Ogledano: Ben-Hur (2016)
Metacritic.com3.7
Imdb.com5.6
Rottentomates.com2.7
Filmstart.si4
Pozitivno
  • Jack Huston kot Ben-Hur
Negativno
  • karakterizacija Mesale
  • "pocukran" konec
  • režija
4Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
3.3

BEN-HUR
Naslov:
Ben-Hur   
Premiera:
25. 8. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 akcijska pustolovščina
Država:
ZDA
Igrajo:
Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Morgan Freeman, Nazanin Boniadi
Režija: 
Timur Bekmambetov


OPIS:

Juda Ben-Hur, judovski princ, je po izdaji svojega brata Mesale (Toby Kebbell) poslan v suženjstvo, medtem ko njegova mati in sestra postanete ujetnici Rima. Po treh letih suženjstva na galeji mu uspe pobegniti, pri tem pa naleti na trgovca Ilderima (Morgan Freeman), ki se med drugim ukvarja tudi z dirkami konjskih vpreg. Ravno slednje utegnejo biti Ben-Hurjeva največja priložnost za maščevanje Mesali.


FILMSTART. RECENZIJA:

Nov mesec, nov “remake” legendarnega filma v dvoranah svetovnih multipleksov. Izganjalci duhov so zelo hitro izginili, septembra nas čaka Sedem veličastnih, v avgustu pa ste si lahko že ogledali posodobljenega Ben-Hurja, novo reinkarnacijo zgodbe Lewa Wallaca, ki je v tretjem poskusu pobrala rekordnih 11 oskarjev. Leta 2015 je imel nekdo idejo, da bi se investicija 100 milijonov dolarjev prilegla novi verziji legendarnega bibličnega spektakla. Ne glede na to, da sta še dokaj sveža Noe in Eksodus: Bogovi in kralji na kino blagajnah onkraj luže padla, rešilo pa ju je občinstvo ostalega sveta. Če seštejemo vse te dejavnike, se rezultat novega Ben-Hurja sploh ne zdi presenetljiv, toda celoten projekt bi lahko postal šolski primer slabe poslovne odločitve.

Ker velja filme najprej pohvaliti, se bomo tako dotaknili igralcev, ki so povsem solidno opravili svoje delo. Jack Huston, čeprav malce premlad, je bil v vlogi glavnega junaka prepričljiv in se je odrezal zadovoljivo. Tudi Toby Kebbell mu je na nasprotni strani dobro pariral, toda obenem znova dokazal, da se, veliko bolje kot klasični igralec (Fantastični štirje), znajde zamaskiran za kopico vizualnih učinkov (Zora planeta opic, Warcraft: Začetek). Vendar, ker lepe stvari ne trajajo dolgo, je tu še Morgan Freeman, ki je celoten čas na avtopilotu in razmišlja, kako bo unovčil ravnokar prislužen ček. Seveda je bila njegova prisotnost izkoriščena do potankosti, saj igralcu pripadata še uvodni in zaključni nagovor občinstva, kar je že samo po sebi pravcati kliše. Tu je še latino Jezus (žal ne Quintana), ki na vsake toliko pove kako znano biblijsko frazo, a se še zdaleč ne približa učinku slavnejšega predhodnika.

BEN-HUR

Različica iz leta 1959 je dolga skoraj štiri ure, medtem ko je njen mlajši sorodnik malce manj kot polovico krajši. To je vidno iz letala, saj je bilo izpuščenih mnogo prizorov, likov in grajenja razmerij med njimi. Tako je vse precej pohitreno, a se po drugi strani film ne zdi prav grozno krajši od predhodnika. Najbolj pri vsem trpi lik Mesale, ki je bil v filmu Charltona Hestona lep prikaz, kako lahko nekoga politika in ambicije moralno pokopljejo, medtem ko se v novi različici ustvarjalci kar ne morejo odločiti, kaj bi pravzaprav storili z njim, kar je še posebej vidno ob absurdno pocukranem koncu.

Kazahstanski režiser Timur Bekmambetov je onkraj luže posnel akcijski film Abraham Lincoln: Lovec na vampirje, kar je že samo po sebi dovolj zgovoren podatek. Stomilijonski proračun je bil vložen v dve sekvenci polni računalniške grafike, medtem ko so ostali prizori sestavljeni iz tresoče kamere, hitrih rezov in ogabnih približkov. Ob tem se gledalec zelo težko prostorsko orientira, kje naj bi se mnogi prizori sploh dogajali, in vse skupaj izpade kot poceni televizijska serija. Ko pomislimo na Ben-Hurja, se nam v misli prikrade odlična sekvenca dirke konjskih vpreg, kjer so sodelovali tudi slovenski lipicanci, in najverjetneje je bil to, kar se tiče kreativnih aspektov, edini razlog za “remake”. Tudi tokrat je ta sekvenca najboljši del filma, toda niti približno ne doseže tiste iz leta 1959, poleg tega pa se na trenutke nagne k zakonom fizike Hitrih in drznih.

null

Kakorkoli že, Ben-Hur je vse kar lahko pričakujemo od “remaka” nekega slavnega filma. Vsebina se je izgubila, slog je zamudil na snemanje, pri vsem skupaj pa je nastala finančna luknja. Film je povsem gledljiv in zagotovo ni najhujša stvar na svetu, toda obenem ne deluje ne kot “remake”, ne kot zgodovinski film. Manj poznani igralci opravijo svoje delo solidno, to pa je tudi vse, kar res pozitivno izstopa.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me