Ogledano: Avtomobili 3 (2017)
metacritic.com5.9
imdb.com7.2
rottentomatoes.com6.7
filmstart.si6.4
Pozitivno
  • slovenska sinhronizacija Dojca
  • vizualni učinki pokrajne
Negativno
  • v ničemer posebej ne izstopa
6.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
9.0

Avtomobili 3 Cars 3 Strela McQueen Naslov: Avtomobili 3 (Cars 3)
Premiera: 15. 6. 2017
Žanr: animirana družinska pustlovščina
Država: ZDA
Igrajo: Armie Hammer, Owen Wilson, Bonnie Hunt, Tony Shalhoub, Cristela Alonzo, Larry the Cable Guy
Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Primož Forte, Saša Pavlin Stošić, Domen Valič
Režija: Ron Clements, John Musker


OPIS:

Mija (Ahn Seo-Hyun) je mlado korejsko dekle, ki na dedkovi kmetiji skrbi za ogromnega prašiča Okjo. Med njima je stkana tesna povezava, ki pa postane kaj hitro ogrožena, saj nekega dne prispejo predstavniki podjetja Mirando, pravega lastnika živali.


FILMSTART. RECENZIJA:

Pixarjeva ožemalnica

Disneyeva zapuščina ustvarjanja nadaljevanj seže že precej daleč. Prvo animirano nadaljevanje, ki so ga izdali pri velikem studiu, je izšlo že leta 1944, ko je na svet pokukal Saludad Amigos (špansko za Pozdravljeni, prijatelji), ki je predstavljal nadaljevanje leta 1942 predstavljenih The Three Caballeros. Prvo nadaljevanje, ki si je v naslov dodalo številko, je prišlo precej pozneje in sicer v letu 1999, ko je Svet igrač splovil na velika platna svoj drugi del. To je tudi prva Disneyjeva franšiza, ki je prišla do svojega tretjega nadaljevanja in Avtomobili 3, o katerih bo tukaj govora so prav tako na tej stopnji.

Tokrat na začetku zgodbe srečamo nadvse uspešnega Strelo McQueena, ki ležerno preživlja svoje dni in si s svojimi najboljšimi kolegi izmenjuje zmagovalne stopničke na vseh tekmah prvenstva. Pri tem se neprestano zafrkavajo in si ob vsaki možni priložnosti ponagajajo. Vse pa se konča, ko mednje kar naenkrat, kot komar sredi aprila, ko ga še nihče ne pričakuje, vstopi novinec. S svojo napredno tehnologijo in materiali ter novimi metodami treninga uspe v enem zamahu pomesti s celotno konkurenco. To omogoči novemu valu sodobnih tekmovalcev, da kot za šalo izrivajo vse starejše dirkače. Ko na koncu sezone ostane le še McQueen, ki si je ravno na zadnji tekmi uspel zaradi pretiravanja povzročiti precej hudo nesrečo, je pred njim zelo pomembna odločitev. Po eni strani se spominja nasvetov svojega trenerja in starih sotekmovalcev, ki so mu pravili, da ti mladi povejo kdaj si za med staro šaro, po drugi pa si še vedno iz srca želi dirkanja. Na srečo zanj njegova slava poskrbi, da pred novo sezono spozna prave nove ljudi, ki poskrbijo, da se lahko do začetka jeseni ponovno vrne na stezo pripravljen, kot še nikoli.

Avtomobili 3 Strela McQueen in njegova oboževalka

Zgodba je tako zastavljena zelo klasično in ne uvede nobenih preveč pretresljivih novitet. Osrednjemu delu filma tempo, navkljub številnih napetim hitrostnim kadrom, malce upade in misli gledalcev raje kot o idejah filma začnejo premlevati kaj drugega. Na koncu se zadeva sicer povrne v začeten tempo in se tudi povsem zgledno zaključi. Čeprav se bo ženski del občinstva znal krepko pritoževati preko poskusa uvedbe enakopravnega ženskega lika, za katerega se po krajšem premisleku hitro izkaže, da to v resnici ni.

Precej klasičen dodatek k zgodbi, ko se protagonist znajde soočen s kopico novejših iznajdb in sodobnejših preprek, je vrnitev h koreninam, ki jo izkoristi tudi naš Strela McQueen. Tu zadeva izpade povsem spodobno in ne preveč klišejsko, saj z razkritjem življenj velikanov izvemo kar nekaj zanimivih podrobnosti o dirkalnem svetu. V teh trenutkih gre pohvaliti še mini referenco, ki bi jo na franšizo Vojna zvezd lahko nakazoval band mini viličarjev, ki v zabačeni vasici, koder se skrivajo starešine dirkalnega športa, v gostilni poskrbi za ustrezno vzdušje. Podobno prizoru v kantini, kjer prvič spoznamo Hana Sola in smo že priča njegovemu strelskemu obračunu.

Avtomobili 3 Strela in starešine velikani dirkanja

Posebej gre v filmu pohvaliti grafično oblikovanje, ki v nekaterih scenah izgleda tako realistično, da dokler se v kadru ne pojavijo liki, ki so malce bolj očitno risani, vse skupaj izgleda že kot film. Kam se bodo ob napredku tehnologije še naprej razvijale animatorske sposobnosti, bomo zagotovo željno spremljali v prihajajočih letih, vendar so na drugi strani po svoje posebej zanimivi tudi povsem drugačni izdelki. Tisti, ki si ne belijo glave z naprednimi tehnologijami animacije temveč na prvi pogled izgledajo kot da so stare že vsaj 30 let, vendar ravno izbira določenega izgleda k celotnem vtisu končnega izdelka doprinese pomembno razsežnost. Lep primer je na primer Pesem morja.

Celokupno so Avtomobili 3 povsem spodoben risani film, vendar se zares držijo preverjenih formul in ne postrežejo z nikakršnimi presežki, zato bo imela zadeva najbrž precej kratek retencijski čas na valovih možganske skorje. Nas pa bo nanjo zagotovo spominjala kopica promocijskih izdelkov z motivi vseh starih in novih likov (v filmu se jih pojavi kar precejšna bera), ki bodo poleg zaslužka od prodaje kart za film v Disneyjevo blagajno natresli še obilico dodatnih cekinov.

Avtomobili 3 Strela McQueen in trenerka

Omeniti velja še zanimivo potezo, ki se je poslužujejo številni visokoproračunski izdelki v zadnjem času (Iskanje pozabljive Dory, Vaiana…) , vključitev kratkega izdelka pred začetkom prave zadeve. Tudi v Avtomobilih 3 smo deležni enakega prijema in sicer za predjed dobimo nekaj minutni obrok, ki se skriva za imenom Lou. V njem spremljamo šolsko dvorišče in na njem prigode malega nasilneža, ki ga izgubljene in pozabljene stvari naučijo, kako je treba v življenju ravnati s svojimi vrstniki. Zanimivo bi bilo izvedeti po kakšnem ključu in s kakšnim namenom studii izbirajo te predzgodbe, ki včasih nimajo ravno najbolj jasne povezave s kasneje prikazanim izdelkom. Kljub temu prikazanih zgodb ne gre karati, saj ob lepi grafični podobi in, do sedaj prav vedno, poučnim sporočilom, zagotovo s svojim pojavljanjem prinesejo več dobrega kot slabega.

 

 

 

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me