Ogledano: Beasts of No Nation (2015)
Metacritic.com7.9
Imdb.com7.9
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si8.7
Pozitivno
  • Attah in Elba v glavnih vlogah
  • Režija in kinematografija Fukunage
  • čustveno nabit film s pomembnim sporočilom
Negativno
  • razplet lika Komandanta
  • nekateri prizori odveč
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

MV5BMTYwMzMzMDI0NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNDQ3NjI3NjE@._V1_SX214_AL_Naslov: Beasts of No Nation
Premiera: 16.10.2015 (ZDA)
Žanr: drama, vojni film
Država: ZDA, Gana
Igrajo: Abraham Attah, Idris Elba
Režija: Cary Fukunaga


OPIS:

Film posnet po istomenskemu romanu, sledi mlademu dečku Agujuv neimenovani afriški državi. V njegovi državi se odvija državljanska vojna in nekega dne vojaki usmrtijo njegovega očeta in brata in sam komaj ubeži. Med begom ga najde skupina upornikov, ki mu ponudijo ali smrt ali možnost, da se jim pridruži. Pod poveljstvom karizmatičnega “Komandanta” mora Agu pozabiti, kaj pomeni biti otrok in sprejeti življenje vojaka, da se lahko maščuje za smrt svojih ljubljenih.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mednarodni ponudnik “on demand” filmov in serij Netflix je pred parimi dnevi izdal film lastne produkcije imenovan Beasts of No Nation, ki je adaptacija istoimenskega romana nigerijskega avtorja Uzodinme Iwaleja. V Beasts of No Nations sledimo Aguju (Abraham Attah), ki je ločen od svoje družine, ko vojaki uničijo njegovo vas. Med begom najde skupino upornikov, ki mu obljubijo maščevanje za svojo izgubljeno družino. Pod svoje okrilje ga nato vzame karizmatični uporniški vodja “Komandant”, ki mladega dečka kmalu spremeni v vojaka. Film je čustveno nabit, ne olepšuje ničesar in nosi opozorilo svetu o stvareh, ki so na žalost še kako resnične. To ni film namenjeno lahkotnemu užitku, za film si je potrebno uzeti čas razmislek tudi po samem ogledu.

beasts of no nation

Abraham Attah kot Agu soočen s prvo preizkušnjo.

Krvavi diamant je bil zame prvi film, ki mi je pokazal, kako izgleda življenje otroškega vojaka in nato sem bil še bolj šokiran, ko sem izvedel da se je to dogajalo tudi v resnici. Vendar, Krvavi diamant se je le bežno dotaknil te tematike, Beasts of No Nations pa to tematiko postavi v središče pozornosti. Namen režiserja je, da gledalce opozori na ta pereč problem in to mu uspe odlično. Cary Fukunaga nam ne dovoli pogledati stran od filma in od grozot, ki jih prikaže v filmu. Film je namenoma brutalen in surov, vendar veliko nasilja v filmu Fukunaga spretno zakrije, tako da še zmeraj dobimo občutek groze brez da bi videli precejšnje mere krvi. Režiserju tudi uspe prinesti visok nivo vizualnega stila, ki smo ga imeli moč videti tudi v Pravi detektiv. Kinematografija tu je vrhunska in v Beast of No Nations odlično uporabi široka kadre. Pohvaliti moram tudi uniforme, saj so resnično šli skozi vse podrobnosti, da bi film deloval čim bolj pristno.

V glavni vlogi blesti Abraham Attah, čigar lik sicer ni ustvarjen po kakšni resnični osebi, vendar otroci vojaki danes obstajajo in počnejo točno take stvari kot jih je Agu v Beasts of No Nation. Agu tudi pripoveduje svojo zgodbo in njegovi monologi so eden izmed najboljših kar sem jih slišal letos. Res je, ti monologi so bili prvo zapisani v knjigi, vendar igralec jih čudovito izreče in dostavi. Attah ima preveč dobrih prizorov, da bi lahko vse omenil, vendar daleč najboljši so njegove interakcije s svojim prijateljem Striko in njegove prve preizkušnje kot vojak. Seveda, pa je treba pohvaliti tudi Idrisa Elbo, ki odlično igra v vlogi karizmatične vojskovodje, ki ga preprosto imenujejo “Komandant”. Komandant je zastrašujoč lik, vendar svoje vojake ne motivira s strahom ampak s spretno oblikovanimi govori, ki včasih lahko pritegnejo tudi gledalca k razumevanju njegovega stališča. Na trenutke nas prepriča, da ima svoje vojake (lahko bi rekli tudi vojni zločinci) rad kot svoje lastne sinove. Vendar grozote, ki jih počne v imenu boga in “svobode”, nas hitro opomnejo s kakšnim človekom imamo opravka.

beasts-of-no-nation

Agu in njegov novi mentor in vodja “Komandant”, ki ga izvrstno upodobi Idris Elba.

Film ni brez napak. Včasih so nekateri prizori malo daljši, kot bi si želel in niso pripomogli k nikakršnemu razvoju zgodbe ali likov. Sicer ne bi rekel, da je film na trenutke dolgočasen, vendar zagotovo včasih izgubi moje zanimanje. Tudi kako se razreši zgodba Komandanta mi ni bila preveč všeč, saj je bil poskus humaniziranja lika, ki ga ni bilo moč humanizirati po vseh grozotah, ki jih je storil. Vendar, Fukunaga je ustvaril odličen film, ki je  danes tudi zelo relevanten. Igra Attaha ter Elba je odlična, zgodba je izredno zanimiva in čustveno nabita. Ogled filma priporočam vsakemu, vendar še bolj pa tistim, ki o tej tematiki ne vedo veliko. Po ogledu filma boste izvedeli več o otrocih vojakih ter o razliki (ali pomanjkanje le te) med borci za svobodo ter vojnimi zločinci.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
3 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Oranža je nova črna (Orange is the New Black) in Daredevil, letos izdal precej omembe vreden film Beasts of No Nation, pri katerem so sodelovala imena, kot sta Idris Elba (Ognjeni obroč, Luther) in Cary Fukunaga […]

trackback

[…] uspeli tudi analizirati nekaj njihovih izdelkov, zato si lahko preberete recenzije Daredevila ter Beasts of No Nation, kmalu pa pričakujte tudi recenziji Marvelove Jessice Jones ter Ridiculous 6 in morebiti […]

trackback

[…] dandanes resnično počne neverjetne stvari. Pred kratkim nas je navdušil z dramo Beasts of No Nation, maja lani pa z neverjetno televizijsko serijo Marvelov Daredevil, ki je navdušila tako kritike […]

3
0
()
x