Ogledano: Ob tebi (2016)
Metacritic.com5.1
Imdb.com7.8
Rottentomatoes.com5.8
Filmstart.si6
Pozitivno
  • zgodba
  • všečen protagonist
Negativno
  • igra glavne igralke
  • pretencioznost
  • komičnost namesto drame
6.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
8.2

B1_MeBeforeYou_SLO
Naslov: 
Ob tebi (Me Before You)
Premiera:
 23. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 romantična komedija
Država:
ZDA
Igrajo: 
Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer
Režija: 
Thea Sharrock


OPIS:

Lou Clark (Emilia Clarke) se po izgubi službe zaradi primanjkljaja denarja odloči poprijeti za kakršnokoli delo in zgodi se, da se ravno ob njeni zglasitvi na zaposlitvenem uradu odpre prosto delovno mesto, ki pa se precej razlikuje od njene poprejšnje zaposlitve. Gre namreč za oskrbo osebe na vozičku (Sam Claflin). Med njima sprva spremljamo izredno neprijateljski odnos, ki pa se postopoma razvije v pravcato romantično zgodbo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kaj lahko pričakujemo od romantične komedije, ki si je za protagonista izbrala njega in njo v sprva izredno neprijateljskem odnosu? Ogromno število zbadljivk in hudomušnih pripetljajev, najbolj pričakovano in neizpodbitno pa je, da si bosta on in ona sproti postajala všeč. Načrt je torej že na začetku jasen, pa je Ob tebi res take vrste film? Na neki način je. Komedija od tega ne odstopa, se pa zato razlikuje v originalnosti zgodbe.

Zgodba je namreč svojstvena. Ona streže čaj v čajnici. Njeno življenje je precej enostavno, saj se ji ne dogaja nič posebnega. Zgodi pa se, da na vrat na nos izgubi službo in tako postane brezposelna. A ker njena družina ni ravno premožna, nujno potrebuje novo službo. Na zaposlitvenem uradu ji povedo, da se je pravkar odprlo prosto delovno mesto, ki pa je po opisu dejavnosti daleč od njene prejšnje službe. Gre za oskrbo osebe na vozičku. Delo ni enostavno, saj je ta oseba tetraplegik in zato potrebuje pomoč v celoti (ne more premikati ne rok ne nog). Ker ona krvavo potrebuje denar, pristane na razgovor.

Znajde se v razkošni hiši, ki pa je pravzaprav vila bogatašev. Na razgovoru je precej neprofesionalna, okorna in vse pove narobe, a gotovo je eno: pripravljena je zavihati rokave in delati. Službo dobi v istem dnevu. Po razgovoru zato napoči čas, da spozna … njega. On je namreč tisti, ki se je v prometni nesreči trajno poškodoval in tako pristal na vozičku. Ker je prej živel življenje, polno prigod, je nezgoda na njem pustila neprijetne posledice – zdaj nima več volje početi kakršnihkoli dejavnosti. Njegov vsakdanjik je oropan življenja, saj ga nič več ne razveseljuje. Dneve preživlja tako, da nepremično (tako in drugače) zre skozi okno, ki je verjetno prispodoba za prostost, ta pa mu je bila ob nezgodi odvzeta. Zaradi tega je ves črnogled, turoben in na svet gleda negativno. Vse dokler v njegovo sobo z oknom ne vstopi … ona.

maxresdefault

Seveda se noben napredek ne zgodi čez noč, zato se tudi njuna zgodba odvija korak za korakom. Videti je, da na začetku on niti najmanj ni navdušen nad njo, saj ga nikakor ne more pripraviti k sodelovanju. On je seveda v stanju, ki zahteva precejšnjo mero spodbude, in sprva res ne vidimo, kako bo ona k izboljšanju njegovega počutja kakorkoli pripomogla. A dnevi minevajo, in ko se ji situacija zdi že brezupna, se zgodi … njegov nasmešek. Will Traynor, kot mu je ime, je ob njeni prisotnosti čedalje bolj sproščen, zgovoren in – kar je najbolj pomembno – voljen. Voljen k sodelovanju, ponovnemu okušanju sveta in uživanju v raznih dejavnostih. Vsaj tako se zdi. Žal se je Will že predhodno odločil, da to ni življenje, ki si ga želi, saj ga je nezgoda oropala teka, vožnje z motorjem, sposobnosti dotikanja in vsega, kar je prej rad počel. Noče nadaljevati mučnega življenja na vozičku, medtem ko ga še sanje spominjajo na aktivnosti, ki jih je poprej izvajal. Tako se odloči prekiniti bitje svojega srca, in to kljub napredku, ki ga je doživel in občutil z njo. Vendar se Lou Clark, kot ji je ime, naposled spomni, kako bo Willa morda odvrnila od takšne odločitve. Pa ji načrt uspe?

Zgodba je zanimiva in je pravšen material za realistično dramo, a žal so jo pretvorili v romantično komedijo. Popolnoma upravičeno lahko največji del krivde za to dodelimo glavni igralki Emilii Clarke, ki je zaradi njene trapaste mimike nikakor ne moremo jemati resno. Njen lik je neroden, prismojen in komičen, a vseeno daleč od tega, da bi iz občinstva dejansko izcimil smeh. Igralke tako žal ne vidimo kot pravo izbiro za to vlogo, saj deluje pretenciozno. Zaradi tega film deluje zaigrano in posledično se v zgodbo ne moremo dovolj vživeti. Vendar ni vseskozi tako. Nekje na sredini celovečerca se nam prikupi in njene grimase nekako sprejmemo. Podobno kot gledalci jo začne sprejemati tudi sam protagonist, a za razliko od nje nam je on že od samega začetka všeč. Kakorkoli že, kljub vsem slabostim, ki jih film ima, proti koncu doživimo srce parajočo sceno med njo in njim, ki marsikatero gledalko, a morda tudi gledalca pripelje do solz. Dejstvo je, da sta režiserka in scenaristka ženski, zato je vsebina bolj ko ne pocukrana. Če imate radi filme z romantično vsebino, pripravite robčke, morda bo ta film ganil tudi vas.

Me-Before-You-Movie-14

Ogled je omogočil Kolosej Ljubljana.

 

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Filmstartu sem se pridružila zato, ker so nujno potrebovali lektorico. Sicer pa tudi sama že deset let pišem filmske kritike, tako da smo se zaradi skupnega interesa – čezmernega gledanja filmov – hitro ujeli. Ko ne gledam filmov, fotografiram, lektoriram, prevajam in se prehranjujem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x