očitkov leti na protagonistko Rachel, ki jo sicer zelo prepričljivo upodobi Emily Blunt. Resda bi se nam morala smiliti, toda na trenutke je že vse preveč patetična in se gledalec le težko poistoveti z njo. Težava alkoholizma glavnega lika je prikazana dobro in je tudi resna tematika, toda proti koncu se izkaže, da je le orodje za potiskanje zgodbe. Ostali igralci svoje delo opravijo solidno, ampak težko se je znebiti občutka, da gledamo druge ali pa tretje igralske izbire za te vloge.

Dekle na vlaku je pozabljiv in neprepričljiv triler, ki svoj zaplet zastavi vse prepozno, toda obenem ga tudi neprepričljivo razreši. Tako kot je Halley Bennett (z vsem spoštovanjem do nje) vizualno le poceni različica Jennifer Lawrence, tako je tudi Dekle na vlaku le bleda senca Ni je več pa čeprav se še ji še tako trudi približati. Največji plus filma je zagotovo igralka Emily Blunt, medtem ko je njegova največja pomanjkljivost slaba režija, ki vse preveč zmedeno poskakuje med prizori in na trenutke izpade poceni.

1-87jqabvn2d-w0balmk-ajq

Ogled je omogočil Kino Bežigrad.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me