Ogledano: Ave, Cezar! (2016)
Metacritic.com7.2
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com8.3
Filmstart.si4.6
Pozitivno
  • Josh Brolin in Alden Ehrenreich
  • Nekaj odličnih prizorov
Negativno
  • Prevelika igralska zasedba
  • Nekoherenten film
  • Zgodba razočara
6.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
6.5

AVE, CEZAR (Hail, Caesar)Naslov: Ave, Cezar! (Hail, Caesar!)
Premiera: 25. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: Združeno kraljestvo, ZDA
Igrajo: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Channing Tatum
Režija: Ethan Coen, Joel Coen


OPIS:

Zgodba spremlja Eddieja Mannixa (Josh Brolin), ki kot uslužbenec studia v Hollywoodu skrbi za urejanje problemov velikih imen industrije. Tokrat s snemanja izgine ena največjih zvezd tistega časa, Baird Whitlock (George Clooney), ki postane žrtev ugrabitve skrivnostnega klana. Poleg tega se mora Mannix otepati nadležnih novinarjev, skrbeti za poklicno in zasebno življenje ostalih zvezdnikov ter obenem rešiti še svoje družinske probleme.


FILMSTART. RECENZIJA:

Brata Coen sta morda, poleg Quentina Tarantina, edina ustvarjalca v Hollywoodu, ki imata pri svojih projektih popolno umetniško svobodo. Podobno kot že prej omenjeni režiser Šunda imata tudi onadva izjemno prepoznaven slog, ki temelji predvsem na unikatnih dialogih in sploh ni potrebno brati uvodne špice, da bi vedeli, kdo je ustvaril katerega izmed njunih filmov. Kot vedno, je bil tudi tokrat njun naslednji projekt pri mnogih ljubiteljih filmov zapisan prav na posebnem mestu, ki označuje potencialne vrhunce leta.

Toda, ko bi le bilo tako preprosto. Žal je novi film oskarjevcev iz leta 2008 veliko razočaranje in spada v šibkejši del njune filmografije. Ne gre mu očitati slabe kakovosti izdelave, saj gre še vedno za čudovito posnet film (v tem elementu zopet navduši direktor fotografije Roger Deakins (Sicario)), ki bi bil potencialno lahko zopet nominiran za oskarja. Ave, Cezar! je v prvi vrsti poklon staremu Hollywoodu iz petdesetih let prejšnjega stoletja in ustvarjalca sta se izredno potrudila pri poklonih žanrom tistega časa. Tako smo lahko priča čudovito posnetim vesternom, biblijskim filmom, muzikalom itd. V filmografiji bratov Coen lahko najdemo nekaj legendarnih prizorov – tu prednjači predvsem Veliki Lebowski – in tudi Ave, Cezar! ponudi nekaj takega materiala. Vrhunec je zagotovo komični prizor iz zakulisja snemanja drame, ki smo ga lahko videli že v enem izmed napovednikov, medtem ko tudi sestanek z vrhovnimi poglavarji cerkev ne zaostaja prav veliko.

ALDEN EHRENREICH in RALPH FIENNES

Coena sta skupaj zbrala tudi zavidanja vredno igralsko zasedbo, ki je polna tako njunih pogostih sodelavcev, kot tudi, kar se tiče njunih filmov, nekaj mladih nadebudnih novincev. Izstopa zagotovo Josh Brolin, ki je osrednja figura celotnega filma, medtem ko zvezdniki, kot so George Clooney, Tilda Swinton, Ralph Fiennes in drugi, opravijo delo v skladu s svojim slovesom. Navduši zagotovo mladi in dokaj neznani Alden Ehrenreich, ki je pravcato odkritje filma in ga ob podobnem nadaljevanju čaka lepa kariera. Ni ga prizora, ki ga ne bi ukradel s svojo prisotnostjo, kar je ob vseh slavnejših imenih, ob katerih se pojavi, več kot impresivno.

Toda, kot je pogosto v podobnih primerih, je bila tudi tokrat ogromna igralska zasedba večji minus kot plus. Zdi se, kot da sta se Coena želela malce pohvaliti, koga vse lahko dobita za svoj film, in tako so igralci, kot recimo Scarlett Johansson, Jonah Hill in Channing Tatum, povsem odveč. Predvsem lik slednjega, kljub impresivnim plesnim potezam, kaj dosti k zgodbi ne prispeva. Odlična koreografija, režija ipd. se ne povežejo v smiselno celoto in na trenutke se zdi, kot da je tale film bolj izgovor za dajanje poklonov, kot kaj drugega. Ogromno prizorov izpade kot interna šala ustvarjalcev in le redki gledalci bodo to sprejeli.

Hail, Caesar!

Največje razočaranje je sama zgodba oz. pomanjkanje le-te. Kot prvo, zgodba ni nujno potrebna, da film dobro funkcionira. Lep primer je Tarantinov Šund. Toda pri Ave, Cezar! se vsaka minuta zdi manj smiselna in še v trenutku, ko se končno začne razpletati, je prisoten občutek razočaranja. Resnici na ljubo bi scenarij potreboval zmanjšanje števila likov in osredotočenje na tiste glavne. Tako pa film izpade precej razvlečen in kar malce prazen. Ob nekaterih prizorih se pojavi vprašanje, če sta ga Coena morda posnela zato, da vidita, kako daleč lahko gresta, pa bodo kritiki še vedno pohvalili film kot posledico njunega repertoarja. K temu lahko dodamo še mimobežno ukvarjanje s tematiko vere in političnih prepričanj, kar izpade malce nerodno.

Ave, Cezar! je imel torej tako v teoriji, kot v praksi prave elemente za odličen film, toda le-ti se niso povezali v celoto. Podobno kot iz piva, čokolade, mesa in čilija ne moremo narediti potice, tako se tudi najnovejši Coenov film ne “speče” najbolje. Celoten izdelek izpade kot skupek izredno dobro posnetih prizorov, ki skupaj ne tvorijo zadovoljive celote. Marsikateri veliki oboževalec režiserjev utegne v filmu uživati, medtem ko je za večino gledalcev le-ta neka čudna interna šala ustvarjalcev. Več sreče prihodnjič!

SCARLETT JOHANSSON kot DeeAnna Moran

*Foto: Karantanija Cinemas

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x