Ogledano: Ant-Man (2015)
Metacritic.com6.4
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com8
Filmstart.si8.3
Pozitivno
  • Paul Rudd je odličen kot Scott Lang/Ant-Man
  • odlična zasedba
  • odlična kombinacija dobre akcije in humorja
Negativno
  • ponovno slab antagonist
  • Marvel ne tvega dovolj s svojo "formulo"
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.8

Ant-Man je letošnji drugi Marvelov film in predstavlja zaključek druge faze Marvelovega filmskega sveta (v sklopu MCU). Ant-Man je za razliko od megauspešnih Maščevalcev tudi manjši film, ki ne sledi formuli tipičnih superherojskih filmov (vsaj ne v tako veliki meri).

Če ste sledili filmskim novicam, kar se tiče Ant-Mana, ste morda opazili da je šel scenarij skozi mnoge roke in režiserski stolček naj bi na začetku pripadal Edgarju Wrightu, ki je ustvaril odlične filme kot so Vroča kifeljca, Noč neumnih mrtvecev, Na koncu sveta ter zelo podcenjeni Scott Pilgrim proti svetu (Scott Pilgrim vs the World). Tako stripovski ljubitelji kot tudi navadni filmski ljubitelji so bili navdušeni nad idejo, da bi Wright režiral in spisal scenarij za superherojski film. Vendar v fazi nastajanja scenarija MCU še ni obstajal in prvi Iron Man film je spremenil vse. Tako so se vodje v Marvelu zaradi neskladnje Wrightovega scenarija z MCU odločili poiskati nekoga drugega. Naposled so scenarij dodelali še Joe Cornish, Adam McKay (Anchorman) ter tudi Paul Rudd. Novi režiser je pa postal Peyton Reed, ki je pred tem delal na romantičnih komedijah kot sta Yes man ter The Break Up.

screen-shot-2015-04-13-at-9-40-28-am

Ant-Man postavlja svojo opravo in ime na preizkušnjo.

Kljub tej krizi, je Marvelu uspelo narediti še eno uspešnico. Tokrat spremljamo tata Scotta Langa, ki uporablja opravo, ki mu omogoča da se zmanjša do velikosti mravlje. Pomanjšana velikost mu pa tudi izboljša fizično moč in je tako tudi fizično močnejši kot navaden smrtnik. Znanstvenik Hank Pym mu poleg oprave priskrbi tudi tehnologijo s katero lahko komunicira z mravljami. Če se vam po tem opisu zgodba zdi malo absurdna vam nihče ne more zameriti, ker tudi je. Vendar Scott je eden izmed najbolj realističnih (za Marvel kriterije seveda) stripovskih junakov do zdaj in uspe mu prodati to absurdno zgodbo in Ant-Manove moči, ker se tudi njemu zdi vse absurdno.

Varuhi Galaksije je bilo za Marvel veliko tveganje, saj so tudi stripi bili relativno neznani. Sicer je Ant-Man malo bolj znan kot Varuhi, saj je v stripih Hank Pym bil eden izmed ustanovnih članov Maščevalcev, ampak je širši javnosti zelo neznan lik. Edgar Wright je že od začetka načrtoval film, kot film o veliki tatvini v stilu Oceanovih 11 ali Italijanska misija in na srečo je tako strukturo film tudi do danes obdržal. Marvel “formula” je še zmeraj prisotna v filmu, ampak sem vesel, da so se za ta film vsaj malo potrudili da jo osvežijo. Vsi elementi tatvinskih filmov so tu prisotni od priprave do izpeljave načrta in tudi posledičnega propada prvotnega načrta. Edgarjev Wrightov vpliv se čuti v filmu, vendar tudi ostali scenaristi so pustili svoj vtis. Film se tudi lepo navezuje na ostale Marvel filme s kakšnimi manj opaznimi referencami ter nekaterimi bolj očitnimi. Prvič so pa tudi razložili, zakaj ne morejo poklicati Maščevalce na pomoč za vsako situacijo. Kljub temu, pa bi si želel da bi v filmu malo bolj tvegali z zgodbo, saj so imeli priložnost da gredo en korak dlje v filmu ampak so se ustrašili. Glede na to, da je film bolj kot ne akcijska komedija (že imena ki so sodelovali pri ustvarjanjau to nakazujejo) je filmu deloma za oprostiti, vendar formulo bi moral Marvel počasi zamenjati oziroma bolj tvegati z njo.

