Ogledano: Creed: Rojstvo legende (2015)
Metacritic.com8.2
Imdb.com8
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart.si7.7
Pozitivno
  • Predstava Sylvestra Stallona
  • Režija Ryana Cooglerja
  • Eden boljših filmov franšize,...
Negativno
  • ki pa ne ponudi prav veliko svežine v žanru
8.3Ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.4

B1_Creed_SLO

Naslov: Creed: Rojstvo legende (Creed)
Premiera: 14. 1. 2016 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson
Režija: Ryan Coogler


OPIS:

Adonis Johnson (Michael B. Jordan) je sin nekdanjega svetovnega boksarskega prvaka Apolla Creeda in želi nekoč, tako kot njegov oče, postati veliki boksarski šampion. Toda brez pomoči svojega slavnega priimka. Z namenom, da v svoji mladi karieri naredi korak naprej, se napoti k očetovemu največjemu konkurentu in hkrati prijatelju, Rockyju Balboi (Sylvester Stallone), da bi ga ta vzel pod svoje okrilje in postal njegov mentor. Na poti do vrha se mora vseeno soočiti z bremenom priimka…


FILMSTART. RECENZIJA:

Leto 2015. Pravzaprav bi lahko rekli leto sedmega dela raznoraznih franšiz. Na začetku leta smo lahko videli Hitre in drzne, nato decembra dolgo pričakovano Vojno zvezd, zdaj pa je tu še, kar se tiče hvale kritikov in gledalcev, najbolj presenetljiva, ki sliši na ime Creed. Prvi izdelek franšize o Rockyju, ki tega imena ne nosi v naslovu in se tokrat za spremembo osredotoča na sina rivala italijanskega žrebca. Creed je tudi prvi film, pri katerem Stallone ni imel vloge v najbolj kritičnih elementih za kamero, režiji in scenariju, ter je mesto prepustil mlademu Ryanu Cooglerju, ki je v kožo glavnega junaka postavil igralca Michaela B. Jordana, s katerim sta doživela preboj s Postajo Fruitvale (Fruitvale Station). Se je zanimiva kombinacija obnesla?

Creed00906.dng

Franšiza je imela v dosedanjih šestih delih ogromno vzponov in padcev. Predvsem četrti del je zgodba zase, saj je povsem proameriški (posnet je bil med predsedovanjem Ronalda Reagana) in vsebuje kopico za lase privlečenih momentov. Eden izmed teh je zagotovo smrt Apolla Creeda, ki je bila povod za Rockyjevo vrnitev v ring. Cooglerju uspe iz tega razviti velik del dramskega elementa zgodbe in vzpostaviti glavno tematiko filma ter s kopico referenc tudi zelo uspešno poskrbeti za kohezivnost z ostalimi deli franšize. Izgled s svojo umazano, realistično in surovo verzijo Philadelphie izredno spominja na original. Po eni strani se s kar nekaj kadri pokloni prvotnemu filmu, a obenem na določenih mestih z zelo drzno režijo (gre za prvi studijski film režiserja) prinese ogromno svežine. Boksarski dvoboji so naravnost odlični in vrhunec je zagotovo Adonisov prvi profesionalni boj, ki je posnet v enem kadru, za prav veliko pa ne zaostane tudi zaključek na Goodison Parku, kjer se končno prelevi v Creeda. Tudi glasbena podlaga je več kot solidna in je lep križanec med že ponarodelimi verzi Billa Contija in modernejšo glasbo, sicer večinoma rap/hiphop zvrsti. Tako se ob Adonisovem prihodu v ring predvaja Tupac, v trenutkih, ki so inspiracijski, pa lahko slišimo zametke prepoznavne Rockyjeve glasbe. S tem so sicer poskusili tudi v petem delu franšize, ki je Creedu, mimogrede, po sami zgodbi tudi zelo podoben, toda rezultat je bil katastrofalen.

Ob novici, da bo Stallone zopet obul Rockyjeve čevlje, je marsikdo zavil z očmi, toda 69-letnik je s tem filmom pobral svojo drugo igralsko nominacijo za oskarja, tokrat, za razliko od originalnega filma, za kategorijo stranske vloge. Nominacija je povsem upravičena, saj je v filmu odličen in pokaže, da je dejansko sposoben igrati. Kljub temu, da je postavljen na stranski tir, je še vedno srce in duša zgodbe in težko si je predstavljati film brez njega. Tudi Michael B. Jordan zelo dobro opravi svojo nalogo in dokaže, da gre trenutno za enega najbolj perspektivnih in raznovrstnih mladih igralcev v Hollywoodu. Poleg njega zelo soliden vtis, kot romantična simpatija, pusti tudi Tessa Thompson, katere lik se želi uveljaviti na glasbeni sceni, a ima svoje težave in je tako zelo podobna Adonisu.

Creed30164.dng

Lahko bi rekli, da je boks v zadnjih letih precej manj relevanten, saj so ga izpodrinili ostali borilni športi in podobno bi lahko veljalo tudi za žanr boksarskega filma. Ta vsebuje ogromno sorodnih elementov ter klišejev, ki mu pritičejo, in Creed se od tega žal ne distancira dovolj. Če nanj pogledamo malo bolj z distance, gre pravzaprav za še en tipičen boksarski film, ki je v določenih točkah zelo predvidljiv. Kljub dejstvu, da gre za izredno dobro odigran, spisan ter režiran izdelek, ta žal ne vsebuje čarovnije, ki jo premore original. Tudi Jordanov lik enostavno ni tako simpatičen, kot je bil lik Rockyja, in manjka mu nekaj prepotrebne karizme. Za potencialno nadaljevanje bi bil primeren tudi boljši nasprotnik, ki bi v ospredje postavil konflikt z Adonisom. Po tej plati so v zadnjih letih veliko bolj navdušili filmi, kot sta Borec (The Fighter) in Bojevnik (Warrior), ki so v žanr prinesli nekaj svežine, a imajo seveda tudi ti svoje pomanjkljivosti.

Creed je krst prestal v zelo svetli luči in veliko zadovoljstva pondil ljubiteljem boksarskih filmov ter oboževalcem franšize o Rockyju. Sylvester Stallone preseneti s svojo igralsko predstavo, ki mu morda utegne celo prinesti oskarja. V filmu je bil zopet odkrit njegov igralski talent, toda ob bok mu zagotovo lahko postavimo Ryana Cooglerja, ki je pokazal potencial enega izmed zanimivejših filmskih ustvarjalcev prihodnosti. Film ima že napovedano nadaljevanje, toda kot kaže, se bo to odvilo brez mladega režiserja, saj se ta za adaptacijo stripa o Black Pantherju seli k studiu Marvel. Bodoči ustvarjalci so zagotovo pred velikim izzivom, kako se zopet čim bolj približati kakovosti in uspehu (prvega) Rockyja in, konec koncev, Creeda.

Creed06467.dng

*Foto: Blitz Film & Video Distribution

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] tudi njegova filmografija, toda tu so tudi mladi afroameriški režiserji kot je Ryan Coogler (Creed), ki imajo entuziazem, potreben za pripravo takšne biografije. Tako smo pa dobili film na nivoju […]

trackback

[…] tudi njegova filmografija, toda tu so tudi mladi afroameriški režiserji, kot je Ryan Coogler (Creed), ki imajo entuziazem, potreben za pripravo takšne biografije. Tako smo pa dobili film na nivoju […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x