Ogledano: The Bad Batch (2016)
Metacritic.com6.1
Imdb.com5.6
Rottentomatoes.com4.4
Filmstart.si6
Pozitivno
  • zanimive vloge glavnih igralcev
  • fotografija, glasba
Negativno
  • razvlečeno dogajanje
  • nima pravega bistva
5.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: The Bad Batch
Premiera: 23. 6. 2017
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Suki Waterhouse, Jason Momoa, Keanu Reeves, Giovani Ribisi
Režija: Ana Lily Amirpour


OPIS:

V bližnji prihodnosti so določeni državljani Združenih držav Amerike označeni kot »Bad Batch« in so posledično deportirani iz države. Pošljejo jih v puščave Texasa, kjer vlada svet brez pravil. Arlen (Suki Waterhouse) je ena izmed oseb, ki ji izobčijo in tako se mora spopasti s preživetjem v deželi kanibalizma in anarhije.


FILMSTART. RECENZIJA:

Bilo je nekoč v Ameriki

The Bad Batch, drugi celovečerec nadarjene režiserke in scenaristke Ane Lily Amirpour, ki je mnoge navdušila s svojim debijem A Girl Walks Home Alone at Night (2014), se tokrat podaja v puščavo postapokaliptičnega sveta. Na hitro bi lahko rekli, da je njen film mešanica med Pobesnelim Maxom (Mad Max: Fury Road, 2015), Spomladanskimi žurerkami (Spring Breakers, 2012) in filmi Nicolasa Windinga Refna. Glede na to, da protagonistka kaj hitro ostane brez svoje roke (in noge), bi lahko rekli, da gre za neuradno izvorno zgodbo o Furiousi, toda pozabimo raje na razne filmske svetove, nadaljevanja ipd., saj je pred nami povsem izvirna stvaritev mlade režiserke.

Film, ki je bil prvič prikazan na lanskem beneškem filmskem festivalu, toda je nato kar malce poniknil, ni na prvo žogo in je precej nekonvencionalen. Kdor pričakuje kakšne akcijske prizore ali kaj podobnega, bo hitro razočaran, saj je novi film Amirpourove počasne in posebne sorte. Režiserka je ustvarila zanimiv svet, ki je podprt z dobro fotografijo in scenografijo, obenem pa se vztrajno izmika ekspoziciji. Gledalcu pusti, da sam razvozla kakšna je pravzaprav mitologija filma in v tem pogledu spominja na prej omenjenega Refna, saj prednost daje vizualni plati filma kot pa dialogom.

Še najbolj zanimiv del filma je pestra igralska zasedba, ki jo sestavljajo manj znana Suki Waterhouse in prekaljeni mački Jason Momoa (Khal Drogo iz Igre prestolov), Giovanni Ribisi (Avatar), Diego Luna (Rogue One: Zgodba Vojne zvezd) in Keanu Reeves (John Wick 2). V njej je sicer mogoče najti še enega nekdanjega superzvezdnika, toda njegovo prisotnost bomo raje zakrili, saj je popolnoma neprepoznaven. Ravno on in večno leseni Keanu sta najbolj zanimiva lika in privabita tudi najboljše prizore. Reeves namreč igra pomembno figuri, ki sliši na ime The Dream in njegova oprava je zagotovo za v anale in lepa popestritev za vse dolgoletne oboževalce igralca.

Žal pa je The Bad Batch tudi neverjetno razvlečen film, ki mu tudi manjka fokusa. Amirpourova se loti veliko tem, toda zdi se kot da so vse razdelane le polovično. Usluge ji ne dela tudi minutaža filma, ki bi lahko bila kake dvajset minut krajša. Režiserkin drugi film ima težavo, da ni ne tič ne miš, saj je premalo konvencionalen, toda po drugi strani vse premalo drzen, da bi lahko bil kaj več. Resda zanimiva premisa in nasilje lahko popestrijo zadevo, toda predvsem slednje se mnogokrat zdi nepotrebno oz. brez kake globine. Kljub temu, da ga mnogokrat spremlja dobra glasba.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

Komentirajte in ocenite novico!

avatar
  Subscribe  
Obvesti me