Ogledano: Danny Collins (2015)
Metacritic.com5.8
Imdb.com7.1
Rottentomatoes.com7.7
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Dobra predstava Al Pacina
  • glasba Johna Lennona
  • realen prikaz odsluženega glasbenika
Negativno
  • Preveč klišejev
6.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
6.6

danny_collinsNaslov: Danny Collins
Premiera:
10.4.2015 (ZDA)
Žanr:
 Drama, komedija
Igrajo: 
Al Pacino, Anette Benning, Bobby Cannavale, Jennifer Garner, Christopher Plummer, Katarina Čas
Režija:
Dan Fogelman


OPIS:

Danny Collins  (Al Pacino) je star, odslužen rock zvezdnik, ki je v življenju izbral lažjo pot in raje služil denar z velikimi uspešnicami ter se raje prodal, kot da bi še naprej poizkušal s svojim avtorskim delom. Toda na leta njegove jeseni ga šokira dejstvo, da mu je pred 40 leti pisal sam John Lennon in mu svetoval, da naj posluša svoje srce ter poizkuša ustvariti nekaj samo svojega. To mu da misliti in tako se odloči pobotati s svojim odtujenim sinom (Bobby Cannavale) in njegovo družino. Ob tem zopet najde svoj umetniški žar in spozna žensko, ki ga prevzame kot nobena dotlej (Anette Benning).


FILMSTART. RECENZIJA:

Film Danny Collins je za marsikaterega Slovenca zanimiv predvsem zaradi dejstva, da v filmu nastopa tudi naša Katarina Čas (zanimivo, da ga ne moremo videti v slovenskih kinematografih) toda film je več kot to. Poleg vse bolj prodirajoče Časove se film ponaša z izredno slavno igralsko zasedbo kateri poveljuje legendarni Al Pacino. Igralec je podobno kot njegov stanovski kolega Robert De Niro v zadnjih letih precej zapadel v povprečje oz. lahko bi rekli, da že dolgo ni posnel kakšnega omembe vrednega filma. Režiser in scenarist Dan Fogelman si je za svoj nov projekt zamislil prav Pacina in končni izdelek je presenetljivo dober.

Že omenjeni zvezdnik filmov Brazgotinec (Scarface) in Boter (The Godfather) je pustil izredno dober vtis. Z lahkoto lahko rečemo, da je to ena najboljših vlog igralca v zadnjih letih. Pacino premore karizmo, šarm, humor in osebnost, ki jih potrebuje lik Dannyja Collinsa. V vsakem prizoru da vedeti kdo je glavna zvezda filma in to mu uspeva v izjemno dobri luči. Edino kar peša je morda Pacinova sposobnost petja, toda konec koncev marsikateri odsluženi rock zvezdnik pri svojih letih že precej »fuša«, tako da se ta lastnost zelo dobra prilega liku. Tudi ostanek zasedbe opravi solidno delo in izstopa predvsem Christopher Plummer, ki skrbi za nekakšne nergaške humorne vložke v vlogi Collinsovega menedžerja.

maxresdefault

Kar se tiče Katarine Čas je potrebno reči, da je njena vloga precej podobna tisti iz Volka iz Wall Streeta (The Wolf of Wolf Street), le da tokrat ni potrebno čakati dve uri, da jo vidimo razgaljeno. V vlogi mlade Pacinove zaročenke ima sicer precej več dialoga kot v že prej omenjenemu filmu Martina Scorseseja. Nasploh je lepo videti igralko iz naše male države v tako eminentni družbi (malokdo se lahko pohvali, da je igral ob boku legendarnega Pacina in še prej DiCapria), toda za v bodoče upamo, da bo Časova morda zaigrala še v kakšni drugačni vlogi, podobni kot je tista v filmu Policist (The Guard) in se je ne bo prijel t.i. »typecast« kot se to rado zgodi igralcem iz prostora bivše Jugoslavije. Talent zagotovo ima, le še večjo priložnost mora dobiti.

Samo dogajanje sicer ne ponudi prav veliko novega. Gre za precej hollywoodsko zgodbo o odtujenem očetu, ki želi popraviti svoje napake in je na izredno dobri poti, potem pa ga polomi na začetku zadnje tretjine filma in potem sledi ponovno odkupovanje ter odrešenje tik pred koncem. Je pa treba filmu priznati, da je predvsem konec izveden nadvse iznajdljivo in se izogne povsem klišejskemu zaključku. Toda ravno precej klišejska in običajna zgodba naredita tisto razliko, da se film ne približa npr. lanskemu Birdmanu, ki se je ukvarjal s podobno tematiko. Potrebno je še pohvaliti prizore med Collinsom in njegovim sinom, ki so vrhunec filma kar se tiče dramske plati.

Danny Collins nam ponudi smeh, solze, nelagodje, malce upočasnitve, humor in tudi izjemno dobro glasbeno podlago Johna Lennona, ki na trenutke sicer poskusi manipulirati z gledalcem, toda ima pomemben pomen v celotni zgodbi. Izredno dobra predstava Al Pacina in zaključek, ki gledalca navda z zadovoljstvom sta glavna aduta filma, tako da priporočam ogled filma vsem ljubiteljem Pacina in Johna Lenonna ter ob tem čestitam Katarini Čas, da se je pojavila v še enem kvalitetnem projektu. Potrebno je še dodati, da se vam bo še kar nekaj dni po ogledu filma motala po glavi melodija »Hey baby doll…«

Imagined

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] tudi lepo sporočilo, in od letošnjih po samem poteku zgodbe ter kvaliteti zelo spominja na Dannyja Collinsa. Bradley Cooper nalogo opravi rutinsko in prav škoda, da scenarij ni ponudil česa več. Od filmov […]

1
0
()
x