Ogledano: Cloverfieldska 10 (2016)
Metacritic.com7.6
Imdb.com7.4
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si8.4
Pozitivno
  • John Goodman in Mary Elizabeth Winstead
  • suspenz in nepredvidljivost
  • pametno spisan scenarij
Negativno
  • napeljevanje na potencialno nadaljevanje
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
6.0

CLOVEFIELDSKA 10 (Cloverfield Lane 10)
Naslov:
 Cloverfieldska 10 (10 Cloverfield Lane)
Premiera: 31. 3. 2016 (Slovenija)
Žanr: drama, triler
Država: ZDA
Igrajo: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.
Režija: Dan Trachtenberg


OPIS:

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) se po hudi prometni nesreči zbudi v bunkerju precej čudaškega Howarda (John Goodman), kateremu družbo dela Emmett (John Gallagher Jr.). Ta ji pove, da ji je rešil življenje in jo spravil na varno pred veliko katastrofo, ki se je zgodila na površju Zemlje. Zrak naj bi bil namreč kontaminiran in zato bo potrebno ostati v bunkerju še kako leto. Toda, ali Howard govori resnico? Je res prišlo do apokalipse?


FILMSTART. RECENZIJA:

Leta 2008 je v kinematografe privihral nadvse zanimiv projekt Pošastno (Cloverfield), ki je imel zelo zanimivo internetno marketinško kampanjo. Celoten fenomen okoli filma je kar malce spominjal na serijo Skrivnostni otok (Lost), kar niti ni naključje, saj za obema projektoma stoji J.J. Abrams. Film je sicer podobno kot serija razdelil občinstvo, toda pridobil kulten status. Osem let kasneje je v podobnem slogu presenetila najava filma Cloverfieldska 10, o katerem se ni vedelo praktično ničesar in naj bi bil nekako povezan s Cloverfieldom (v recenziji bomo film poimenovali po originalnem naslovu), na kar nakazuje tudi sam naslov.

V sodobnem Hollywoodu se spodobi, da so nadaljevanja še večja in bolj bombastična, toda Cloverfieldska 10 je pravo nasprotje tega pravila. Če smo v prvem delu spremljali napad ogromne pošasti na mesto, je tokratni film iz serije klavstrofobičen in pomaknjen nazaj. Tako se večina filma odvija v majhnem prostoru, v katerem je ujeta trojica ljudi, namesto bombastičnih vizualnih učinkov pa spremljamo človeško dramo, ki jo odlikujejo zanimivi liki in situacije.

V prvi vrsti velja pohvaliti vse tri glavne igralce, še posebej Johna Goodmana in Mary Elizabeth Winstead. Prvi slovi kot eden najboljših karakternih igralcev zadnjih let in se v Cloverfieldski 10 predstavi z eno najboljših vlog kariere. Iz prizora v prizor koraka med koleričnim, posesivnim in skrajno neprištevnim človekom ter ljubečo, skrbno in racionalno osebo. Kot vsak dober zlikovec je tudi Goodmanov Walter večplasten in ima razloge za svoje početje. V časih, ko dobrih filmskih antagonistov primanjkuje, je Goodman s svojim likom več kot solidna popestritev.

10 CLOVERFIELD LANE

Na drugi strani mu več kot uspešno parira Mary Elizabeth Winstead. V svoji predstavi je zelo prepričljiva in glede na to, da gre za zelo nadarjeno igralko, ki pa ima pri izbiri visokoproračunskih projektov toplo-hladne izkušnje (lep primer sta Scott Pilgrim proti vsem in preddel Stvora), je tokrat končno zablestela v vsem svojem sijaju. Njen lik je iznajdljiv, zvit, pameten in gledalec zanj kaj hitro začne stiskati pesti. Film utegne biti še večja odskočna deska za igralkino kariero in zanimivo jo bo spremljati tudi v prihodnje. John Gallagher Jr. je prav tako več kot soliden, toda venomer potisnjen ob stran obeh glavnih likov, a vseeno za dinamiko in vzdušje več kot pomemben.

Debitant Dan Trachtenberg je film suvereno režiral in pokazal, da poseduje velik talent za suspenz in tempiranje zgodbe. Cloverfieldska 10 se lepo stopnjuje in drži gledalca ob sebi vse do konca. K temu ogromno pripomore tudi scenarij, ki ga je med drugim pomagal spisati Damien Chazzelle, avtor Ritma norosti. Film gledalca pušča v dvomih in ga uspe šokirati na pravih mestih. Sicer je na prvo žogo predvsem misterij, toda znotraj tega lahko najdemo močno zgodbo o likih in interakcijah med njimi, nekaj na kar dandanes pozabljajo mnogi  filmi.

10 CLOVERFIELD LANE

Največji kamen spotike utegne biti konec oz. zadnjih deset minut. Sicer se indici le-tega pojavljajo tekom filma in lahko rečemo, da je konec utemeljen, toda tonsko se takrat Cloverfieldska 10 preveč spremeni in tudi mnoga dejanja likov, ki so bila pred tem lepo postavljena v realnost, postanejo malce preveč v slogu Toma Cruisa. Marsikdo utegne ob tem pomisliti na filme M. Nighta Shyamalana, toda obrat še vedno ni tako tragičen in izven konteksta kot pri njegovih kasnejših filmih. Povsem negativna kritika lahko leti le na prekomerno mežikanje morebitnemu nadaljevanju.

In tu beseda nanese na marketing. Kot je znano, si je ime sposodil pri sedaj kultnem Cloverfieldu, čeprav filma nista skorajda v nobeni korelaciji in je bilo to najverjetneje ustvarjeno le za namene lažjega trženja. Ogromno gledalcev prej omenjenega “predhodnika” je med ogledom Cloverfieldske 10 razmišljajo le, kako sta zgodbi filmov povezani in kot posledico ob koncu pričakovalo nekakšen preobrat. Zato je iz tega vidika uporaba znanega elementa v naslovu izredno prebrisana in tako marsikateremu gledalcu pusti še dodaten indic. Se pa ob tem poraja drugo vprašanje. Mora dandanes Hollywood na vse prilepiti določeno etiketo, sicer v nasprotnem primeru filma ne proda? Žal je temu res tako. Povsem verjetno je, da svet ne bi bil tako pozoren na Cloverfieldsko 10, če ne bi bila povezana s filmom, ki ima že določeno bazo oboževalcev in se obenem tudi sklada s ciljno skupino gledalcev. Lepo bi bilo videti, da bi studii počasi začeli zaupati svojim izdelkom glede na kvaliteto in idejo ter ne glede na blagovno znamko, ki se pojavlja v naslovu. Če film s proračunom 15 milijonov dolarjev ne dobi tega zaupanja, kako ga bodo šele nekaj stomilijonski spektakli.

Cloverfieldska 10 je več kot prebrisan triler, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Film odlikujejo suverena režija, napeto vzdušje in odlična osrednja igralca v obliki Johna Goodmana ter Mary Elizabeth Winstead. Konec utegne občinstvo razdvojiti, toda mnogi ljubitelji žanra v njem lahko najdejo zadovoljstvo.

10 CLOVERFIELD LANE

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x