Ogledano: Dedek uide z vajeti (2016)
Metacritic.com1.8
Imdb.com6
Rottentomatoes.com1.1
Filmstart.si3.4
Pozitivno
  • kemija med De Nirom in Efronom
Negativno
  • vulgarne in neokusne šale
  • nadležni stranski liki
  • žalostno je videti Roberta De Nira v tej vlogi
3.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
6.0

B1_DirtyGrandpa_SLO_PayoffNaslov: Dedek uide z vajeti (Dirty Grandpa)
Premiera: 4. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: ZDA
Igrajo: Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutsch, Aubrey Plaza
Režija: Dan Mazer


OPIS:

Jasonu (Zac Efron) tik pred poroko umre babica in na željo ravnokar ovdovelega dedka Dicka (Robert De Niro) se skupaj odpravita na izlet na Florido. Toda dedek ni to, kar se zdi na prvi pogled. Na stara leta si želi podoživeti mladostniške radosti in tako se začne serija popivanja, lovljenja mladih deklet in konzumiranja nedovoljenih substanc.


FILMSTART. RECENZIJA:

Robert De Niro je eden največjih igralcev svoje generacije. Njegova sodelovanja z Martinom Scorsesejem gotovo štejejo med vrhunce igralčeve kariere. Toda zdaj, na stara leta, ga žal lahko vidimo v skorajda vsakem filmu, ki si ga lahko zamislimo. Večina je epidemija komedij, ki sta jo sprožila Analiza pa taka (Analyze This) in kasneje še Njeni tastari (Meet the Parents). Edine malce resnejše vloge so bile uprizorjene v sodelovanju z Davidom O. Russlom, s katerimi si je leta 2013 prislužil zadnjo oskarjevsko nominacijo v filmu Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook). Lani smo ga kot upokojenca, ki se želi zopet aktivno udejstvovati, lahko videli v filmu Pripravnik (The Intern), kjer mu je uspelo marsikoga navdušiti, med drugim je Quentin Tarantino igralčevo predstavo razglasil za najboljšo tistega leta. Sedaj se je zopet postavil v čevlje dedka, ki se v zreli dobi želi aktivirati, toda v povsem drugi luči. Je tudi tokrat navdušil?

Namesto Anne Hathaway je tokrat njegova družba Zac Efron (Sosedje), ki se v zadnjih letih otepa slave iz Srednješolskega muzikala (High School Musical) in se pojavlja v ogromno komedijah. Potrebno je priznati, da imata igralca dobro kemijo in se kar solidno dopolnjujeta v prizorih ter sta zagotovo najboljši del filma. V nasprotju z njunim slovesom je Efron tisti umirjen in zrel (čeprav gledalec težko kupi, da gre za uspešnega odvetnika), medtem ko je njegov dedek pravo nasprotje. Po smrti svoje dolgoletne žene se želi prebuditi tako družabno, kot seksualno in tako svojega vnuka popelje v nešteto nerodnih situacij. In ravno tu se pojavi vprašanje, kako se lahko igralec De Nirovega kova v takem filmu sploh pojavi. Dedek Dick (že ime je zelo pomenljivo) skozi film izreče toliko umazanij, da bi si dvakratni oskarjevec lahko še dva tedna umival usta, pa še vedno ne bi bila povsem čista. Ob tem se pojavi paradoks, saj je po svoje zelo smešno gledati tako markantnega igralca v tej vlogi, toda obenem tudi žalostno videti, kako je od npr. Dobrih fantov (Goodfellas) zašel k tako pritlehnemu humorju. Je za to kriv denar? Morda se igralec enostavno ne želi upokojiti in ostaja zelo aktiven tudi v zrelih letih. Ali pa je ta vloga le dober izgovor za otipavanje mladenk?

UDEP_D06_01022.CR2

Humor v filmu je precej najstniški in šale nekajkrat sicer dobro vžgejo, nekajkrat pa malo manj. Pri tem velja omeniti predvsem scenarij, ki je le nekakšen izgovor za določene prizore. Seveda je v žanru komedije težko pričakovati pretiran realizem, toda večina situacij, ki se zgodijo v filmu, se pod nobenim pogojem ne bi dogodila v resničnem življenju (vsi prizori s policistoma). Tudi odnos med dedkom in vnukom je nadvse bizaren. Tako De Niro (sicer ne povsem zares) Efronu pokaže svoje intimne predele in tekom filma veselo razlaga, kako se bo poigral z mladenko, ki bi bila lahko Efronova sošolka. Pri scenariju je treba okrcati tudi podporne like, ki so bolj ali manj nadležni. Predvsem lik lokalnega “dilerja”, ki se vseskozi pojavlja, medtem ko je verjetnost, da bo nasmejal, primerljiva z možnostjo dobitka na ruleti, ko staviš na črno. V filmu se pojavi tudi Danny Glover, ki pa izgleda, kot da bi ga ugrabili s seta ameriške različice Smrti na pogrebu (Death at the Funeral).

Kot hollywoodskim komedijam pritiče, nas tudi tu ob koncu čaka katarza glavnega junaka, ki s pomočjo moralnega nauka spozna, da se je skozi življenje preveč oziral na druge in premalo nase. Zdi se, kot da so si scenaristi ogledali nekaj izjemno uspešnih komedij o “žuranju”, ki so se pojavljale skozi zadnja leta (npr. Sosedi in Prekrokana noč) in spisali zelo podoben scenarij. Film bo solidna popestritev za tiste, ki sta jim bila omenjena filma všeč, imajo visoko toleranco umazanega humorja ter si poteka De Nirove kariere ne ženejo k srcu. Sam bi dodal, da si po zadnjih podvigih staroste igralstva želim, da preneha s podpisovanjem pogodbe za morebitno naslednjo prazno komedijo in raje dvigne telefon, vtipka številko Martina Scorseseja ter ga prosi za vlogo (četudi stransko) v katerem izmed njegovih projektov.

UDEP_D19_4702.CR2

*Foto: Blitz Film & Video Distribution

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x