Ogledano: Bojna sekira (2015)
Metacritic.com7.1
IMDB.com7.1
Rottentomatoes.com8.9
Filmstart.si8.3
Pozitivno
  • Dobro napisani in odlično odigrani dialogi
  • Dober razvoj likov
  • Zelo kruta in nazorna scena, ki je spremenila celo kategorizacijo za film
Negativno
  • Postavitev kamere sčasoma postane dokaj monotona
  • Rahlo zavajajoča situacija Wilsonovega lika
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
6.9

NEPrEhK2SLH4TR_1_1Naslov: Bojna sekira (Bone Tomahawk)
Premiera:
26.11.2015 (Kolosej)
Žanr:
 Vestern, grozljivka
Država:
ZDA
Igrajo: 
Kurt Russell, Richard Jenkins, Patrick Wilson, Matthew Fox
Režija: S. Craig Zahler


OPIS:

Hunt (Kurt Russell) je šerif majhnega mesteca, kjer vsak živi zelo preprosto življenje. Vendar se vse spremeni, ko na mirno noč prispe sumljivi neznanec, ki očitno beži pred nečim. Ko ga šerif sreča, ga zaradi nesodelovanja ustreli v nogo in pripelje v ječo. Tisto noč pride edina zdravnica v mestu na pomoč zaporniku in ostane z njim. Ko pa se šerif naslednje jutro zbudi, izve, da so ječo obiskali indijanski kanibali iz neznanega plemena, in ugrabili vse, ki so bili tam prisotni. Tako se šerif Hunt, njegov pomočnik Chicory, izkušeni strelec Brooder in poškodovani mož zdravnice odpravijo na reševalno misijo.


FILMSTART. RECENZIJA:

The Hateful Eight letos ne bo edini vestern v katerem igra Kurt Russell. Čisto po naključju sem šel pogledati film o katerem nisem slišal in videl nič drugega, kot le prvi napovednik. Bojna sekira je prvenec režiserja S. Craiga Zahlerja. Med drugim pa so v filmu deležni tudi Patrick Willson (Priklicano zlo), Richard Jenkins (Obiskovalec) in Matthew Fox (Skrivnostni otok). Gre za vestern, kjer se štirje pogumni “kavbojci” odpravijo na zelo nevarno reševalno misijo. Po ogledu filma sem presenečeno ugotovil, da je kategoriziran kot grozljivka. Kar mislim, da lahko ogromno gledalcev zavede. Bojna sekira se veliko bolj osredotoča na tridimenzionalne like, dobre dialoge in gradnjo odnosov med njimi. Naj tako povem, če imate želodec za serijo Igro prestolov, potem boste lahko tudi to zlahka zaužili.

S. Craiga Zahlerja res da prej nisem poznal, vendar si ga bom zapomnil kot dobrega scenarista. Zasledil sem, da sicer pisatelj novel, kar me ni presenetilo. Dialogi so namreč odlično napisani in zelo dobro odigrani. Vsi liki v filmu so imeli globino in so delovali zelo resnični. Predvsem bi izpostavil šerifovega pomočnika Chicorija, igranega iz strani Richarda Jenkinsa, katerega pa priznam, da nisem prepoznal. Chicory je lik, katerega bi pripisal le scenaristom kot so Tarantino, brata Coen in podobni. Richard Jenkins je imel resda odlične citate, a tudi ostali niso bili nič manj opazni.

Richard Jenkins kot glavni pomočnik Chicory

Richard Jenkins kot glavni pomočnik Chicory

Zame je bilo tempiranje zgodbe ravno pravšnje za vestern, vendar bi razumel, če bi bilo nekomu malenkost prepočasno. Večino filma se samo potuje skozi puste puščave, kar se sprva ne sliši ravno fascinantno. Vendarle moram reči, da je to perfektni način za stopnjevanje emocij. V vsem tem času zelo dobro spoznamo like in si skoraj nehamo želeti videti cilja, saj lahko tam leži njihov konec. Celo liki sami so zelo pesimistični glede svoje usode. Kljub temu, da sem zelo užival v njihovem potovanju bi si mogoče želel malo več poguma s kamero. Slika filma zdaleč ni slaba, vendar postane malenkost monotona. Liki potujejo iz dneva v dan skozi fascinantne pokrajine, katere pa ne vidimo na široko. Pravzaprav sem imel občutek, da je bila kamera skoraj preveč fokusirana na like.

Druga zadeva, ki me je malo zmotila je bila poškodba, ki jo je moral prenašati Patrick Wilson. Zagotovo najbolj tragičen lik v zgodbi. Kanibali so mu ravnokar ugrabili ženo, žensko, ki mu največ pomeni v življenju. Njegov največji rival pa je poškodba na nogi, ki ga ovira pri vsakem koraku. Zares sem zelo sočustvoval z likom, vendar sem se na koncu vseeno počutil malo zavedenega, saj se je razpletlo čisto drugače kot se je nakazovalo skozi celi film.

Matthew Fox & Kurt Russell

Matthew Fox & Kurt Russell

Kljub temu, da ne bi filma kategoriziral kot zgolj grozljivko, ima vseeno nekaj scen, ki niso primerni za mladostnike in so zelo kruti. Vsak, ki ga je ali še bo videl, bo težko pozabil eno konkretno sceno, ki se zgodi znotraj kanibalskega plemena. Zares kruta scena se zgodi ravno v trenutku, ko smo gledalci na višku napetosti. In izvedena scena izgleda neverjetno realistično. Zahvala temu gre praktičnim efektom, ki so odlični in hkrati šokantni. Všečno mi je tudi dejstvo, da je akcija sama “the third act” in služi kot konec filma.

Film lahko toplo priporočam, če le imate dovolj močan želodec za kanibalske scene. Ne pričakujte grozljivke vendar vestern, ki ima enega ali dva grozljiva elementa. Če vam je všeč kar ste prebrali sem prepričan, da boste znali uživati. Mislim, da gre za skriti biser med neodvisnimi filmi, ki si ga je potrebno ogledati!

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x