Ogledano: Darilo (2015)
Metacritic.com7.7
Imdb,com7.5
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart,si8.2
Pozitivno
  • Izjemno dobre igralske predstave
  • Vrhunsko povedana zgodba
  • Pristni liki
Negativno
  • Tempiranje zgodbe na trenutke ne najboljše
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
5.7

the-gift-2015-posterNaslov: Darilo (The Gift)
Premiera:
20.8.2015 (Slovenija)
Žanr:
 triler, misterijozni triler
Država:
ZDA
Igrajo:
Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton
Režija: 
Joel Edgerton


OPIS:

Simon (Jason Bateman) in Robyn (Rebecca Hall) sta mlada zakonca, ki se preselita v Los Angeles, kjer želita osvežiti svoje zakonsko življenje. Med nakupovanjem naletita na Simonovega bivšega sošolca iz srednje šole, Gorda (Joel Edgerton), ki ga Simon sprva ne prepozna. Gordo se nato začne vse pogosteje pojavljati pred novim domovanjem zakoncev, kamor jima prinaša razna darila. Njegova prijaznost je čedalje bolj čudna, toda vse se ne zdi tako preprosto kot je na prvi pogled.


FILMSTART. RECENZIJA:

Avstralski igralec Joel Edgerton (Warrior, Exodus: Gods and Kings) nam je za letošnje poletje pripravil svoj režiserski prvenec za katerega je spisal scenarij in tudi zaigral v njem. Lotil se je na videz že povsem prežvečene zgodbe o vsiljivcu, ki straši nič hudega slutečo družino, toda po ogledu filma lahko rečemo, da se je debitant odlično odrezal in pripravil zaenkrat največje presenečenje letošnjega leta.

Poleg Edgertona v filmu nastopata tudi Jason Bateman (Arrested Development, Horrible Bosses), ki ga gledalci poznamo večinoma po komičnih vlogah, s katerimi blesti že več kot desetletje, ter Rebecca Hall (The Prestige, The Town), ki ji je vloga stereotipne žene tudi dodobra znana. Tokrat se oba odrežeta izjemno dobro, saj v filmu delujeta zelo pristno in sta zanimiva lika. Predvsem za Batemana je to najboljša igralska predstava v karieri. Med celotnim igralnim časom spremljamo njegov lik in ne igralca, kar je pohvalno, še posebej za nekoga, ki ima unikatne značilnosti katere služijo v komedijah. Tudi Hallova odigra lik zelo dobro in totalnem nasprotju s podobnimi vlogami v že navedeni Skrivnostni sledi (The Prestige) in lanski Transcendenci (Transcendence), kjer je povečini bila v nadvse postranskem pomenu. Tu je njena vloga dobro napisana in podobno kot Batemanova nadvse večplastna.

maxresdefault (1)

Ključno vlogo v filmu ima glavni akter celotnega projekta, 42-letni Edgerton, ki izvrstno odigra svoj lik, čudaka Gorda. Njegova predstava bi lahko v trenutku zavila v napačno smer, toda izredno subtilna in zahvaljujoč njegovi režiji zanimiva vloga, takoj pritegne gledalca in ga navda z radovednostjo.

Poleg scenarija velja Edgertona pohvaliti, tudi za režijo, saj opravil izjemno delo in pokazal, da dobro obvlada suspenz in na trenutke tudi elemente grozljivke, ki pritečejo kvalitetnemu trilerju. Zelo umirjeno vzdušje in sama kulisa hiše z veliko okni pripomore k napetosti, saj je gledalec vseskozi na robu sedeža v pričakovanju. Sicer je predvsem v drugi polovici tempiranje rahlo upadlo, toda to je bila posledica predvsem namere, da še bolje prikaže osebnost Simona, kar pa da vtis, da se film ne osredotoča najbolje na osrednjo temo.

Tekom filma je gledalec velikokrat presenečen nad smerjo v katero se film odvija in se tako otepa klišejev podobnega žanra, ki so bili oglaševani v napovedniku. Resda je kot manjšo pomankljivost potrebno omeniti podobnost z nekim filmom azijskega porekla s podobno temo, kar se izkaže še posebej v sicer fantastičnem koncu, ki dodobra šokira gledalca in doda likom primeren zaključek.

Darilo je tako eden najboljših, če ne morda celo najboljši letošnji triler ta trenutek, katerega krasijo večplastni liki in dober scenarij podkrepljen z nadpovprečno režijo. Definitvno se splača biti pozoren, tudi na prihodnje Edgertonove režiserske podvige in kaj lahko se zgodi, da bo Avstralec nadaljeval uspešen trend igralcev-režiserjev, ki ga v zadnjem obdobju narekuje Ben Affleck.

the-gift-03_gift_004_df-03813c_rgb

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] tudi Avstralca Joela Edgertona, ki med drugim letos lepo presenetil s svojim režiserskim prvencem Darilo (The Gift). Edgerton postreže z eno najboljših predstav v karieri in kaj lahko se zgodi, da utegneta oba […]

1
0
()
x