Ogledano: Deadpool (2016)
Metacritic.com6.5
Imdb.com8.2
Rottentomatoes.com8.3
Filmstart.si7.4
Pozitivno
  • Ryan Reynolds kot Deadpool
  • večina humorja
Negativno
  • klišejski zlikovec
  • tipična zgodba o superjunaku
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
9.0

B1_DeadPool_SLO
Naslov:
 Deadpool
Premiera: 8. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija, akcija
Država: ZDA
Igrajo: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T. J. Miller, Ed Skrein
Režija: Tim Miller


OPIS:

Wade Wilson (Ryan Reynolds) je bivši član posebnih vojaških enot, ki se zdaj udejstvuje kot plačanec. Nekega dne spozna Vanesso (Morena Baccarin), toda njuno idilo prekine šokantna novica, da Wilson boleha za rakom. Skrivnostneži mu ponudijo ozdravitev pod pogojem, da na njem izvedejo neuradni medicinski poizkus, ki pa se ne konča povsem po načrtih ter Wada pusti iznakaženega. Toda gobezdavi plačanec pri tem dobi nadnaravne moči, ki mu pomagajo pri sejanju nereda in lovljenju moža, ki ga je iznakazil, zlobneža Ajaxa (Ed Skrein).


FILMSTART. RECENZIJA:

V tretje gre rado. Na to priljubljeno frazo se je tik pred prvimi uradnimi projekcijami svojega tretjega superjunaškega udejstvovanja (četrtega stripovskega), že drugič v podobi Deadpoola, najverjetneje zanašal tudi Ryan Reynolds. Dolga leta se je govorilo o samostojnem filmu najbolj zgovornega superjunaka in kljub velikemu obotavljanju studia Fox so se naposled le odločili prižgati zeleno luč enemu najbolj obskurnih, toda obenem neverjetno oboževanih stripovskih junakov.

Deadpoolu uspe povsod, kjer je lanskim Fantastičnim štirim spodletelo. Režiser Tim Miller, scenarista Rhett Reese in Paul Wernick (Dobrodošli v deželi zombijev) ter že omenjeni Reynolds izredno dobro razumejo naslovni lik in so njegov pomen zadeli skorajda do perfekcije. Brezkompromisen, sprevržen in povečini tudi zelo umazan humor je tisto, kar naredi Deadpoola drugačnega od ostalih superjunakov in tudi nosi njegov film. Gobezdavi plačanec ne preneha govoriti in to mu uspeva zelo efektivno, saj le redka šala naleti na tišino gledalcev, kar je pri ogromnem številu teh naravnost fascinantno. Vloga je Ryanu Reynoldsu pisana na kožo in le redki so stripovski liki, ki bi se na platnu poklopili z igralcem (Robert Downey Jr. kot Iron Man je šolski primer) tako, kot se to zgodi v Deadpoolu. Zagotovo gre za enega najboljših Reynoldsovih filmov (kar sicer ne pove prav veliko) in po polomu, kot je bila Zelena svetilka, si je kanadski igralec le našel udobno področje po Vanu Wilderju.

deadpool-movie-reveals-sidekicks-tarantino-style-script-negasonic-teen-warhead-and-dea-494183

Največje vprašanje pred filmom je bilo, kakšen bo odziv gledalcev na lik Deadpoola in ali bo njegov poseben humor hkrati ustrezal tako širokemu občinstvu kot tudi najbolj zagrizenim oboževalcem stripov. Izkazalo se je, da filmu v veliki meri uspe najti ravnotežje in obenem tudi pridobiti nove oboževalce stripovskega junaka. V marsikateri komediji smo se pritoževali, da je humor skrajno neokusen in bazira le na seksu in dvolično bi bilo trditi, da česa podobnega ni tudi v Deadpoolu. Toda izredno dobro spisani dialogi in enovrstičnice marsikatero šalo popeljejo na rob dobrega okusa oz. že prek njega, toda le za hip, saj film ne vztraja v neokusni coni še nadaljnjih pet minut prizora, kot to zelo rade počno številne novodobne komedije. Kar ga v svojem žanru naredi unikatnega, je tudi odličen referenčni humor, ki se kar direktno loti samega žanra, sorodnih superjunakov, glavnega igralca in zelo drzno tudi studia, ki je film financiral. Režiser Miller že z odlično uvodno sekvenco napove, kakšen film bomo gledali, in na srečo ni izpustil znamenitega direktnega nagovarjanja gledalcev, ki ga lik zelo rad prakticira. Tudi akcijske scene so posnete več kot solidno, pri čemer izstopa ravno začetna na avtocesti.

