Ogledano: Child 44 (2015)
Metacritic.com4.1
Imdb.com6.4
Rottentomatoes.com2.4
Filmstart.si5
Pozitivno
  • Dobre igralske predstave (Tom Hardy), toda...
Negativno
  • ...ogromno le-teh premalo v filmu
  • Zgodba nima rdeče niti
  • Antiklimatičen konec
4.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

child_44_poster.8c913072828.originalNaslov: Child 44
Premiera:
17.4.2015 (ZDA)
Žanr:
 drama, triler
Država:
ZDA, Velika Britanija, Češka
Igrajo:
Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Vincent Cassel
Režija: 
Daniel Espinosa


OPIS:

Zgodba spremlja Lea Demidova (Tom Hardy), sovjetskega junaka druge svetovne vojne, ki v Stalinovem povojnem času opravlja delo kot vrhovni preiskovalec tajne službe MGB (predhodnik KGB-ja). Njegovo življenje se začne drastično spreminjati med preiskovanjem umorov otrok, ki se dogajajo v Rusiji, vendar jih oblast zanika, češ da se take stvari dogajajo le v kapitalističnem svetu. Leo tako poskuša rešiti skrivnost in obenem obvarovati sebe in svojo ženo (Noomi Rapace) pred predstavniki totalitarnega režima, ki že kažejo zobe.


FILMSTART. RECENZIJA:

Odkar je Tomu Hardyju uspel preboj s filmom Izvor (Inception), igralec nadvse pametno izbira zanimive vloge in le redko naredi napako. Tokrat se je podal v čase Stalinove Sovjetske zveze in ob sebi imel fantastično podporno igralsko ekipo v obliki prekaljenih mačkov Garyja Oldmana (igralca sta sodelovala že četrtič) in Vincenta Cassela, kot tudi mlajših Jasona Clarka in Noomi Rapace. K vsemu je pripomogel tudi obetaven napovednik z nadvse zanimivo zgodbo. So bila pričakovanja upravičeno visoka?

Ravno ob omembi igralcev je potrebno pohvaliti že omenjenega Hardyja. Zopet je opaziti njegovo predanost liku, kar takoj vidimo po njegovem izgledu in morda že malce pretiranem ruskem naglasu. V začetnih prizorih vzbudi zanimanje in z njegovo pomočjo je film na višji ravni, kot bi bil sicer. Tudi ostala ekipa opravi delo precej solidno. Tu je Gary Oldman, ki svoje opravi rutinirano, toda za kaj več enostavno nima zadosti igralnega časa. Ga pa ima toliko več Švedinja Noomi Rapace, sicer solidna, toda podobno kot že pri njenih prejšnjih vlogah, kot sta tisti v The Drop in Prometeju, ne pusti zapomnljivega pečata. Zato pa je toliko bolj nad svojim povprečjem Joel Kinnaman, ki v vlogi zlobnega častnika pokaže boljšo primernost za vlogo, kot denimo v RoboCopu, a je njegov lik precej nedodelan. Žal sta bila Vincent Cassel in predvsem Jason Clarke tekom filma zelo slabo uporabljena in imata podobno kot Oldman nadvse epizodni vlogi.

CH44_D29-7688.CR2

Največja težava je sama zgodba, ki je zelo razvlečena. Glede na naslov in oglaševanje bi človek pričakoval, da bomo spremljali neizprosen lov na morilca, toda dobimo vse prej kot to. Tako skozi večino časa spremljamo nekakšno kritiko Stalinovega totalitarnega režima, ki z umori nima skupnega skoraj nič. Glavna tema se osredotoča na to, kako lik Demidova zaradi napačnih vprašanj in zamer do sodelavcev izgubi skorajda vse, medtem ko so umori postavljeni na stranski tir vse do druge polovice. Režiserju in ustvarjalcem žal ni uspelo uspešno preplesti podzgodb serijskega morilca in kritike režima, kar tudi pripelje do povsem antiklimatičnega konca.

Ena glavnih tem je tudi razmerje med zakoncema Demidov, saj žena Raisa do moža in njegovih dejanj čuti velik prezir, vendar je na drugi strani Leo veliko boljši človek od marsikaterega svojega stanovskega kolega ter v ogromno primerih pokaže, da posluša svojo vest in ne ukazov iz vrha oblasti. Ženino ravnanje tako nima prav veliko smisla oziroma je v filmu pojasnjeno enodimenzionalno, kar poslabša njen lik.

Tudi sam režiser Daniel Espinosa ni prav veliko pripomogel k rešitvi težav. Tempiranje filma je zelo slabo, saj je dogajanje izjemno razvlečeno in mu primanjkuje pravega suspenza. Tudi bolj akcijski prizori so posneti s tehniko tresoče kamere in vsebujejo ogromno rezov, kar gledalcu otežuje, da bi bil popolnoma osredotočen na dogajanje. Na drugi strani pa sta zelo primerno ujeti “klima” in izgled Stalinove Rusije ter beda težkih povojnih časov.

Child 44 je tako, glede na sodelujoča imena in premiso, ki je obljubljala zanimiv film v rangu podobnih Fincherjevih del, žal veliko razočaranje. Je triler, ki pa žal ne vsebuje značilnosti le-tega in tako se zdi celotna dvourna izkušnja bolj prebijanje skozi blato, kot pa film, ob katerem gledalec sedi na robu sedeža in z zanimanjem pričakuje, kaj se bo zgodilo v naslednjem prizoru. Razočaranje precej spominja na zadnjih nekaj filmov Ridleya Scotta, ki je mimogrede tudi producent tega izdelka. Morda le naključje?

C44child-44-image10

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] nasproti njega pojavil francoski igralec Vincent Cassel, ki smo ga nazadnje lahko videli v trilerju Otrok 44 (Child 44). Sicer se je dolgo časa v zvezi s filmom omenjalo Vigga Mortensena (Lord of the Rings), ki pa se […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x