Ogledano: Chevalier (2015)
Metacritic.com7.4
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com8.9
Filmstart.si7.6
Pozitivno
  • pristni liki
  • zanimiva zasnova
Negativno
  • ne preseže svoje domislice za zgodbo
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

chevalier_Strand_Print
Naslov: 
Chevalier
Premiera:
 22. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 komična drama
Država:
 Grčija
Igrajo:
Vangelis Mourikis, Nikos Orphanos, Yorgos Pirpassopoulos
Režija:
Athina Rachel Tsangari


OPIS:

Sredi Egejskega morja se skupina šestih odraslih moških med počitnikovanjem na luksuzni jahti odloči za uvedbo igre. Igre, ki bo določila najboljšega v vsem. Tako se pričnejo razne meritve, primerjave in izzivanja, ki spremenijo prijatelje v rivale ter povsem obrnejo njihove medsebojne odnose.


FILMSTART. RECENZIJA:

Poznate občutek, ko se z malce večjo skupino pripadnikov lastnega spola nahajate na izolirani lokaciji več kot teden dni? Pa naj si bodo to prijatelji, sodelavci, sorodniki, sošolci ali pa kombinacija vsega naštetega. Kaj hitro se prične soočenje egov, mnenj, hormonov in osebnosti, kar privede v tekmovalnost, medsebojno dokazovanje in sklepanje manjših navez. Takšno tematiko je v svojem novem filmu Chevalier načela režiserka in scenaristka Athina Rachel Tsangari, ki je na luksuzno jahto posadila kup odraslih mož. Zaplet je, glede na že zapisano, znan.

Pisana druščina moških, ki si je po eni strani povsem različna, a po drugi tako enaka, se proti koncu svojega počitnikovanja ob izzivanju enega izmed članov odloči, da bodo uvedli tekmovanje, ki bo ustoličilo zmagovalca, najboljšega v vsem. Tako začnejo liki v filmu tekmovati dobesedno v vsem. Telesna pripravljenost, pričeska, nošenje hlač, kakovost krvi, … pa tudi merjenje spolovil ne ostane sveto. To izzove zelo dober toda neobičajen humor, ki izven konteksta filma zagotovo ne bi izpadel tako dobro. Glede na zaplet ste najverjetneje že pomislili, da gre tekma verjetno tako daleč, da se med druščino začnejo odkrivati stare zamere. Niste prav veliko zgrešili.

Chevalier

Tsangarijeva s svojim humorjem in stilom snemanja lepo sledi novemu valu grškega filma, katerega zastavonoša je Jorgos Lantimos (Jastog). Podobno kot v njegovem lanskem angleško govorečem filmu tudi tokrat prepoznamo nekaj značilnih prvin, kot so monotona fotografija, ujetost likov v določeni situaciji/igri, informacijsko obveščanje preko mikrofona, sila preprosta, toda efektivna glasbena podlaga itd. Za razliko od omenjenega filma je v Chevalierju tempo le malce bolj umirjen, a je dolžina ravno pravšnja, saj bi ga lahko dodatnih dvajset minut že pošteno razvleklo.

Šesterica likov, ki jih spremljamo na njihovem popotovanju, je zanimiva in nihče posebej ne izstopa. Mnogi podobni filmi (zlasti ameriški) imajo težavo s tem, da je eden izmed likov namenjen zabavanju občinstva s svojimi komičnimi vložki, vendar so tu liki veliko bolj realni in lastnosti lepo porazdeljene. Komika prihaja iz same absurdnosti situacije, ki pa je obenem tudi zrcalo nekaterih elementov naše družbe. Druščina je z vsakim izzivom bolj vpeta v igro in na trenutke se zdi, kot da želijo njeni člani za večno ostati v tem testosteronskem petelinjem boju, ne glede na to, da postajajo izzivi čedalje bolj osebni in na trenutke že kar nesmiselni. Ob tem velja omeniti tudi scenarij, ki zadevo lepo in umirjeno stopnjuje ter jo dodatno začini z dobrim dialogom, a se po drugi strani iz svoje domislice ne uspe izviti v nekaj več.

Chevalier je tako film, ki ni povsem brez razloga pobral že marsikatero festivalsko nagrado in je lep prikaz malce drugačne komike. Podobno kot pri ostalih filmih tega zdaj že posebnega grškega sloga tudi tu obstaja nevarnost, da ga lahko ljubite ali pa sovražite. Odlikujejo ga zanimivi liki, poseben humor in zrcaljenje predvsem moškega dela družbe.

Chevalier

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me