Ogledano: Čisto nova zaveza (2015)
IMDB.COM7.2
Metacritic.com8
Filmstart.si9
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Čisto nova zaveza (Le tout nouveau testament)
Premiera: 1.9.2015 (Belgija)
Žanr: komedija
Država: Belgija
Igrajo: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau
Režija: Jaco Van Dormael


OPIS:

Božja hči Ea, se spre s svojim očetom (Bogom) in po tem, ko iz njegovega računalnika vsem ljudem na svetu pošlje SMS s časom njihove smrti, skozi pralni stroj pobegne iz zasmrajenega blokovskega stanovanja v svet, oziroma kakor mu pravi ona “nebesa”. Sledi spremljanje njene poti iskanja lastnih apostolov in pisanja ČISTO nove zaveze za 3. tisočletje; polno mobitelov, hrane v smeteh ter nenavadnih zgodb posameznikov, ki jih Ea spozna.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ste morda že kdaj razmišljali kje in kako živi Bog? Morda ima v oblakih postavljeno palačo iz meglic kjer v ogromni sobani, vsej odeti v belem sedi na puhastem stolu in se sklanja nad mizo v kateri je luknja skozi katero vleče niti vsakega človeškega življenja. Ali pa morda na Bahamskim otokom podobnih obalah stanuje v prekrasnih kolibah kjer mu strežejo prelestne angelice in se sploh ne briga za svet, ki ga je ustvaril. Ali pa mogoče v obliki Aliena potika po vsemirju in uveljavlja Božjo pravico s trdo roko. Kaj pa Boginja? Morebiti prelestno lepa krasotica, ki s svojimi čari omreži vsakogar, ki ga sreča. Zagotovo po vrhu še neskončno inteligentna, da brez težav reši še tako zagonetno težavo. Ali pa …

Možnosti je nešteto. Skorajda toliko kot je vseh zvezd na nebesnem svodu ali pa peska na vseh nebesnih telesih, ki se v njem izgubljajo v svoji neskončni majhnosti. A Jaco van Dormael ima za nas drugačno vizijo.

Bog po njegovi viziji živi s svojo, na baseball in vezenje, blazno ženo in uporniško hčerko Eo, ki mimogrede poseduje telekinetske moči, v zabačenem trisobnem (po možnosti socialnem) stanovanju v bloku sredi Bruslja. Ženi sploh ne pusti do besede, hči pa maltretira na vsakršen možen način. Hkrati iz svoje pisarne vodi celoten svet preko makete in računalnika, kjer ima shranjeno vse, kar je možno storiti in vedeti o svetu. Vse datume smrti, Murphijeve zakone, nadloge, ki jih je poslal nad posameznike in gotovo še mnogo več. Tudi s svetom ne deluje nič kaj bolje kakor z Eo in že takoj začetku filma izvemo, da je ustvaril človeštvo po svoji podobi le zato, da bi ga lahko čim bolj mučil. Vse to pa ima skrbno skrito v svoji pisarni, kamor lahko dostopa le on s ključem, ki ga vedno nosi pripetega za pas. Vendar nekega dne mali Ei prekipi. Očetu med spanjem ukrade ključ, vdre v računalnik in pošlje SMS s točnim datumom smrti vsem ljudem na svetu. Preden pobegne se še posvetuje s svojim bratom JC-jem, ki ji predlaga, da če želi napisati novo zavezo, zagotovo potrebuje vsaj apostole in pisca.

Pili Groyne kot Ea na uporniški misiji

Brez pomena bi bilo misliti, da je samo zgodba tista, ki se v filmu nagiba proti desni polovici Gaussove krivulje. Tudi na področjih snemanja, osvetlitve, kadrov in gotovo tudi na delu igralcev ni nič kaj dosti drugače. Mala Ea je pravi prikaz male upornice proti sistemu in tudi izbira igralcev apostolov, ki jih JC-jeva sestrica sreča na svojem potovanju izven Stvarnikovega stanovanja se lepo ujema z liki, ki jih igrajo in z lahkoto jih spoznamo takšne kot nam jih film predstavi.

Ea najprej naleti na brezdomca, ki ji sprva ne želi pomagati, kasneje pa le ustvarita zaupno navezo, ki s svojo nepismeno diskeltičnostjo zabavno začne razvijati zgodbo. Ea spozna 6 apostolov. Komu se zna to morebiti zazdeti čudno, vendar se razlaga skriva v materini obsesiji z baseballom pri katerem je v ekipi 18 igralcev in JC-jev nasvet Ei pred pobegom, je da dopolni njegovo zbirko dvanajstih, da se bo število ujemalo z materinim naljubšim športom in to naj bi po njegovem mnenju znalo imeti kakšen preobračevalni učinek.

