Ogledano: Babadook (2014)
Metacritic.com8.7
IMDB.com6.9
Rottentomatoes.com9.7
Filmstart.si9.5
Pozitivno
  • Mojstrovinska režija, brez klišejskih orodij
  • Odlično igranje glavnih vlog
  • Strah, ki ga vsi poznamo
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
6.5

the-babadook-festival-posterNaslov: Babadook (The Babadook)
Premiera: 22.05.2014 (Avstralija)
Žanr: Grozljivka, triler
Država: Avstralija
Igrajo: Essie Davis, Noah Wiseman
Režija: Jennifer Kent


OPIS:

Šest let po smrti moža se Amelia bori z vzgojo svojega šestletnega sina Samuela, ki odrašča brez očeta. Samuel je problematičen otrok, ki povzroča težave v šoli, nima nobenih prijateljev, pove vedno nepremišljene stvari in je mnogokrat zelo trmast. Največja težava pa so noči, saj je Samuel prepričan, da živijo pošasti v njegovi sobi in ne more zaspati brez pravljic za lahko noč. Nekega dne Samuel v svoji sobi najde knjigo, za katero še ni slišal. Imenuje se The Babadook. Tisto noč želi pred spanjem slišati zgodbo Babadooka. Ko pa Amelia začne brati zgodbo ugotovita, da knjiga govori o grozljivem stvoru, ki se pojavi ponoči in straši. Samuela to še dodatno pretrese in življenje se obema spremeni. Samuel vse dneve govori samo še o Babadooku, noči pa preživi v postelji svoje matere. Poleg tega pa začne v hiši še strašiti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Tokrat smo si ogledali film Babadook, avstralsko grozljivko, ki je tudi prvenec režiserke Jennifer Kent. Kent smo do sedaj poznali samo kot igralko iz številnih serij in filma Babe: Pujsek v mestu. Kljub temu pa sem navdušen nad režijo tega filma. Babadook je mojstrovinsko režiran film, kar v grozljivkah ne vidimo tako pogosto. Žal so režiserji dandanes postali razvajeni z enostavnimi metodami ustraševanja gledalcev. Postavitve kamer, ki dajo gledalcu zelo omejen in približan pogled, tresenje kamere (shakycam), ki dajo gledalcu ponovno omejen pogled in občutek panike, ter zvočni udarci v tihem trenutku (jumpscare). Orodje “jumpscare” vidimo skoraj v vsaki moderni grozljivki, saj je najenostavnejši in najlažji način, kako ustrašiti gledalca. Sedaj pa se vrnimo k filmu, ki se ne zanaša na takšna orodja in se potrudi ustvariti vzdušje in napetost po samem scenariju in režiji. Pri jumpscarih gledalca ni strah, ampak ga samo ustraši, ko to najmanj pričakuje (primer: nekdo za vami se zadere “BUUU”). Film Babadook pa ustvari atmosfero, kjer se gledalec ne ustraši, temveč ga je strah tako, kot je strah like v zgodbi. Napetost se v pravih trenutkih pravilno stopnjuje in tudi, ko bi režiserka lahko uporabila jumpscare, raje uporabi stare metode grozljivk, ki so naredile še tako dobre klasike kot so Eksorcist. S tem nas nikoli ne ustraši, ampak samo poveča grozo v nas. Poleg dobre atmosfere pa naredi Kentova tudi vizualno dovršen film. Videz spominja na prve filme M. Night Shyamalana, knjiga o Babadooku ima podobni stil kot Tim Burton, vizualno odlične so pa tudi scene v spanju in prebujanju.

Pojdimo iz režije na scenarij, ki je prav tako odličen. Zgodba je zelo zanimiva, v primerih tudi metaforična za resnične in vsakodnevne probleme. Z zgodbo se lahko identificiramo vsi, saj smo jo vsi občutili v otroštvu, ko nas je bilo strah teme, nekatere še danes. Dobro sta napisana tudi glavna lika, mati in sin, ki sta oba zapletena in zanimiva. Amelio igra Essie Davis, ki se je odlično znašla v tej vlogi in je imela zelo težke in močne scene v filmu. Vendar ne samo Essie Davis, tudi mladi Noah Wiseman in vsi drugi so opravili odlično delo v tej grozljivki.

Babadook je zagotovo najboljša grozljivka v tem letu, ki dokaže, da še ni izgubljeno upanje za originalne, kreativne in pametno dodelane grozljivke. Brez klišejskih orodij, kot so jumpscare, se film zanaša na staro šolo in hkrati nove metode. Odlična predstava vseh igralcev, še posebej igralke Essie Davis ter globoko zgodbo, s katero se lahko vsi identificiramo in zbudi strah, ki ga vsi nosimo v sebi. Pri Babadooku ni nobene zadeve tako slabe, da bi jo morali omeniti. Vsekakor nujen ogled za vse, ki imate radi grozljivke ali pa tiste, ki samo občasno kakšno pogledate.

the-babadook

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
4 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ogledano: Babadook (2014) […]

trackback

[…] skozi cel film in takoj sem opazil, da to ne bo navadna klišejska grozljivka. Že pri filmu Babadook sem hvalil kako film ignorira moderna pravila in opravi vse skupaj precej bolj po stari šoli. […]

trackback

[…] Če se osredotočimo na grozljivi del, ta ne funkcionira tako dobro kot komični vložki in sproščena naracija, vendar vseeno postreže z nekaj dovolj dobrimi kadri. Predvsem babica tu igra ključno vlogo, zanimiva je še evolucija obnašanja starih staršev in njunega odnosa z vnukoma. Kljub vsemu Obisk ni ravno film, po katerem bi bilo težko zaspati in ki bi gledalca preganjal še dolgo po ogledu, pa čeprav je kinodvorano zapustil po pol deseti uri zvečer… Morebitna grozljiva izkušnja bo kmalu zbledela in množice z adrenalinom prepojenih najstnikov verjetno ne bodo drle v kinodvorane. Kar se grozljivk tiče, bo verjetno ostal nekje med nizkoproračunskimi tipa The Blair Witch Project in Paranormal Activity ter bolj premišljenimi projekti, kot sta The Ring in The Conjuring. Če si torej želite ogledati grozljivko, vam veliko bolj priporočam po budžetu primerljiv The Babadook. […]

trackback

[…] & Sarah, Dom Hemingway). Kot člana omenjenega teatra bomo videli še Avstralko Essie Davis (The Babadook) in Kevina Eldona, ki smo ju na slikah iz prizorišča snemanja imeli priložnost opaziti […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x