Ogledano: Capone (2020)
Metacritic.com4.5
Imdb.com5
Rottentomatoes.com3.8
Filmstart.si4
Pozitivno
  • zanimiv koncept
Negativno
  • Hardyjeva igralska predstava
  • film brez pravega fokusa
  • dolgčas
4.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
2.4

Naslov: Capone
Premiera: 12. 5. 2020
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Tom Hardy, Linda Cardellini, Kyle MacLachlan, Matt Dillon
Režija: Josh Trank


OPIS:

Al Capone (Tom Hardy) je najbolj zloglasen kriminalec v zgodovini Združenih držav Amerike. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je v Chicagu vodil mafijsko združbo, ki je obogatela s preprodajo takrat prepovedanih alkoholnih pijač. Film se osredotoča na njegovo zadnje leto življenja, ko se je Capone bojeval z demenco.


FILMSTART. RECENZIJA:

Tom Hardy se je lotil zloglasnega Al Caponeja. Katerega ljubitelja (gangsterskih) filmov ta stavek ne pritegne? Hardy velja namreč za boljšega igralca svoje generacije in se je že podpisal pod kopico ikoničnih vlog. Capone na drugi strani buri duhove že dolgo časa in je bil upodobljen na platnu ter televiziji že mnogokrat. Med zelo dobre modernejše upodobitve sodita tisti Roberta De Nira (Nedotakljivi, 1987) in Stephena Grahama (Imperij pregrehe, 2010–2014). Lahko bi rekli, da je bilo o zloglasnem mafijcu povedano že skorajda vse. Toda izbira igralca in koncept, ki razbija mit o slavnem kriminalcu, si gotovo zaslužita svojo pozornost.

Capone je film režiserja Josha Tranka, ki ga tisti bolj “nerdovski” oboževalci že dobro poznajo. Na sceno se je izstrelil s prvencem Kronika (Chronicle, 2012), ki izvorno zgodbo o superjunakih predstavi v povsem drugačni luči. Veliki studii so prepoznali potencial, toda njegov naslednji projekt je ena največjih sramot zadnjega desetletja. Fantastični štirje (Fantastic Four, 2015) je bil Trankov nov poizkus prikaza superjunakov skozi drugačen žanr, toda končni rezultat je Frankenstionova pošast brez repa in glave, ki je režiserju uničila tudi možnost samostojnega filma o Bobu Fettu v vesolju Vojne zvezd. Najbrž je že viden vzorec, da se omenjeni režiser zelo rad dotika priljubljenih subjektov in jih prikazuje v drugačni luči. Zanimiv koncept, ki se ga drži tudi v Caponeju, toda končni rezultat je vnovič precej ponesrečen.

Najprej se velja lotiti glavnega zvezdnika filma, ki je tudi glavna atrakcija. Tudi v mojih recenzijah je mogoče zaslediti veliko naklonjenost Hardyju, toda njegova zadnja vloga je precejšnja brca v temo. Milo rečeno igralec močno pretirava v svoji upodobitvi Caponeja, saj hodi po zelo tanki črti, ki meji na parodijo. Prizori inkontinence in neverjetno godrnjanje, ki ga ni dosegel tudi v vlogah, kjer je nosil masko (Pobesneli Max), so (nenamerno) komični in koristil bi nasvet režiserja igralcu, da ta stopi korak nazaj pri svojih metodah. Njegovi igralski predstavi ne dela uslug tudi režija in montaža, ki precej bolj spominjata na TV film kot pa na neko stvaritev vredno velikega platna. Tako je koronavirus filmu naredil uslugo, saj je bil zaradi nepredvidljive situacije izdan na sredstvih videa na zahtevo in brez pretiranega pompa.

Zelo moti tudi očiten make-up, zaradi katerega je lik Caponeja grotesken in nečloveški. Glede na to, da gre za karakterno študijo in bi se ob nekaterih prizorih moral gledalec poistovetiti s protagonistom, ta namen popolnoma spodleti. Tako enostavno ni mogoče razbrati, kakšen je bil namen režiserja: empatija ali glasen krohot ob bizarnem prizoru in pretiravanju Hardyja. Scenarij tudi ne dela uslug stranskim likom, ki tako prihajajo in odhajajo, a nihče izmed njih ne pusti nikakršnega pečata, kljub temu, da imamo priložnost videti nekatera uveljavljena igralska imena, kot sta Matt Dillon (Hiša, ki jo je zgradil Jack) in Kyle MacLachlan (Twin Peaks).

Tako je kljub zanimivemu konceptu Capone film, ki bo zelo hitro utonil v pozabo. Izkušnjo ob ogledu zelo dobro opiše citat, ki ga je bilo mogoče zaslediti na spletu: Če želite uro in pol gledati, kako Hardy godrnja, serje in se dere v italijanščini, je to gotovo film za vas. Drugače je pa ponesrečen in hkrati zelo dolgočasen eksperiment, ki nikomur, ki je povezan z njim, ne dela prevelikih kariernih uslug.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x