Ogledano: Črna maša (2015)
Metacritic.com6.7
Imdb.com7.3
Rottentomatoes.com7.6
Filmstart.si7.2
Pozitivno
  • Neverjetna resnična zgodba
  • Izjemno dobri igralski predstavi Deppa in Edgertona...
Negativno
  • ...toda ostala igralska zasedba povsem neizkorišćena
  • Celoten film nima neke globine
7.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
0.2

black-mass-poster
Naslov:
 Črna maša (Black Mass)
Premiera:
22.10.2015 (Slovenija)
Žanr:
 Kriminalka, biografija, drama
Država:
 ZDA
Igrajo: 
Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kevin Bacon, Corey Stoll, Dakota Johnson
Režija: 
Scott Cooper


OPIS:

Film se osredotoča na vzpon in padec enega najbolj zloglasnih gangsterjev v zgodovini ZDA Jamesa “Whiteya” Bulgerja (Johnny Depp). Bulger je vse od konca sedemdesetih pa do začetka devetdesetih ustrahoval Boston s svojo tolpo Winter Hill. To mu je uspevalo s pomočjo podpore FBI-ja, saj je z njihovim agentom in obenem prijateljem iz otroštva Johnom Conollyjem (Joel Edgerton) sklenil zavezništvo ter postal njihov tajni informator. Povrhu vsega pa je Whiteyjev mlajši brat Billy (Benedict Cumberbatch) v tistem času bil senator in najmočnejši politik v mestu. Film je posnet po resničnih dogodkih.


FILMSTART. RECENZIJA:

Whitey Bulger je ime, ki je navdihovalo Hollywood že kar dolgo časa. Njegovo najbolj znano reinkarnacijo smo lahko videli leta 2006 v Scorcesejevi Dvojni igri (The Departed), kjer je bil lik Franka Costella, ki ga je mojstrsko upodobil Jack Nicholson, osnovan po resničnem gospodarju bostonskega podzemlja v osemdesetih. Biografija sama je bila na delovnih policah studijev že kar dolgo časa in Črna maša ni edina izmed njih, saj imata podoben projekt v načrtu tudi Matt Damon (še en znanec iz Dvojne igre) in Ben Affleck. Zadeva je sedaj ravno zaradi Črne maše odložena za nedoločen čas kar je tudi edino pravilno ob vseh Hollywoodskih zaporednih izzidih (naprimer nekaj let nazaj smo v istem letu videli dva napada na Belo hišo).

Film se ponaša z izjemno igralsko zasedbo kateri poveljuje zvezdnik Johnny Depp, ki se vse od uspeha prvih Piratov s Karibov nekako ponavlja in razen nekaj izjem ni posnel res omembe vrednega filma. Tokrat nam igralec postreže z eno najboljših igralskih predstav v zadnjem času. Zelo dobro upodobi sociopata kakršen je bil Bulger in vedno, ko se pojavi na platnu vzbuja nelagodje in gnus pri gledalcu. Zahvala gre tudi zelo dobri maski s katero so njegov lik naredili še toliko bolj avtentičen. Pohvaliti velja tudi Avstralca Joela Edgertona, ki med drugim letos lepo presenetil s svojim režiserskim prvencem Darilo (The Gift). Edgerton postreže z eno najboljših predstav v karieri in kaj lahko se zgodi, da utegneta oba igralca zelo dobro kotirati pri akademiji za kakšno oskarjevsko nominacijoa

black-mass

Tudi sama scenografija zelo dobro prikaže časovno obdobje v katerem se dogaja film. Snemali naj bi na dejanskih lokacijah različnih zločinov, ki jih je Bulger zagrešil in tudi bostonski naglas, ki ga igralci prakticirajo v filmu doda določeno mero avtentičnosti. Morda bi manjšo kritiko namenil le temu, da skorajda vsi liki v filmu izgledajo popolnoma enako tako v sedemdesetih kot devetdesetih kar je glede na spremembo same popkulture kar malce neverjetno.

Največja težava filma pa je sam scenarij. Ena najbolj neverjetnih zgodb v zgodovini ameriškega zločina na platnu izpade precej prazno. Odlika najslavnejših mafijskih filmov je ravno, da ti niti za trenutek ne pustijo dihati in skozi igralni čas vidimo nekaj res odličnih prizorov, ki zaznamujejo žanr. Žal Črna maša z izjemo dveh zelo dobrih pogovorov med jedjo, pa še ti malce spominjajo na Dobre fante (Goodfellas), nima tistega faktorja, ki bi film premaknil v prvi razred žanra. Dialogi niso kaj prida zanimivi in filmu ne pomaga niti precej turobno vzdušje. Skozi film tudi ne dobimo nekega občutka, da je Bulger res zrasel iz male ribe v glavno zločinsko figuro mesta.

blackmass21

Kolikor lahko pohvalimo predstavi Deppa ter Edgertona pa to malce šepa pri ostali igralski zasedbi, ki sicer vse oddela zelo korektno, toda slavna imena kot npr. Benedict Cumberbatch so povsem neizkoriščena in se na trenutke vprašamo zakaj je tako malo vlogo moral odigrati nominiranec za oskarja. V filmu tudi vidimo recimo Kevina Bacona ter znance iz malih zaslonov Jesseja Plemonsa in Adama Scotta, ki tudi nimata kaj prida manevrskega prostora v filmu. Podobno igralsko zasedbo kar se tiče zvezdnikov ima tudi recimo zelo aktualni Marsovec, toda Ridley Scott je uspel zasedbo popolnoma izkoristiti za razliko od režiserja Scotta Cooperja.

Črna maša je definitivno film vreden ogleda že zaradi zelo dobre igralske predstave Johnnyja Deppa, ki se je po dolgih letih spet potrudil za vlogo. Film je solidna mafijska biografija, ki pa žal ne spada v prvo ligo ob že omenjene Dobre fante in Dvojno igro. Če glede na napovednike in igralsko zasedbo pričakujete novo mafijsko klasiko je priporočljivo malce znižati pričakovanja. Morda bi zadeva veliko bolje delovala kot televizijska serija (kot naprimer letošnji Narcos) ali pa ob veliko bolj izkušenem režiserju kot je Martin Scorcese. Zagotovo pa je film velika vzpodbuda za Deppa in res bi bilo lepo, da bi ga v prihodnje večkrat videli v podobnih filmih.

WBL207_153.tif

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Ogledano: Črna maša […]

trackback

[…] jo posnela Jure in Nik. Pogovarjala sta se namreč o mafijskih filmih. Vse od novih filmov kot sta Črna maša in Legenda. pa do mafijskih klasik kot so Boter (The Godfather), Dobri fantje (Goodfellas), […]

2
0
()
x