Ogledano: Črni KKKlanovec (2018)
Metaciritic.com8.3
Imdb.com7.8
Rottentomatoes.com9.5
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • ton in sporočilo filma
  • igralska zasedba
Negativno
  • klanovci na trenutke spisani kot navadni bebci
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
6.8

Naslov: Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)
Premiera: 6. september 2018
Žanr: triler, komedija, drama
Država: ZDA
Igrajo: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier
Režija: Spike Lee


OPIS:

Zgodba se dogaja v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se Ron Stallworth (John David Washington) kot prvi afroameriški detektiv pridruži policijskim vrstam na policijski postaji v mestu Colorado Springs. Poln zagona, volje in želje po priznanju se pogumno poda na nevarno misijo da se pretihotapi v združbo Kukluksklan (Ku Klux Klan) in jo razkrije.


FILMSTART. RECENZIJA:

Filmi o rasni problematiki, še posebej tisti, ki se dotikajo temnopoltih, so zadnje čase precej v modi, o čemer pričajo tudi oskarji zadnjih let (Mesečina, Zbeži!). Seveda jih niso začeli snemati včeraj, toda vidna je sprememba mišljenja podeljevalcev filmskih nagrad, ki manj nagrajujejo klasične zgodovinske filme in se raje usmerjajo k aktualnim temam. Sam priznam, da imam že malce “poln kufr” zahodnega oportunizma, ki zadnje čase o filmih ne zna pisati drugače kot skozi prizmo politične korektnosti. A na drugi strani je Črni KKKlanovec novi film veterana Spika Leeja. Kontroverzni filmar se je teh tematik loteval še preden je bilo to kul, a je z nekaj zadnjimi filmi (remake korejskega Starega, Chi-Raq) nakazal umetniško opehanost. Toda Črni KKKlanovec je Leejeva velika vrnitev.

Režiser in scenarist že v uvodu nakaže proti komu je film uperjen, saj si “izposodi” Aleca Baldwina, ki sicer namenoma igra Trumpa, morda njegovo najbolj znano vlogo zadnjih let. Ja, gre za film, ki zelo direktno kritizira Trumpa. Sicer se na papirju to početje zdi na prvo žogo, toda Spike Lee že z uvodom dobro postavi ton svojega najnovejšega celovečerca. Ta je resda precej konvencionalen, saj gre za miks med črno komedijo in kriminalko, ki malce spominja na Tarantinove filme, saj se podobno kot on, tudi Črni KKKlanovec močno opira na črnske eksploitacijske filme (blaxploitation) iz sedemdesetih in jih tudi referira. Takšen je tudi izgled protagonista Rona Stalwortha, ki ga upodobi presenetljivo zelo karizmatični John David Washington (Denzelov sin).

Leejev film je tako izjemno efektiven kot političen komentar kot tudi čista kokičarska zabava. Zgodba, ki spada v kategorijo “Saj ni res, pa je”, je prežeta s pravšnjo mero nepredvidljivosti in humorja. Še posebej slednji je močan adut filma, kot tudi igralska zasedba. Poleg Washingtona je tu tudi standardno dobri Adam Driver, ki s tem dodaja še novo odlično referenco v svoj repertoar, pravo odkritje filma pa je Topher Grace. Vsem je najbolj znan kot Eric Foreman iz serije Oh, ta sedemdeseta (That 70s Show, 19982006), toda v Črnem KKKlanovcu naravnost blesti v vlogi poglavarja Ku Kluks Klana Davida Duka. Leeju bi lahko očitali le preveč enoplastno predstavitev klanovskih članov, ki na trenutke izpadejo preveliki bebci in tako se gledalec zelo težko poistoveti z njimi in se raje popolnoma distancira od njih.

Začuda je film v naše kinematografe prišel ravno v času afere Štajerska varda. Tu ne gre za levičarsko zaroto, ki bi želela prati glavo nevednim Slovencem, kot bi mogoče sklepali nekateri na desnem polu, saj so datumi premier filmov določeni že nekaj mesecev vnaprej. Gre pa za režiserjevo sporočilo proti rasni in verski nestrpnosti ter opozorilo, da ne sme biti običajno, če se skupina zamaskirancev zbira v gozdu in rokuje z orožjem ter spodbuja sovraštvo. Ne glede na to, da se zgodba odvija v sedemdesetih in apelira na prebivalstvo, ki ga je v Sloveniji za peščico, z nekaj popravki postane izredno relevantna kar Lee pokaže tudi z udarnim zaključkom. Zaenkrat je Črni KKKlanovec zagotovo eden filmov leta.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x