Ogledano: Chappie (2015)
Metacritic4.1
IMDB.COM7.3
Rottentomatoes.com3
Filmstart.si6.5
Pozitivno
  • Sharlto Copley in lik Chappieja
  • Zanimivi prvi dve tretjini filma
  • odlični akcijski prizori
Negativno
  • slabo napisani človeški liki
  • slaba zadnja tretjina
  • prevelika vloga Die Antwoord
5.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
6.5

chappie-poster-teaserNaslov: Chappie
Premiera:
5.3.2015 (Kolosej, Cineplexx)
Žanr: Akcija, znanstvena fantastika, triler  
Država:
ZDA, Mehika
Igrajo:  Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Ninja, Yo-Landi Visser
Režija:
Neill Blomkamp


OPIS:

V bližnji prihodnosti, za spoštovanje zakonov na ulicah Johannesburga skrbijo pametni policijski roboti. Njihov briljantni izumitelj Deon preizkuša prvo čutečo umetno inteligenco in priložnost za preizkus njegovega prototipa vidi v onesposobljenem robotu. Eksperiment je uspešen in Chappie postane prvi robot, ki lahko misli in čuti kot bi normalen človek. Vendar Chappie hitro ugotovi, da svet še ni pripravljen za tako drugačnost.


FILMSTART. RECENZIJA:

Chappie predstavlja tretji večji film južnoafriškega režiserja Neila Blomkampa, ki je pred tem ustvaril Okrožje 9 in Elizij. Pričakoval sem odlično zgodbo, dobro predstavo glavnih igralcev, impresivne vizualne efekte ter zanimivo in relevantno končno sporočilo filma. Žal pa film ne doseže večine pričakovanj.

Začnimo z najbolj pozitivno lastnost filma. Neil Blomkamp svojega prijatelja Sharlta Copleya poskuša uporabiti za vsak svoj film in kdo mu lahko zameri. Copley odličen igralec in tukaj se ponovno izkaže. Čeprav ima tukaj zgolj glasovno vlogo, pusti velik vtis v gledalcih in zasenči ostale člane zasedbe.

Chappie je eden izmed najboljših robotskih likov, ki sem jih videl v filmih. Blomkampu je uspelo, da simpatiziramo s tem likom bolj kot z ostalimi človeškimi v filmu, vendar enaka zasluga gre seveda Copleyu, ki je s svojim glasom dal življenje temu liku. Chappie je zagotovo najboljša stvar celotnega filma. Ta čuteča umetna intelegenca se v filmu razvija kot bi se otrok, saj se mora vsega naučiti. Vendar ravno tu se pojavijo prve težave v filmu.

?????????????????

Napovednik za film je močno zavedel mnoge gledalce filma. Če ste mislili, da se bo Chappie večina stvari naučil od svojega stvaritelja Deona, ki ga igra Dev Patel, ste se pošteno ušteli. Ne, vlogo “staršev” Chappieja v filmu prevzameta kriminalca Ninja in Yo-Landi. Obstaja velika verjetnost, da je Blomkamp bil južnoafriški glasbeni dvojici Die Antwoord dolžan kako uslugo ali dve saj je obema dovolil v filmu uporabo njunih umetniških imen. Ninja in Yo-Landi sta imela sta imela dosti večjo vlogo kot pričakovano v filmu in sta bila praktično glavna človeška lika v Chappieju. Film bi bil boljši, če bi bilo več interakcij med Chappiejem in njegovim stvariteljem kot pa s kriminalcema.

Sigourney Weaver je brez dvoma ena izmed največjih znanstvenofantastičnih ikon prejšnjega stoletja, vendar v tem filmu sploh ni dobro uporabljena kot direktorica podjetja, ki je ustvarilo policijske robote in za teh nekaj scen ki jih ima, bi lahko uporabili katerokoli drugo igralko. Hugh Jackman je kot antagonist Vincent Moore v redu ampak je tako klišejsko napisan, da tudi Jackman ni mogel izboljšati lika ali pa karkoli doprinesti k filmu.  Dev Patel, ki je sicer bil odličen v Revnem miljonarju, tukaj opravi delo spodobno, vendar tudi on ne pripomore veliko h kvaliteti filma.

?????????????????

Največja slabost filma je sam scenarij. Sama zgodba je zelo zanimiva in na trenutke tudi zelo čustvena. Ne manjka pa tudi humorja, ki jih seveda ponudi Chappie s svojim začetnim bojazljivim obnašanjem. Blomkamp ima rad akcijo in tudi tukaj so akcijske scene odlične. Kljub otroškemu obnašanju protagonista, nikar ne misliti da je film namenjen za otroke. Film je zelo nasilen, kar je odraz samega južnoafriškega mesta Johannesburg, ki tudi danes velja za eno izmed najbolj nevarnih mest na svetu. Vendar kljub vsemu, bi bil film bolj zanimiv, če bi močno zmanjšal (ali v celoti črtali) vlogi dvojice Die Antwoorda  in se bolj osredotočili na ostale človeške like. Tudi zadnja tretjina filma močno razočara. Zgodba gre v smer, katero nisem pričakoval in mi ni bila niti malo všeč. Upal sem, da bodo raziskali koncept kako bi ljudje sprejeli čutečo umetno inteligenco, vendar tega v filmu praktično ni.

Film zveni odličen na papirju. Obetaven režiser, dobra igralska zasedba in zanimiv koncept za film. Vendar slab scenarij, “sposojanje” nekaterih elementov iz drugih filmov, zgrešene glavne vloge onemogočajo da bi bil to odličen film, za katerega smo vsi upali da bo bil. Tudi v glasbenem oddelku je bilo veliko potenciala, saj je Blomkamp v produkcijo vključil mojstra filmske glasbe Hansa Zimmerja, vendar večji delež glasbe v filma sta držala prej omenjena alternativna hip-hop glasbenika Die Antwoord. Lik Chappieja ter zabavni in zanimivi pvi dve tretjini filma sta edini stvari ki dvigata kvaliteto filma.

?????????????????

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
4 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] ki je sicer velik oboževalec franšize. Letos smo lahko v kinematografih videli njegov zadnji film Chappie, ki pa gledalcev in kritikov ni navdušil, tako kot njegov prvenec. Tako ima Južnoafričan časa […]

trackback

[…] Oboževalci franšize smo bili na začetku navdušeni nad to novico, vendar je njegov tretji film Chappie razočaral tako kritike kot tudi gledalce. Prihodnost Blomkampovega projekta je za zdaj negotova, […]

trackback

[…] mesta med zanimivejšimi znanstvenofantastičnimi izdelki. Predlani je sicer veliko obetal Chappie (Chappie, 2015), vendar se je na koncu vse skupaj izkazalo za precej površen izdelek, ki je za […]

trackback

[…] mesta med zanimivejšimi znanstvenofantastičnimi izdelki. Predlani je sicer veliko obetal Chappie (Chappie, 2015), vendar se je na koncu vse skupaj izkazalo za precej površen izdelek, ki je za […]

4
0
()
x