Paul Rudd kot Ant-Man/Scott Lang.

Marvel je ponovno zadel v polno z igralsko zasedbo (vsaj za stran protagonistov). Paul Rudd kot Scott Lang/Ant-Man je perfektna izbira in vidi, da se je zelo zabaval v vlogi. Komičnega igralca bi si pred filmom težko predstavljali kot superjunaka, vendar to vlogo izpelje odlično in je dobrodošla novost v MCU. Čeprav je bil Rudd res humoren v svoji vlogi, pa ga uspe večkrat prekositi Michael Pena v vlogi Scottovega partnerja Luisa. Pena je imel odličen komični “timing” in med mnogimi njegovimi prizori se je celotna dvorana smejala. Michael Douglas je tudi soliden v vlogi Dr. Hanka Pyma (originalen Ant-Man) in je nekakšna mentorska figura našemu glavnemu junaku. Vlogo Pymove hčerke Hope van Dyne pa je odlično odigrala Evangeline Lilly in je imela dosti večjo vlogo v filmu kot sem pričakoval. Njen razvoj skozi film je bil enako pomemben kot ta od Langa in sem vesel, da smo dobili še en močan ženski lik v MCU.

Za Marvel pa še zmeraj ostajajo Ahilova peta antagonisti. Corey Stoll sicer opravi spodobno delo kot antagonist, vendar je njegov lik slabo napisan. Hkrati pa liku manjka originalnost, saj je zelo podoben temu iz prvega Iron Man filma, ki ga je igral Jeff Bridges. Edina večja razlika med likoma je morda ta, da ni bila za Stollov lik motivacija samo denar ampak tudi maščevanje. Zagotovo ni najslabši Marvelov antagonist (Thor 2 in Varuhi galaksije sta bila tu še slabša), vendar vemo da Marvel zmore več kot to, saj sta Loki in Wilson Fisk odlična negativca. Stollov Darren Cross je bil zlikovec za enkratno uporabo in to je trend ki se v Marvelu mora počasi končati. Edina dobra lastnost tega antagonista je bila ta, da je bil pomemben za epsko končno bitko z Ant-Manom.

l5fCar3

Michael Douglas kot znanstvenik Hank Pym ter Corey Stoll kot Darren Cross.

Vizualno Ant-Man navduši. Prizori, ko vidimo svet s perspektive mravelj so odlično narejeni in izgleda dokaj impresivno in ne deluje da bi pretiravali z računalniškimi animacijami. Najboljša sekvenca (in tudi najbolj smešna) je končna bitka med našim junakom in antagonistom, ki je postavljena v otroški sobi. To je bila ena izmed najboljših promocij igrač vseh časov in upam, da je  Vlakcu Thomasu in prijateljem uspelo veliko iztržiti iz tega prizora.

Če se vam je Ultronova doba zdel prevelik film s preveč liki, bo Ant-Man bolj po vašem godu. Peyton Reed je ustvaril zelo zabaven film z zelo dobro zasedbo, ki uporablja humor kot glavno orožje in ta večino časa zadane svojo namenjeno tarčo. Paula Rudda bomo kot Ant-Mana lahko ponovno videli v Stotnik Amerika: Državljanska vojna, ki v kina pride maja naslednje leto. Če se bo film finančno dobro izkazal sem prepričan, da bo Marvel našel način kako nadaljevanje umestiti v že načrtovano tretjo fazo filmov. Priporočal bi tudi, da ostanete do konca filma saj vas čakata dva dodatna prizora, ki nam razkrijejo prihodnost za MCU.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Lebowskega. Med drugimi liki pa slišimo še Rachel McAdams (Sherlock Holmes), Paula Rudda (Ant-Man), Marion Cotillard (Vzpon viteza teme in Izvor), Benicia Del Tora (Sicario) in še mnoge […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x