Ogledano: Deadpool 2 (2018)
Metacritic.com6.6
Imdb.com8.3
Rottentomatoes.com8.4
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • Ryan Reynolds
  • liki
  • akcijski prizori
Negativno
  • malce preresen in predolg film
  • plehki čustveni prizori
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
5.9

Naslov: Deadpool 2
Premiera: 15. 5. 2018 (Slovenija)
Žanr: akcijska komedija
Država: ZDA
Igrajo: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Zazie Beetz, Julian Dennison
Režija: David Leitch


OPIS:

Marvelov klepetavi anti-junak se je vrnil! Večji, boljši in še bolj neumen kot kadarkoli prej. Ko se super vojak Cable (Josh Brolin) odpravi na ubijalski pohod, je Deadpool primoran razmišljati o prijateljstvu, družini in o tem, kaj pravzaprav pomeni biti junak.


FILMSTART. RECENZIJA:

Deadpool je pred dvema letoma navdušil gledalce po svetu in se predstavil kot svež veter v žanru stripovskih filmov. Svoje oboževalce je pridobil tudi v Sloveniji in lahko rečemo, da takšne energije med občinstvom ni mogoče čutiti med nobenim Marvelovim filmom ali med Vojno zvezd, svoje pa povedo tudi polno zasedene prve projekcije filma. Svojevrstna kombinacija osebnosti zvezdnika Ryana Reynoldsa, obesenjaškega humorja, stripovskih referenc in izvirne promocije dobro učinkuje pri gledalcih, toda to je lahko tudi dvorezen meč, saj nadaljevanja le redko izpolnjijo pričakovanja predhodnikov.

Drugi Deadpool jih zagotovo, saj pripravi pravzaprav vse, kar si povprečen oboževalec lika lahko zaželi. Reynolds je še vedno v formi in neverjetno uživa v svoji vlogi kariere in vrhunec filma so zagotovo vse interakcije med liki, pa naj bodo to znanci iz predhodnika ali pa nova prišleka, kot sta Domino in Cable. Ob Marvelih najbolj hvalimo predvsem humor med liki, ki ponavadi nikoli ne razočara, toda prav osvežujoče je gledati, kako si v Deadpoolu 2 liki izmenjujejo kletvice, politično nekorektne opazke in podobne vragolije. Zgodba ob takem dogajanju pravzaprav ni pomembna, saj bi Deadpoola in njegovo druščino lahko opazovali v nešteto situacijah.

Ravno zato si negativni predznak prisluži pripomba, da je film na trenutke preresen in tudi predolg. Naslovni lik so se ustvarjalci odločili malce humanizirati, ob čemer trpi predvsem prva polovica. Šele ob nekajminutni sekvenci, ki vključuje ekipo X-Force, Deadpool 2 prestavi v višjo prestavo, saj je slednja zagotovo vrhunec filma in ob tem svetujemo, da ste pozorni, kdo upodablja superjunaka Vanisherja. V primerjavi s predhodnikom je malce več poudarka na zgodbi, saj ta vključuje določene elemente Terminatorja (1984) in Časovne zanke (Looper, 2012), veliko bolje pa je izvedena tudi akcijska plat, saj režiser David Leitch (John Wick, Atomska blondinka) ne razočara, pokazal pa je tudi napredek pri pripovedovanju zgodbe, ki je močno šepalo pri njegovem zadnjem filmu s Charlize Theron v glavni vlogi.

Kljub vsem pozitivnim lastnostim pa je Deadpool 2 na nek način tudi zamujena priložnost ustvarjalcev, ki so se odločili za precej varno sestavo filma. Namesto tega se kljub vsemu drznemu in provokativnemu humorju filma zateka k zlajnani temi družine, ki jo lahko najdemo v vsakem drugem hollywoodskem filmu. Srž te zgodbe je mladi Julian Dennison, ki je navdušil v Waititijevem Lovu na divjaka (Hunt for the Wilderpeople, 2015), in tudi v tem filmu je zelo soliden, toda utrujanje ustvarjalcev z manipulativno temo, kot je družina, je žal precej nenavdahnjeno.  Zagotovo nadaljevanje finančnega hita izpred dveh let ni zmešnjava in razočaranje v slogu drugega Kingsmana (2017), toda zdi se, da bi lahko scenaristi izcimili kaj več iz svojega filma.

Kdor pri Deadpoolu išče globino in sporočilnost, je najverjetneje zgrešil številko kinodvorane, saj film vseskozi nakazuje, da je brezsramno namenjen zabavi in ta mu v veliki meri tudi uspe. Nadaljevanje je dovolj razgibano, da nismo že naveličani pretepanja na vsakih deset minut, spretno pa se tudi izogne klišejskim modrim žarkom, ki segajo visoko v nebo. Uspeh nadaljevanja je zagotovljen, tako da mož v rdečem pajacu še ni rekel zadnje in ob teh likih mu niti ni treba. Druženje z njim in ostalimi liki je namreč nadvse razvedrilno.

 

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x