Ogledano: Spider-Man: Vrnitev domov (2017)
Metacritic.com7.3
Imdb.com8
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Tom Holland kot Spider-Man
  • Michael Keaton je odličen antagonist
  • lahkoten ton
Negativno
  • nekatere šale so uporabljene prevečkrat
  • Spider-Manu manjka čustvene motivacije
  • nekaj nadležnih stranskih likov
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
6.7

spider-man, marvel, človek-pajek, maščevalci, superjunaki, michael keaton, tom holland, vulture, iron manNaslov: Spider-Man: Vrnitev domov
Premiera: 6. 7. 2017 (Slovenija)
Žanr: superherojski, akcijski
Država: ZDA
Igrajo: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Jon Favreau, Marisa Tomei, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon
Režija: Jon Watts


OPIS:

Po krajši misiji z Maščevalci se najstnik Peter Parker vrne nazaj v New York, kjer ga čaka dolgočasno gimnazijsko življenje, hkrati pa se kot superunak poskuša dokazati svojemu novemu mentorju, Tonyu Starku. Priložnost, da se pokaže kot potencialni član Maščevalcev se pojavi po tem, ko varnost mesta začne ogrožati novi zlikovec.


FILMSTART. RECENZIJA:

Spider-Man: Vrnitev domov je že drugi “reboot” Spider-Man franšize in težko bi vam očitali, če ste že siti vseh “rebootov” in “remakeov”, a je za razliko od prejšnje Sonyjeve inkarnacije slavnega superjunaka novi film dobra poletna popestritev.

Začnimo kar z glavnim junakom, Petrom Parkerjem. Toma Hollanda smo lahko v vlogi slavnega “Človeka-pajka” videli že lani, in sicer v kritiško ter finančno uspešnemu filmu Stotnik Amerika: Državljanska vojna, ko smo bili stripovski oboževalci končno bili zadovoljni z upodobitvijo lika. Holland odlično upodobi tako Petra Parkerja kot tudi njegov alter-ego. Vlogo srednješolskega superjunaka je končno prevzel igralec, ki je po starosti le-tej primeren (za razliko od takrat 30-letnega Andrewa Garfielda). Peter je po obnašanju in razmišljanju še zmeraj otrok. Kot Spider-Man je popolnoma nepripravljen in zlikovec mu hitro očita, da je premlad ter da na svet še zmeraj gleda črno-belo. Vendar z novo inkarnacijo lika nismo popolnoma zadovoljni.

spider-man, marvel, človek-pajek, maščevalci, superjunaki, michael keaton, tom holland, vulture, iron man

Je Marvelu končno uspelo z zlikovcem? V veliki meri da. Michael Keaton je odličen igralec in soigralce bi lahko nadigral tudi v spanju. Keaton tokrat upodobi gradbenega delavca Adriana Toomesa, ki si želi samo zaslužiti dovolj denarja, da lahko preživlja svojo družino (podobno kot Walter White v seriji Kriva pota). Motivacija je preprosta, vendar verjemljiva in razumljiva, kar je pri Marvelovih zlikovcih redkost. Keaton je v vlogi odličen, vendar bi bilo boljše, če bi bil manj časa v svojem letečem kostumu. Spider-Man je ulični superjunak in se redko bojuje z grožnjami, ki ogrožajo svet. Njegovi nasprotniki so večinoma roparji in gangsterji. Vrnitev domov to izpelje odlično v Marvelov filmski svet prinese nekaj svežine. Adrian Toomes in njegovi pajdaši so zlikovci, ki se lahko primerjajo s tistimi iz Netflixovih serij.

Humor je ena največjih prednosti filma, a hkrati tudi njegova pomankljivost. Film je humoren, vendar so nekateri komični trenutki ponovljeni prevečkrat. Del druge tretjine filma se porabi za predstavitev Spider-Manove nove preobleke in njegove nesposobnosti pri upravljanju z le-to. Ti momenti so definicija “fillerja” in k celotni zgodbi ne doprinesejo ničesar. Drugi problem filma je pomanjkanje motivacije glavnega junaka. Peter poskuša ves čas ugoditi Tonyu Starku z namenom, da bi se nekoč pridružil Maščevalcem. Seveda ne pričakujemo, da bi ponovno gledali smrt strica Bena, vendar manjka vez med gledalcem in glavnim junakom. Za primerjavo vzemimo letošnje Varuhe galaksijeTo, kar goni Petra Quilla dalje, je smrt njegove matere in sprejetje Varuhov kot nove družine, ki jo skuša ubraniti za vsako ceno. Zlikovec ima boljšo motivacijo od Spider-Mana, zato bi vam težko očitali, če ste navijali za nasprotno stran.

spider-man, marvel, človek-pajek, maščevalci, superjunaki, michael keaton, tom holland, vulture, iron man

Glede stranske zasedbe smo mešanih občutkov. Petrov prijatelj Ned je dokaj simpatičen lik. Morda izpade malo nadležen, vendar, če bi bil naš najboljši prijatelj Spider-Man, bi nedvomno imeli podobne odzive. Napovedniki so bili malce zavajajoči glede vloge Roberta Downeyja Jr. Vsega skupaj je prisoten morda 15 minut, kar je sicer popolnoma dovolj. Film se vendarle ne imenuje “Spider-Man in Iron Man”. Nekoliko večjo vlogo ima Jon Favreau, ki predstavlja vez med Petrom in Tonyem. Favreau se odreže dobro in ne bi nas motilo, če bi ga v Marvelovih filmih videli večkrat. Zendaya, ki igra Petrovo prijateljico Michelle, je dokaj nadležen lik in je v filmu samo zato, da podaja sarkastične pripombe. Ustvarjalci so se hvalili, da je novi Flash Thompson popolnoma drugačen od prejšnjih inačič, vendar v resnici temu ni tako. Še zmeraj iz neznanih razlogov nadleguje Petra in še zmeraj je najbolj neumen učenec v njegovem razredu.

Spider-Man: Vrnitev domov je kljub omenjenim pomanjkljivostim dober povratek pajkovskega superjunaka. Tom Holland je kot Spider-Man/Peter Parker zabaven in tudi Michael Keaton se je izkazal kot dober negativec. Filmu pa, da bi iz Marvelovega repertoarja izstopal, žal manjka nekaj več. Tudi, če vam Doktor Strange ali Varuhi Galaksije, 2. dejanje nista bila všeč, je treba priznati, da vsaj vizualno izstopata od ostalih filmov (Varuhi galaksije tudi tematsko). Filmu je manjkala prav ta edinstvenost. Med ogledom smo del potencialne unikatnosti videli v obliki Petrovega snemanja nekaterih prizorov iz Državljanske vojne  za YouTube in tudi na koncu filma, kjer glasba Ramonesov ter pisani grafiti krasijo odjavno špico. Tom Holland se v kinodvorane kot Spider-Man vrača 4. maja 2018, v filmu Maščevalci: Vojna neskončnosti.

spider-man, marvel, človek-pajek, maščevalci, superjunaki, michael keaton, tom holland, vulture, iron man

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x