Ogledano: Čarovnica (2016)
Metacritic.com8.3
IMDB.com6.8
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si8.4
Pozitivno
  • Realističen pristop k strašni ljudski pripovedki
  • Razvoj likov in njihov odnos do vere
  • Zelo dobro in prepričljivo igranje
Negativno
  • Kljub dobri fotografiji postane siva barva na trenutke monotona
  • Za nekatere ljubitelje grozljivk zna biti preveč dramska
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

THEWITCH_posterNaslov: Čarovnica (The VVitch: A New-England Folktale)
Premiera:
 19. 2. 2016 (ZDA)
Žanr:
 grozljivka, triler, drama
Država:
ZDA
Igrajo: 
Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw
Režija: 
Robert Eggers


OPIS:

Teče zgodnje 17. stoletje, ko je William skupaj z družino izgnan iz plantaže v Novi Angliji. S svojo ženo Katherine goji verno družino in verjame, da jih Božja volja vodi v divjino, kjer si morajo ustvariti nov dom. Življenje v divjini z ne tako rodovitno zemljo je težko, a še težje postane, ko jim ta vzame novorojenega in še nekrščenega otroka Samuela, zaradi česar začne vera v družini usihati. Življenje naenkrat postane peklensko težko in niso več prepričani, ali je to božja kazen ali pa delo temnih sil.


FILMSTART. RECENZIJA:

Če radi potujete po poteh interneta, ste zagotovo že slišali za novo grozljivko The Witch, zaenkrat še brez pravega slovenskega prevoda, ki tokrat malo drugače deli kritike in javnost. Zanimivo razliko je možno videti na filmskem portalu Rottentomatoes, kjer kar 90% vseh kritikov film priporoča, medtem ko ga 45% bralcev odsvetuje. Poznavalci to pripisujejo načinu oglaševanja in visokim pričakovanjem. Če torej pričakujete grozljivko, po kateri se boste tresli od groze in imeli kurjo polt, vam svetujemo, da si ta pričakovanja malo znižate. Veliko pove tudi komentar glavne urednice, ki je izjavila, da je film rezala kot navadno dramo. A vseeno je oglaševanje kot glavno ciljno skupino nagovarjalo predvsem ljubitelje grozljivk, ki pa z The Witchom niso dobili tiste pričakovane groze. Gre sicer bolj za družinski psiho-triler s premiso grozljivke oz. Rosemaryjininega dojenčka v atmosferi filma Črna smrt.

Lepo je videti uspeh filma s skromnim proračunom, ki pa vseeno zadošča za eno najboljših in pristnih podob čarovnice, prav takšne, kot so nekoč verjeli, da obstaja. Režiser in scenarist Robert Eggers se je orientiral po zapiskih in zgodbah iz tistega obdobja ter tako poskušal ustvariti film, ki izgleda, kot če bi ga nekdo posnel v 17. stoletju. Pohvala režiserju ne samo za dobro spisan scenarij, temveč tudi za režijo, s katero je pričaral turobno, mračno in napeto vzdušje ter dal likom dovolj potrebnega časa za gradnjo osebnosti oz. lika samega. Svojo osebnost je dobil tudi gozd, ki družino obdaja skozi celoten film in o kateremu slišimo kopico govoric. Eden od razlogov za mračnost je tudi osvetlitev, saj je, podobno kot pri Povratniku, vse posneto samo z uporabo naravne svetlobe. Tako so za primer zaprti prostori enostavno osvetljeni s pomočjo sveč. Vseeno smo mnenja, da bi si nekatere scene zaslužile malo več barv, saj je ton že od prve minute dalje precej sivkast.

the-witch-thomasin

Mlada igralka Anna Taylor-Joy v glavni vlogi kot hčerka Thomasin.

Izgnano družino sestavljajo oče William (Ralph Ineson), žena Katherine (Kate Dickie) in pet otrok, vključno z glavno junakinjo Thomasin (Anya Taylor-Joy). Mnogim bosta obraza staršev znana iz priljubljene serije Igra prestolov, dokaj neznan pa je obraz mlade Anye Taylor-Joy, kateri so se s filmom verjetno odprla marsikatera pred kratkim še zaprta vrata. Vredna pohvale je prav celotna zasedba, saj so precej zahtevene vloge vsi mojstrsko odigrali. Dobro so jim uspele tudi scene z živalskimi soigralci: kozo, psom, divjim zajcem in vrano. Vse skupaj jim je dodatno otežil še arhaični angleški jezik, ki je poetsko kraljeval v 17. stoletju. Kar moramo omeniti, so scene, ki nas ne poskušajo šokirati z nepričakovanimi glasnimi zvočnimi efekti, ampak s samim dogajanjem. Tako ima sin Caleb zelo intenziven prizor, ki je prav tako strašljiv zgolj z zelo dobrimi predstavami igralcev.

Površinsko je zgodba bolj kot manj takšna, kot bi si jo na podlagi napovednika sami skicirali. Glavna tematika je družinsko razmerje. Kot že omenjeno, je bilo ogromno vloženega v razvoj karakterjev in njihov odnos do vere. Največji strah, ki ga čutijo, je pravzaprav strah pred Bogom oz. misel, da jih je božja ljubezen zapustila. Medtem ko imajo grozljivke pogosto stranske like, ki čutijo prav tako, je tukaj ta obsedenost z vero postavljena v samo središče. Vsak lik ima svoje grehe, ki jih gledalec med ogledom opaža. Kar je pri The Witch čudovito, je način, kako zmede gledalca do te mere, da se začne spraševati, če je res vpletena Božja volja in ne samo igra čarovnice, ki jo vidimo že v prvem poglavju. Poleg tega pa se pojavlja vprašanje kaj oz. kdo je to prekletstvo k hiši prinesel.

Podobno kot filma Babadook in Zlo za petami predstavlja tudi The Witch bolj umetniško stran grozljivk. Nekaterim morda to ne bo čisto po godu, nas pa je vsekakor navdušilo. Tokrat se film ne ozira na pripadnike istega žanra in ne kopira klišejev, ampak pripoveduje zgodbo na način, ki se zdi le-tej najbolj primeren. Lahko bi sicer rekli, da ne prinaša nobenega pomembnega sporočila ali režiserjevega mnenja o izbrani tematiki, vendar se tudi režiser Eggers izogiba večjih komentarjev in želi, da si gledalci sami ustvarijo svojo sliko. Mi smo mnenja, da je film vsekakor vreden ogleda, ne glede na to, ali ste ljubitelji grozljivk ali ne.

TheWitch_

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x