Kot se za pravo pisanje Božje knjige spodobi, ima tudi Eina čisto nova zaveza v sebi evangelije. V prvem spoznamo lepo mladenko, ki sama živi v bloku. Vanjo je zaljubljenih večina sosedov. Prav vsi od predpubertetnikov pa do upokojencev z veseljem vržejo svoj pogled za njo s svojega balkona, ko se naša samska damica odpravi od doma. Tudi vse sosede jo skrivaj opazujejo, vendar je razlika ta, da so pri njih v ospredju misli bolj nevoščljive misli. Nihče pa zares ne ve, da ji na srcu leži težka skala. V mladosti ji je namreč podzemna železnica odtrgala roko in zaradi tega mora živeti s plastičnim nadomestkom ob svoji strani.

Čeprav se je morda na prvi pogled sploh ne opazi ima umetna roka velik vpliv na življenje Aurélie

Drugi po vrsti je možak, ki je kot deček imel zelo močno pustolovsko žilico, vendar mu je nesrečno izbrana služba zagrenila celotno življenje. Gospodič, ki že od otroštva sanja o mladenki, ki jo je srečal na plaži, kjer se je kot otrok kopal s starši je protagonist tretjega evangelija. Po spoznanju koliko časa mu je še ostalo do konca življenja, se je odločil zapraviti vse svoje premoženje za profesionalne prodajalke ljubezni. Postreženo nam je tudi z družinskim človekom, ki je celo življenje sanjal o ubijanju in tako po prejetju SMSa z njegovim časom smrti se je odločil da kupi puško.

Ob zgodbah apostolov spremljamo tudi še zgodbe naključnih ljudi in kako je novica o točnem kraju in času konca njihovega življenja vplivala na njih. Od črnskega srečneža, ki je bil obdarjen z več kot 100 leti časa do smrti, do nekaj nesrečnežev, ki se jim čas izteče v skrajno neugodnem trenutku življenja. Posebej zanimiva nam je zagotovo zgodba, ki nam v več kadrih tekom filma pokaže, kako neki mladenič, ki je izvedel da bo umrl šele čez več deset let poskuša vse bolj adrenalinske načine za testiranje resničnosti podatka o njegovem času smrti. Nekaj več o njegovi zgodbi pa še na koncu te recenzije.

Peta zgodba nam predstavi nesrečno poročeno žensko, ki je že v zrelejših letih svojega življenja in je izvedala da bo njen mož živel 10 let dlje od nje.

Zakaj se omejevati, če pa smo vendar vsi ustvarjeni od Boga

Morebiti ste opazili, da med apostoli ni še nobenega otroka in tako kot šestega apostola spoznamo dečka, ki ob spoznanju, da ima do konca življenja le še teden dni življenja, želi postati deklica.

Na kratko torej spoznamo vse te ljudi. Nekaterim se zgodba šele zapleta drugim pa že kar lepo razpleta. Ea jim v začetku postavlja preprosta vprašanja, ki jih njen disleksični prijatelj iz ulice vse, tudi najbolj nenavadne, prav lepo zapisuje v Čisto novo zavezo. Med pogovorom Ea tudi posluša srce vsakega in mu pove katero glasbo bi mu pripisala. Vsem se po snidenju z Eo življenje še drugič spremeni (prvič je bilo ob zavesti svoje umrljivosti) in kako si le poglejte v filmu (brez skrbi, kljub prebranim zgornjim vrsticam, si lahko brez skrbi, da bi že poznali pravi razplet, saj se v filmu skriva še mnogo več).

Film postreže z izvrstno mero domišljije, ki jo lično zapakira v večinoma zelo realistično posnetih kadrih. Tudi nekaj kadrov s fiktivnimi vstavki (kokoške v kinodvorani, žirafe na ulicah Bruslja in noji v trgovini) se dobro odreže in gotovo pozitivno prispeva k dojemanju zgodbe. Izbira takšne zgodbe napram brezštevilnim verzijam ugrabitve družinskih članov, njihovem iskanju ter maščevanju zanje je zagotovo nekaj novega in zagotovo bi si želeli več takšnih filmov z zgodbo, ki se na svež način lotijo podajnja določene problematike oziroma spodbujanja razmišljanja o določeni tematiki.

Filmu tekom zgodbe uspe v misli gledalca posaditi premišljevanje za naslednjih nekaj dni po ogledu: “Kaj bi naredil jaz, če bi izvedel točen datum svoje smrti? Ali bi živel kaj drugače kot do sedaj? “

In pa še nekaj. Pokaže nam, da si lahko s pristnimi medčloveškimi odnosi in dobroto za mnogo izboljšamo in polepšamo življenje. Sebi in drugim.

P.S.: Obljubljeni komentar na zgodbo fanta, ki preizkuša pravilnost njegovega datuma smrti. Čisto na koncu filma manjka še en njegov prizor.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] za film Batman proti Supermanu: Zora pravice (vsebuje SPOILER) 00:17:20 – 26. LIFFE: Čisto nova zaveza & Victoria 00:22:20 – 26. LIFFE: Mr. Holmes & Macbeth 00:27:00 – 26. LIFFE: […]

1
0
()
x