Ogledano: Bostonski heroji (2016)
Metacritic.com6.9
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com8.1
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • preplet različnih zgodb
  • dokumentaristični slog
  • igralske predstave
Negativno
  • Wahlbergov lik je čudežno vedno v središču dogajanja
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
4.7


Naslov:
Bostonski heroji (Patriots Day)
Premiera: 9. 3. 2017 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Mark Wahlberg, Kevin Bacon, John Goodman, Michelle Monaghan
Režija: Peter Berg


OPIS:

Film podrobneje opisuje dogajanje 15. aprila 2016, ko sta na bostonskem maratonu odjeknile dve bombi in ubile tri ljudi ter poškodovale množico. V ospredju je policist Tommy Saunders (Mark Wahlberg), ki dogodek doživi nedaleč stran od kraja eksplozije in nato tudi aktivno sodeluje pri preiskavi tragedije.


FILMSTART. RECENZIJA:

Sam se poskušam oddaljiti od prvoosebnega pisanja recenzij, toda tokrat si bom dovolil zapisati uvod ravno v omenjenem slogu. Priznam, da nisem bil najbolj navdušen nad preteklimi sodelovanji Petra Berga in Marka Wahlberga, še posebej Katastrofa na Horizontu (Deepwater Horizon, 2016) se mi je zdela neizmerno patetično ameriška, toda po drugi strani se velikokrat pustim ujeti čezlužniški propagandi kar dokazuje Gibsonov Greben rešenih (Hacksaw Ridge, 2016). Z veliko mero cinizma sem se lotil ogleda Bostonskih herojev, katerih slovenski prevod je še bolj nazoren kot originalni naslov filma, toda priznati moram, da sem bil tekom ogleda izredno presenečen. Je to morda tudi posledica izredno nizkih pričakovanj?

Napovednik je bil naravnost grozen, saj smo lahko videli kopico ameriških zastav in vsakdanjega Wahlberga, ki bo tekom filma najverjetneje rešil vse težave. Toda realnost je drugačna, saj je Berg pripravil zanimiv preplet različnih zgodb, ki zelo spominja na dokumentarec. Tako se pred gledalčevimi očmi razvrsti paleta likov, ki so dogodke okoli 15. aprila 2013 doživeli različne izkušnje. Pri nekaterih lahko predvidimo usodo na dan terorističnega napada, medtem ko se drugi v zgodbo vključijo precej presenetljivo. Ob tem se postavlja izziv mešanja različnih zvrsti, ki pa jih Berg uspešno zlije v koherentno pripoved, kljub temu, da se marsikaterim likom posveča bolj kot drugim. Tako lahko tekom film zasledimo momente akcijskega trilerja in komedije, mnogokrat pa sta ti dve zvrsti tudi prepleteni v povsem življenjskih situacijah (beri: policijski pregon). Pohvaliti velja tudi vse igralske predstave na čelu z težkokategorniki Johnom Goodmanom, Kevinom Baconom ter kakopak tudi že omenjenim Wahlbergom.

Bostonski heroji presenetljivo veliko časa posvetijo teroristoma, ki sta izvedla zloglasni napad na bostonskem maratonu in scenarij ju zelo dobro humanizira ter predstavi dogodek z njune perspektive. Tako dogajanje filmu seže mnogo dlje, kot le do bitke med dobrimi in slabimi fanti. Seveda prihaja tekom filma do mnogih sovražnih in patriotskih komentarjev likov, toda gledalec kljub temu ne dobi občutka, da je film le orodje za prikaz dominacije ameriških “kavbojev”. Izjema so le kaki momenti, kjer predvsem Wahlbergov lik apelira na to, kako je Boston posebno mesto in podobne traparije, ki pa jih je potrebno vzeti v zakup, saj je zvezdnik tudi producent filma in zaveden Bostončan. Dal bi roko v ogenj, da četudi bi posneli film o napadu, ki se je zgodil nekje bogu za kotom v Nebraski, bi poslušali podobne nebuloze.

Največja negativna kritika pade le na trik, ki so ga scenaristi izvedli in sicer je lik policista Tommyja Saundersa, ki ga igra Wahlberg, povsem izmišljen. V zgodbo je umeščen, da gledalec lažje spremlja dogajanje in se poistoveti z dogodkom, toda na trenutke je že prav smešno, kako se vedno znajde na pravem kraju ob pravem času. Na našo srečo pa ne spremljamo heroja, ki bi ves zaplet rešil sam, ampak je tam dejansko kot opazovalec oz. gledalčevo okno v svet filma.

Najnovejši Bergov film je zatorej lepo presenečenje in najboljši produkt režiserjevega soustvarjanja z Markom Wahlbergom. Tragični dogodek okoli bostonskega maratona predstavi zanimivo in razgibano ter obenem gledalcu ponudi žanrsko razgiban film. V veliki meri se film solidno izogne pretiranemu domoljubju (izjema le zadnjih deset minut) in tako so Bostonski heroji eden boljših trilerjev preteklega leta. Njegov nauk? Teroristi svojim dejanjem enostavno ne morejo uiti. V igri je preveč dejavnikov. Z istega razloga tudi ni mogoče podobnih napadov preprečiti.

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me