Ogledano: Čudežna ženska (2017)
metacritic.com7.6
imdb.com8.1
rottentomatoes.com9.2
filmstart.si8.3
Pozitivno
  • tempo dogajanja
  • gradnja likov
Negativno
  • poskusi epskosti
8.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
7.4

Čudežna ženskaNaslov: Čudežna ženska (Wonder Woman)
Premiera: 1. 6. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcijska pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright, David Thewlis, Danny Huston
Režija: Patty Jenkins


OPIS:

Ob obalo Temiskire strmoglavi letalo nemške vojske in princesa Diana (Gal Gadot) prvič v svojem življenju vidi moškega. Ko ji ta pozneje razloži, kaj vse se v svetu dogaja, je hči amazonske kraljice Hipolite odločena, da mora v svet in za vsako ceno poskusiti ustaviti Aresova zlobna dela proti človeštvu. Tja jo popelje rešeni vohun (Chris Pine), s katerim se znajdeta v številnih tako nevarnih, kot tudi zanimivih situacijah.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ženske kvote levo, moške kvote desno, superjunaki levo in superjunakinje desno. Čeprav so filmi o ljudeh z nadčloveškimi lastnostmi na tapeti že skorajda sto let, je Čudežna ženska še vedno eden izmed redkih, ki ima v glavni vlogi osebo ženskega spola. Pred njim se je v visoko proračunskih izdelkih to do sedaj zgodilo le še v Elektri (Elektra, 2005, Rob Bowman), Catwoman (Catwoman, 2004, Pitof) in Supergirl (Supergirl, 1984, Jeannot Szwarc). In zaradi finančnega (ne)uspeha naštetih so se studii z veseljem v velikih lokih izogibali spuščanju v ustvarjanje novih filmov, ki bi imeli v ospredju ženski lik. Morebiti bo ravno Čudežna ženska tista utež potrebna, da prevesi tehtnico, ki bo to spremenila. Poleg tega pa je to mejnik tudi v še enem merilu. Če za prvi superjunaški film vzamemo The Mask of Zorro (The Mask of Zorro, 1920, Fred Niblo in Theodore Reed), je po 97 letih Patty Jenkins končno prva ženska, ki je sedla na režiserski stolček. Zraven vse naštete zgodovinske prelomnosti pa svojih plečih nosi tudi precejšnjo težo za celoten uspeh DC razširjenega univerzuma (DCEU), kajti glede na Odred odpisanih (Suicide Squad, 2016, David Ayer) in Batman proti Supermanu: Zora pravice (Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016, Zack Snyder), mu je zaenkrat bolj klavrno kazalo.

Wonder Woman Čudežna ženska Amazonke Themyskira Temiskira Amazonians amazonke

Sedaj torej končno vse skupaj na glavo, ali pa bolje rečeno na bolj pravo mesto, postavita Jenkinsova in Gadotova. Dostavili sta do sedaj najboljši film DCEU, ki ima rep in glavo kar se tiče zgodbe, zgleden razvoj in končne stopnje likov, glasbo skladno z mesti kjer igra in tudi ustrezno tempiranje posameznih dogodkov. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Mnogi so zgodbi v Batmanu proti Supermanu: Zora pravice očitali preopazne pomanjkljivosti (pozneje izdana razširjena različica z dodatnimi prizori naj bi to v nekolikšni meri popravila) in na splošno neumnost z Martho. Čudežna ženska tako očitnih nesmislov v zgodbi nima, bo pa kak internetni pikolovec zagotovo uspel naplesti lestvico “20 napak, ki jih vsebuje Čudežna ženska“, vendar množičnega zasmehovanja glede na videno najbrž ne gre pričakovati. Sprva si film vzame čas, da nas dovolj dobro spozna z izročilom amazonk in odraščanjem male Princese Diane iz Temiskire ter njenimi razlogi, zakaj se odloči zapustiti svojo povsem žensko rodbino in oditi v svet s popolnim neznancem. V njegove vohunske čevlje je stopil Chris Pine, ki se je v vlogi angleškega špiclja stikajočega po nemških kemijskih laboratorijih, dobro znašel in brez večjih težav jim izmika dnevnike z uničevalskimi načrti, ki bi spreobrnili potek prve svetovne vojne v njihovo korist.

Saïd Taghmaoui Chris Pine Gal Gadot Eugene Brave Rock Ewen Bremner Wonder Woman Čudežna ženska

Vse skupaj bi brez ustreznih ostalih likov izpadlo precej bolj razvodenelo. V Odredu odpisanih smo sicer spoznali številne potencialno zelo zanimive like, vendar je bilo njih število malce preveliko. Poleg tega pa so morali ustvarjalci na koncu podleči pod pritiski studia, ki je zaradi uspeha Deadpoolovih (Deadpool, 2016, Tim Miller) komičnih vložkov vztrajal, da jih nujno potrebuje tudi Odred. To je na koncu prineslo do tega, da so skupaj spravili skrpucalo, ki ni bilo niti smešno, niti na račun tega ni zmoglo ponuditi zadovoljivega  razvoja likov. Ta bi gotovo omogočil, da se gledalci bolje poistovetijo z njimi in se nanje tudi čustveno navežejo. Pri novem izdelku pa v resnici spremljamo le pet pomembnejših likov, ostali so skladno z zgodbo obdržani ob strani in dobijo na platnu toliko časa, da nudijo pravo podporo glavnim ter razgibajo in popestrijo dogajanje. Svojo igralsko vlogo povsem korektno in konkretno opravi Gadotova, ki jo tekom prvih scen izven Temiskire vidimo v  prikupnem privajanju na nepoznane navade in čudne zakonitosti človeške družbe. Ob bok ji lahko postavimo tudi Pina, ki mu je scenarij, glede na osebnostne lastnosti njegovega lika, namenil zelo ustrezno sosledje dogodkov in odločitve, ki jih ob soočenju z njimi sprejme v boju proti zlu.

To mora biti v vsakem pravem filmu o superjunaki(nja)h utelešeno v pravem igralcu, ki ima v scenariju postavljene konkretne temelje za dobro gradnjo lika in na koncu vse skupaj še podprto z dobro igro. Tukaj bi Čudežna ženska lahko zadeve izpilila malce bolje, saj na koncu dobimo premalo dela na negativcu, vendar tu lahko malce zamižimo na eno oko, ker obstaja velika verjetnost, da bo ta del še prišel na vrsto v prihodnjih filmih. Smo pa v uteho dobili vsaj zanimivo pribočniško ekipo na strani negativcev (Danny Huston v vlogi Generala Ericha Ludendorffa in Elena Anaya kot Maru),  ki se je odrezala izvrstno.

Elena Anaya Danny Huston Wonder Woman Čudežna ženska

Nekaj kritike si v filmu zasluži še na trenutke pretirano zavzemanje oziroma želja po epskosti filma, ker je zelo opazno, da si je Jenkinsova na vsak način želela ustvariti spektakel. Nekateri pogovori se zaradi tega odvijejo na malce preveč moralizirajoči ravni in se s tem tudi opazno zavlečejo. Vendar se po drugi strani zna to mogoče komu zdeti kot povsem primeren dodatek, ki na lep način poudari pomembnost povedanega.

Gledano v celoti lahko DC-ju sporočimo, da je s Čudežno žensko končno našel pravi azimut, ki ga lahko v primeru zglednega sledenja kaj kmalu popelje do željenih rezultatov. Kako jim gre napredovanje, pa bomo lahko videli že kmalu, ko v kinematografe priroma naslednji izdelek iz DCEU, Liga pravičnih.

O avtorju

Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x