Film je bil promoviran tudi kot ljubezenska zgodba in ta povečini malce nadležen element mu uspe dobro izpeljati. Reynolds in Baccarinova imata izjemno zanimivo kemijo, ki kar malce spominja na tisto Mela Gibsona in Rene Russo v Smrtonosnem orožju, kar je še izredno poudarjeno v nadvse originalnih ljubezenskih prizorih. Deadpool se uspešno poveže tudi s franšizo Možje X, na katero leti mnogo referenc in tako lahko vidimo malo bolj obskurna člana te slavne stripovske ekipe, ki sta dobra popestritev filma. Pohvaliti velja tudi tveganja, s katerimi se naš (anti)junak sreča, saj ne gre za reševanje sveta, ampak “le” njegove ljubezni, kar je pravšnja osvežitev v današnjem času megalomanskih bitk, ki odločajo o prihodnosti človeštva.

deadpool-gallery-05

V namen, da občinstvo izve malo več o samem liku, je film tipična zgodba o izvoru, kar pa je po svoje tudi negativna kritika. Z izjemo humorja in naslovnega lika znotraj žanra ne ponudi nič kaj pretresljivega, saj gre za še eno zgodbo o superjunaku v vrsti mnogih. K temu pritiče tudi ogromno klišejev tega žanra. Tu velja še posebej omeniti dežurnega zlobca Ajaxa v podobi Britanca Eda Skreina (Igra prestolov, Prenašalec: Nasledstvo), ki je definicija enodimenzionalno spisanega lika. Njegova motivacija je zloba in še enkrat zloba. Tudi njegov načrt je zelo za lase privlečen in celotno dogajanje okoli lika je le potrošni material, da se zgodba premika in da smo priča akcijskim prizorom. Sicer znotraj filma to funkcionira več kot solidno, toda za še boljši vtis manjkata kakšen trik ali dva, da bi tudi element antagonista pritegnil več pozornosti. Sicer se scenarij zelo premeteno loti zgodbe o izvoru lika z ne povsem kronološko reprezentacijo, toda še vedno je med skoki v preteklost prisoten občutek, ki si želi pozornost zopet pri nebrzdanem Wilsonu v rdečem kostumu.

Kot rečeno, so akcijski prizori eden izmed vrhuncev filma, toda predvsem pri zadnjem je opaziti nekaj očitnih napak, ki so posledica zategovanja pasu studia in delne improvizacije med snemanjem. Nekajkrat so se ustvarjalci rešili s še boljšo idejo, toda pozoren gledalec bo opazil, da je v montažni sobi na trenutke primanjkovalo več izvedb prizora. Kot dvorezni meč velja omeniti tudi sicer zelo spretno spisan humor, a ob tem trpi dramatični efekt, saj je odvzetega kar nekaj suspenza, ker postane izbruh šal med resnobnimi prizori nadležen ponavljajoč se vzorec.

Deadpool je zvesta adaptacija istoimenskega stripa, ki na trenutke izpade kot manjša parodija na žanr o superjunakih, toda se vse preveč spotika ob žanrske klišeje. Ryan Reynolds utegne prepričati še tako velikega skeptika in verjamemo, da bo lik v prihodnjih tednih pridobil ogromno oboževalcev. Napovedano je že nadaljevanje, s katerim smo bili gledalci razdraženi že v prizoru po odjavni špici in zanimivo bo videti, kam lahko ustvarjalci lik ponesejo v prihodnosti. Film je zelo soroden lanskemu Kingsmanu, saj ponudi malce drugačen pogled na zgodbo, toda za piko na i manjka kakšen as iz rokava več. Dejstvo pa je, da gre za prvi film z letnico 2016 v slovenskih kinematografih, ki je definitivno vreden ogleda, in zagotovo je boljši od vseh lanskih Marvelovih pogruntavščin.

deadpool-gallery-04

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x