Ogledano: Batman: Ubijalska šala (2016)
Imdb.com6.7
Rottentomatoes.com4.8
Filmstart.si3
Pozitivno
  • vizualna podoba
  • Batman
Negativno
  • vsiljena predzgodba in tempiranje scen
  • slabo narisan zaključek
  • Batgirl in mizogonija
4.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
7.5

batman-the-killing-joke-2016-movie-poster
Naslov:
Batman: Ubijalska šala (Batman: The Killing Joke)
Premiera: 25. 7. 2016 (ZDA)
Žanr: triler, risanka, strip
Država: ZDA
Igrajo: Kevin Conroy, Tara Strong, Mark Hamill
Režija: Sam Liu


OPIS:

Priredba kultnega grafičnega romana v animirani različici. Batman se bori proti Jokerju, ki gre tokrat preko vseh meja, da bi dokazal svoj prav: vsak je le en slab dan stran od norosti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Napoved priredbe slavnega romana izpod peres Alana Moora in Briana Bollanda je povzročil precej mešane reakcije med oboževalci Batmana. Pozitivni odzivi so vključevali navdušenje nad vrnitvijo Marka Hamilla kot Jokerja in upanje, da se bo risanka po kakovosti izvedbe približala stripu. Negativne kritike – in teh ni bilo malo – pa so letele predvsem na mizigonijo v zgodbi, ki jo je obžaloval tudi njen avtor Alan Moore (povezava do članka). No, avtorja animirane različice, scenarist Brian Azarello in režiser Sam Liu, sta nemudoma začela zagotavljati, da ne bosta le naredila verne priredbe, ki si jo prelomni strip zasluži, temveč tudi odpravila očitane težave, saj bosta dodala več zgodbe Barbare Gordon oz. Batgirl.

Pozor: V naslednjih dveh odstavkih bom analiziral ključne elemente zgodbe stripa in filma. Če si ne želite pokvariti ogleda oziroma branja, preskočite na zadnje odstavke, po oznaki za konec kvarnikov.

V stripu se Joker pojavi na vratih komisarja Gordona in ustreli Barbaro, ki jih odpre. Nato njegovi pomočniki ugrabijo Gordona, Joker pa sleče Barbaro in jo fotografira. Čeprav ni izrecno prikazano ali povedano, je v stripu očitno namignjeno, da jo tudi posili. V eni najbolj bizarnih in morečih scen v zgodovini Batmanovih stripov Joker nato zajetega Gordona muči v prirejenem zabaviščnem parku, tako da ga oblečenega v S&M opremo pošlje na vožnjo skozi hišo groze, kjer mu prikazuje te fotografije. Upravičen argument kritikov ni letel na Jokerjeva grozodejstva kot taka, temveč na to, da je napad na Barbaro uporabljen za razvoj zgodbe treh moških, medtem ko je njen lik post festum omejen na le peščico sličic v katerih se izkaže, da je zaradi strela ohromela, a da ni obupala. To je morda res pozitivno sporočilo, a lik, ki pride do takega rezultata brez prikazanega procesa, je zelo stranske narave in nič kaj prepričljiv. Povsem nasproten in bistveno boljši primer je Marvelova in Netflixova serija Jessica Jones, kjer je prav tak proces fokus celotne (in odlične) prve sezone.

008

In kakšno rešitev so ponudili avtorji filma? Pred zgodbo Ubijalske šale so dodali povsem nepovezano zgodbo o tem, kako se Batman in Batgirl borita proti mafijcem, ob tem pa se še romantično zapleteta. Pri čemer ta »romanca« temelji na samih klišejih in ne vpliva na odnose med liki v osrednjem delu zgodbe. V bistvu slabo izpeljana večja Barbarina zgodba celo uniči konec. Grafičen roman The Killing Joke je odličen tudi zaradi natančne strukture in potenciranega odnosa med Batmanom in Jokerjem, ki privede do zelo temačnega zaključka. Batman ujame Jokerja in mu dokaže, da njegova teorija ne drži, da spodobnih ljudi ni mogoče zlomiti. Vendar pa morda Batman ne sodi v to kategorijo. V zadnjih sličicah Joker pove neumno šalo in tudi Batman se ji začne smejati, vse bolj in bolj nekontrolirano, nato pa pristopi k Jokerju in …

killingjoke-11

V filmski različici tej sceni, ki je manj učinkovita že samo zaradi animacije (več spodaj), sledi še scena z Barbaro, ki obvladuje življenje na invalidskem vozičku in si je v stanovanju že vzpostavila skrivno sobo od koder bo delovala kot Batmanova pomočnica Oracle. To je tudi nadaljevanje njene zgodbe v stripih, a se to še ne razkrije v romanu The Killing Joke.

Konec kvarilnikov.

Poleg razvlečene zgodbe je glavni problem priredbe prenos iz slik v gibljive slike. V stripih so prostori med sličicami polni zgodbe, ki jo doda bralec in The Killing Joke sodi med dela, ki to najbolje izkoristijo. Veliko pove že sama struktura strani, ki se začne s pedantnimi 3 x 3 sličicami, ki simbolizirajo red kot ga je vzpostavil Batman, nato pa ga razbija Jokerjeva pojava, ko vnaša kaos. Tega ni mogoče prenesti na film in avtorja bi morala iskati drugačne načine preslikave. Očitno sta bila mnenja, da to lahko dosežeta s predzgodbo, pa čeprav sta zanjo žrtvovala čudovito temačen in dvoumen uvod, ki vzpostavi ton zgodbe in fenomenalno zadnjo sceno, ki ostane z bralcem. Že samo zaradi pozicioniranja teh dveh scen je film precej izgubil glede na strip, s samim načinom animacije pa še več. Bollandove ilustracije so večino stripa na meji grotesknega in jo pogosto prestopijo, medtem ko animacija sicer uporabi njegove osnovne motive, a jih nekoliko priredi, da so bolj podobni klasičnim Batmanovim televizijskim serijam. Tako Ubijalska šala niti ni videti kot film, temveč je bližje trem epizodam serije, ki izstopajo samo zaradi pretiranega nasilja in S&M elementov.

011

2016 je očitno Batmanovo leto, saj se pojavi v dveh filmih, Batman proti Supermanu: Zora pravice in Odredu odpisanih in še tej celovečerni risanki, a tudi najbolj goreči oboževalci Viteza teme moramo priznati, da je nekoliko razočaral. Nekaj upov lahko še polagamo The Return of the Caped Crusaders, risanko v kateri bodo glasove posodili Adam West, Burt Ward in Julie Newmar, Batman, Robin in Catwoman iz kultne televizijske serije. Vsekakor pa smo lahko prepričani, da bo prihodnje leto boljše; ne le, da je po prvih napovednikih Liga pravice videti odlično, vrača se tudi Lego Batman, najbrž najboljši Batman vseh časov.

Batman: Ubijalska šala je na voljo na DVD/blu-ray in v nekaterih spletnih videotekah.

002

O avtorju

Filmski kritik Vikenda, priloge Dela in Slovenskih novic, in soavtor YouTube kanala harb2harb in spletne strani harb.si.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x