Ogledano: Dan neodvisnosti: Nova grožnja (2016)
Metacritic.com3.2
Imdb.com5.6
Rottentomatoes.com3.1
Filmstart.si2
Pozitivno
  • posledice prve invazije
Negativno
  • preveč likov in podzgodb, ki vodijo v zmešnjavo
  • uporaba že videnega
  • generično nadaljevanje
3.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
2.9

B1_IndependanceDay2_teaser_SLO
Naslov: 
Dan neodvisnosti: Nova grožnja (Independence Day: Resurgence)
Premiera:
 23. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 znanstvena fantastika, akcija
Država:
ZDA
Igrajo: 
Liam Hemsworth, Jeff Golblum, Bill Pullman, Maika Monroe, Jessie T. Usher
Režija:
Roland Emmerich


OPIS:

Dvajset let po napadu nezemljanov je življenje na Zemlji popolnoma mirno. Narodi sodelujejo, človeštvo je izkoristilo zapuščeno tehnologijo nekdanjih okupatorjev in se popolnoma oborožilo z namenom pripravljenosti pred naslednjim potencialnim napadom. Toda nismo imeli samo mi dvajset let, da se pripravimo …


FILMSTART. RECENZIJA:

Pred dvajsetimi leti smo dobili visokoproračunski spektakel Dan neodvisnosti Rolanda Emmericha, ki je režiserja utrdil na visokem mestu in mu, resnici na ljubo, še danes prinaša ponudbe za delo. Film je spremenil tok zgodovine, saj je njegov ogromen zaslužek narekoval trende poletnih filmov, polnih velikih eksplozij, ki jih dobivamo še danes, in to vse pred 11. septembrom. Kljub velikemu zaslužku in relativni popularnosti med občinstvom je moral Emmerich na (svoje prvo) nadaljevanje čakati vse do današnje dobe Hollywooda, ki nam vsak mesec servira nov reciklirani izdelek. Z izjemo Willa Smitha je uspel zbrati izvirno igralsko zasedbo in ji pripojil novo generacijo igralcev. Sliši se kot lanska epizoda Vojne zvezd kajne?

Že napovedniki so podali zelo zanimivo idejo, in sicer, da je človeštvo uporabilo tehnologijo svojih zavojevalcev in tako utrdilo planet pred potencialnimi novimi invazijami. To je zagotovo najzanimivejši aspekt filma, saj prikaže, kako so ostanki invazije vplivali tako na Washington, kot tudi na odročne afriške dežele. Resda je tudi to izvedeno precej površno in le z namenom, da imajo glavni junaki boljše orožje, medtem ko se običajno prebivalstvo še vedno prevaža z avtomobili na fosilna goriva. Morda pa je tudi v alternativni realnosti Dneva neodvisnosti naftni lobi še vedno tako močan, da diktira, s katerimi prevoznimi sredstvi se srečuje masovno prebivalstvo.

id4-gallery2

Kot gre pri režiserju Emmerichu pričakovati in kar je, resnici na ljubo, tudi prodajna točka filma, nas v nadaljevanju čaka še večje uničenje kot v predhodniku. Posnetki le-tega so zelo dobri in domiselni, toda vse to smo videli že v napovednikih in konec koncev tudi v originalnem filmu. Poleg tega so tokrat povsem izostali kakršenkoli suspenz, groza in občutek nevarnosti, ki so pretili v prvem delu. To pa je tudi ena večjih težav celotnega filma, ki je povsem generičen in brez kakršnekoli energije. Vse deluje umetno in brez duše, kar je tudi posledica povečini slabih posebnih vizualnih učinkov, ki so za leto 2016 povsem neprepričljivi. Mnogi prizori, ki bi bili zlahka posneti na prostem in na dejanskih lokacijah, so bili narejeni v sobah z zelenimi zasloni in tako film zelo spominja na novejše Lucasove epizode Vojne zvezd.

To pa pripelje k naslednjemu dejstvu. Original je bil velik in neumen, kar se tiče zgodbe relativno preprost in zabaven film, ki je na mnogih ravneh deloval več kot dobro. Žal zadnji Emmerichov film ne deluje skoraj na nobeni ravni, saj so se ustvarjalci odločili, da bo tokratni izdelek še večji in še neumnejši, toda v slabem smislu. Tako prebivalce Zemlje napade vesoljska ladja s površino petine našega planeta (že samo njen pristanek bi planet uničil …) , ki pa je z izjemo brezdušnega uničenja veliko manjša nevarnost, kot je bila invazija v prvem delu. Če ste bili v predhodniku razočarani nad globino zlikovskih zavojevalcev, je tokratni film zadevo malce popravil in si obenem še izposodil mitologijo pri Osmemu potniku 2 (Aliens). Ko smo že pri kopiranju, je potrebno omeniti mnoge prizore, ki so rekreacija tistih iz predhodnika, ali pa so le malce prirejeni.

id4-gallery5

Scenarij je spisalo kar pet scenaristov in posledice so občutne, saj je film velika zmešnjava. Likov je enostavno preveč in vsaj pet bi se jih lahko zlahka znebili. Tako nas tekom filma pričakajo nepotrebni stari liki, ki naj bi dogajanju prinesli človeškost, govoreča krogla namenjena ekspoziciji in nerodna montaža, ki nas premetava okoli dogajanja ter je zelo očitno pustila ogromno posnetega materiala izven filma, po drugi strani pa smo priča mnogim podzgodbam, ki bi sodile kam drugam. Seveda gre omeniti še enodimenzionalne like, ki jim nekaj prizorov patetično poskuša dati globino, in slabo spisane klišejske dialoge.

Pri igralski zasedbi je potrebno pohvaliti Jeffa Golbluma, ki je še vedno zabaven, toda kaj ko v drugi polovici filma nima prav veliko za početi. Namesto odsotnega Willa Smitha, ki je s tem napravil odlično odločitev za svojo kariero, je tu plejada mladih pilotov pod vodstvom Liama Hemswortha, ki v nasprotju s pričakovanji ni tako slab, toda na njegovo prisotnost pozabimo že tekom filma, medtem ko je Jessie T. Usher oz. “mali Smith” milo rečeno obupen. Kar se tiče povratnikov je Bill Pullman v svoji vlogi soliden, za Judda Hirscha sam bog ne ve, zakaj je v filmu, medtem ko je Brent Spinner pravcato odkritje in solidno deluje v komični vlogi. Omeniti velja še drugi komični poskus lika, ki je tipični Emmerichov dodatek, in ga upodobi kar eden izmed scenaristov! Poraja pa se še ogromno vprašanje, kaj v tem filmu dela francoska igralka Charlotte Gainsbourg, redna spremljevalka Larsa Von Trierja in redka udeleženka hollywoodskih filmov.

Dan neodvisnosti: Nova grožnja je nadaljevanje izdelkov poceni znanstvenofantastičnih televizijskih kanalov, ki pa se od njih loči s skoraj 200 milijonskim proračunom. Manjka mu energije, suspenza in karizme prvega dela, nekaj k čemur zagotovo ni pripomogla odsotnost Willa Smitha, ter je, za vse nergače okoli lanske Sile se prebuja, lep prikaz, kako se ne naredi nadaljevanja. V njegov prid govorijo zanimive posledice ubranjene vesoljske invazije, lep honorar dolgo pozabljenim igralcem in mnogi nenamerni komični trenutki. Z izjemo tega pa gre za visokoproračunsko neinteligentno zmešnjavo, ob kateri lahkotni predhodnik izpade kot kandidat za oskarja.

id4-gallery4

Ogled je omogočil Kolosej Ljubljana.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x